Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Sticky orange cake


12
0


Μερίδες: 10+
Χρόνος ετοιμασίας: 180 '
Χρόνος ψησίματος: 80 '
User Photo qslv qslv
Μυρωδάτο κέικ με κολλώδη υφή και κάλυμμα από γιαούρτι. Ελαφρύ και το κατά δύναμιν άλιπο (δε χρησιμοποιείται καθόλου λάδι ή βούτυρο).
Ετικέτες:γλυκό, πορτοκάλι, κέικ, αμερικανιές, γιαούρτι Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κέικ
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (12 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

2 ολόκληρα φρέσκα πορτοκάλια πλυμένα πολύ καλά
100ml του νερού από το βράσιμο των πορτοκαλιών
6 αυγά
250γρ. ζάχαρη άχνη
100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ. αλεσμένα αμύγδαλα ωμά καθαρισμένα
1,5 κουταλάκι του γλυκού baking powder

Για το topping:
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
2,5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
100ml γάλα φρέσκο 1,5%
1 φύλλο ζελατίνης
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης ανάλατα

Το γάλα και το γιαούρτι είναι χαμηλών λιπαρών όχι για διαιτητικούς λόγους, αλλά γιατί δε δημιουργούν τόσο εύκολα συσσωματώματα λευκωμάτων/λίπους (μικρά λευκά πηχτά κομματάκια).
1. Βάζουμε τα πορτοκάλια όπως είναι σε κατσαρολάκι, γεμίζουμε με νερό μέχρι να τα καλύπτει σχεδόν και τα βάζουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1,5 περίπου ώρα, προσθέτοντας μόνο πολύ ζεστό νερό αν χρειαστεί. Τα βράζουμε μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά.

2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα πορτοκάλια να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ζουμί τους. Αυτό μπορεί να χρειαστεί μέχρι και αρκετές ώρες. Ένας τρόπος είναι να γεμίσουμε το νεροχύτη με νερό, να βάλουμε μερικά παγάκια και να βάλουμε την κατσαρόλα μέσα.

3. Όταν τα πορτοκάλια έχουν κρυώσει εντελώς, τα πολτοποιούμε στο μίξερ μαζί με 100ml από το νερό στο οποίο έβρασαν. Πρέπει ο πολτός να είναι πολύ ομαλός. Προσέχουμε να μην έχουν κουκούτσια τα πορτοκάλια. Αν δεν είμαστε σίγουροι, τα κόβουμε στα 4 για να δούμε.

4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150.

5. Βάζουμε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.

6. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

7. Βάζουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε.

8. Τελευταίο μπαίνει το baking powder.

9. Σε ταψί διαμέτρου 30εκ., αρκετά βαθύ, στρώνουμε λαδόχαρτο. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι αρκετά καθαρό.

10. Όταν ψηθεί, βγάζουμε το κέικ από το ταψί μαζί με τη λαδόκολλα και το βάζουμε να κρυώσει σε σχάρα.

11. Όταν το κέικ έχει κρυώσει εντελώς, βάζουμε το φύλλο ζελατίνης σε ένα μπολάκι με λίγο νεράκι να μαλακώσει για 5 λεπτά.

12. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα 100ml γάλακτος και τη ζάχαρη. Ανακατεύοντας συνεχώς, το βράζουμε για λίγο.

13. Όταν ομογενοποιηθεί αρκετά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το φύλλο ζελατίνης μέσα και ανακατεύουμε καλά.

14. Κατόπιν βάζουμε το γιαούρτι. Πρέπει να ανακατέψουμε πολύ καλά. Αν υπάρχουν σβώλοι, προσπαθούμε να τους διώξουμε με το ανακάτεμα. Δεν το ξαναβάζουμε στη φωτιά γιατί το γιαούρτι θα κόψει.

15. Αφήνουμε το topping να κρυώσει εντελώς και μετά στολίζουμε το κέικ μ'αυτό, και πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τριμμένα φυστίκια.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.