Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Tiramisu


10
0


Μερίδες: 12 με 16
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος:  '
User Photo theremina theremina

Το γλυκό θέλει αρκετές ώρες για να 'δέσει' στο ψυγείο, οπότε ετοιμάστε το μία μέρα νωρίτερα.

Επειδή τα αυγά στο γλυκό αυτό δεν ψήνονται, χρησιμοποιήστε μόνο πολύ φρέσκα & βιολογικά αυγά, τα οποία τα πλένετε και σκουπίζετε καλά πριν τα σπάστε.

Ενημερωθείτε για τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, ένα μικρόβιο το οποίο πιθανώς βρίσκεται στο τσόφλι των αυγών.

Την συνταγή την φτιάχνω χρόνια χωρίς πρόβλημα, προσέχοντας από που αγοράζω τα αυγά, πάντα χρησιμοποιώ φρέσκα αυγά που μόλις αγόρασα. Το ότι είναι βιολογικά δεν είναι εγγύηση κατά της σαλμονέλας, απλώς πιστεύω οι συνθήκες σε μικρές μονάδες παραγωγής καλύτερες για το πτηνό, και κατ'επέκταση, παράγονται και καλύτερα αυγά.

Ετικέτες:τιραμισού Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (10 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 πακέτο (200 γραμμάρια) μπισκότα σαβαγιάρ (savoiardi)

2 συσκευασίες (συνολικό βάρος  450 γραμμάρια) τυρί κρέμα mascarpone

3 αυγά - θα χρησιμοποιήσουμε 3 ασπράδια αλλά μόνο 2 κρόκους

1 κούπα άχνη ζάχαρη

1/4 κούπα κονιάκ ή αναπαλαιωμένο ρούμι (μπορείτε να βάλετε λιγότερο εάν δεν σας αρέσει τόσο πολύ λικέρ στο γλυκό)

1 κουταλιά λικέρ καφέ (Kahlua, Illy, κλπ.)

1/2 κούπα νερό (θερμοκρασία δωματίου)

1 κουταλάκι στιγμιαίος γαλλικός καφές ή στιγμιαίο εσπρέσσο

1/2 κουταλιά λικέρ καφέ (Kahlua, Illy, κλπ.)

2 κουταλιές περίπου κακάο

1. Διαχωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους σε 2 μέτρια μπολ. Αφαιρέστε 1 από τους κρόκους (για να μην έχει έντονη 'αυγουλίλα' το γλυκό).

2. Με μίξερ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

3. Στο άλλο μπολ με τους κρόκους, σπάστε τους κρόκους και προσθέστε το τυρί mascarpone και την άχνη ζάχαρη.  Χτυπήστε καλά.  Προσθέστε το κονιάκ ή ρούμι, μαζί με την 1 κουταλιά λικέρ καφέ. Δοκιμάστε την κρέμα και αποφασήστε εάν θέλετε να βάλετε κι άλλη ζάχαρη (μέχρι 1/2 κούπα επιπλέον) - γιατί θα αραιωθεί με την προσθήκη της μαρέγκας σε λίγο. Εγώ δεν το θέλω πολύ γλυκό, αλλά αυτά είναι γούστα του καθ'ενός.

4. Στο μείγμα mascarpone τώρα προσθέστε την μαρέγκα, και ανακατέψτε ελαφρά με μία κουτάλα ή σπάτουλα. Προσπαθήστε να ενσωματώστε τα δύο υλικά χωρίς να χαθεί ο 'αέρας' από την μαρέγκα.  Βάλτε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα υπόλοιπα υλικά.

5. Ανακατεύετε το νερό με τον στιγμιαίο καφέ και τη 1/2 κουταλιά λικέρ καφέ.

6. Σε ένα πρόχειρο ταψί ή πιάτο, απλώστε τα μπισκότα σαβαγιάρ. Βουτήξτε τα δαχτυλά σας στον "καφέ" και ραντίστε τα μπισκότα από μία πλευρά, τα γυρίζετε και ραντίζετε την δεύτερη πλευρά τους.

7. Αποφασίστε εάν θέλετε το τιραμισού να έχει μία στρώση από μπισκότα & κρέμα, ή δύο.  Για μία στρώση θα χρειαστείτε ένα ταψί 28cm x 28cm περίπου. Για δύο στρώσεις θα χρειαστείτε ένα ταψί 22cm x 22cm περίπου.

8. Απλώνετε μία στρώση ραντισμένα μπισκότα σαβαγιάρ στο ταψί και σκεπάζετε με κρέμα. Εάν είναι το μικρό ταψί, συνεχίστε με την δεύτερη στρώση μπισκότα, και μετά την υπόλοιπη κρέμα.

9. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο ψυγείο.

10. Την επόμενη μέρα πασπαλίστε την επιφάνεια της κρέμας με το κακάο, χρησιμοποιόντας ένα μικρό σουρωτήρη για τσάϊ  - 'κοσκινίζοντας' το κακάο από πάνω - ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.  Κόψε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.