Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Sacher


6
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 40 '
User Photo kika kika

Δεν ξέρω τι σημαίνει το όνομά του! Είχα καιρό αυτή την συνταγή και τελικά σήμερα το έφτιαξα. Ήταν πολύ ξεχωριστό!

Συνδυάζει τέλεια την γεύση την μαρμελάδας βερίκοκο με την πλούσια σάλτσα σοκολάτας !

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

 

150 γρ. αλεύρι μαλακό

150 γρ. βούτυρο

150 γρ. κουβερτούρα

150 γρ. άχνη

6 αυγά χωρισμένα

1 λοβός βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

 

500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

4 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή λικέρ πικραμύγδαλο

 

Για την σάλτσα σοκολάτας

 

250 γρ. κουβερτούρα

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Σε μπεν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και τα αφήνουμε να λιώσουν -σε χαμηλή φωτιά, θέλει υπομονή το πράμα-.

 

Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.

 

Σιγά σιγά (γιατί είναι ζεστή) προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο στο μίγμα των αυγών, χωρίς να σταματήσουμε να χτυπάμε με το μίξερ. Αφού ομογενοποιηθούν, σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ρίχνουμε εναλλάξ την μαρέγκα και το αλεύρι (κοσκινισμένο) ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ένα ταψάκι. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 40 λεπτά. Θα φουσκώσει αρκετά το παντεσπάνι και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε 5 - 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα αφήνοντάς το να κρυώσει εντελώς.

 

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την μαρμελάδα με το ποτό, μέχρι να αραιώσει κάπως η μαρμελάδα και να ενσωματωθεί το ποτό. Το αφήνουμε να κρυώσει.

 

Ξανά στο παντεσπάνι μας. Το κόβουμε με μακρύ μαχαίρι στα δύο. Τοποθετούμε την κάτω φέτα σε έναν δίσκο (ή όπου θα το σερβίρουμε) και απλώνουμε την μισή μαρμελάδα. Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα και απλώνουμε ξανά την υπόλοιπη μαρμελάδα φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά.

 

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι (πολλά τα άπλυτα, το καταλαβαίνω) βάζουμε την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν, σε χαμηλή φωτιά και αυτό. Όταν δημιουργηθεί μια λεία σάλτσα σοκολάτας, την αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε και το βούτυρο, το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε κρυώσει.

 

Περιχύνουμε με την κρύα σοκολάτα το γλυκό, σιγά σιγά, μέχρι που θα το καλύψει όλο και τα πέσει και στα πλαϊνά. Το sacher πρέπει να σταθεί περίπου 2 ώρες (όχι απαραίτητα στο ψυγείο) προτού το σερβίρουμε !

 

Σχόλια

User Photo vana vana
2010-02-28 12:53:57
Εγώ πάντως πήγα στην Αυστρία και την έφαγα αλλά ομολογώ ότι δεν τρελάθηκα ιδιαίτερα. Ίσως οι παραλλαγές των Ελλήνων την κάνουν πιο νόστιμη.
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-07-14 12:49:03
Ναι το κατάλαβα οτι με μυστικό ή χωρίς έκανε φτερά το γλυκό! :P
User Photo kika kika
2009-07-14 11:54:20
Παρόλο που δεν είχα το μυστικό μια χαρά βγήκε! Ένα ταξίδι στην Αυστρία πάντως θα μας μας κάνει καλύτερους ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες !
User Photo kika kika
2009-07-14 11:50:19
CookTherapist αν έπρεπε να φωτογραφίσω το γλυκό θα φωτογράφιζα τα... ψίχουλα"
User Photo vch vch
2009-07-13 23:32:02
Πάντως είμαι περίεργη να δω πως σου βγήκε, γιατί θεωρητικά, υπάρχει εφτασφράγιστο μυστικό για το πως φτιάχνεται. Οι Αυστριακοί περηφανεύονται πολύ για το μυστικό και ότι κανείς δεν την καταφέρνει...
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-07-13 20:00:08
"Ήταν"; Ωχ καλά! Κατάλαβα :)
User Photo kika kika
2009-07-13 18:29:55
Χαίρομαι που τόσο άμεσα έμαθα ακριβώς την ιστορία της διάσημης τούρτας! Ευχαριστώ vch ! CookTherapist έχεις δίκιο, σύντομα θα εντάξω και αυτό το tip στις συνταγούλες μου! Πάντως ήταν πολύ λαχταριστή και στη όψη αλλά και στην γεύση !
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-07-13 11:38:31
Μιάμ μιάμ! Θέλω! Καμιά φωτό δεν την έβγαλες να μας ανοίξεις περισσότερο την όρεξη; :P
User Photo vch vch
2009-07-13 08:42:53
Η ιστορία για τη διάσημη «Sacher-Torte» ξεκίνησε πίσω στο 1832, όταν ο 16χρονος βοηθός μάγειρας (και αντικαταστάτης μόνο για εκείνη τη μέρα), την έφτιαξε για ένα δείπνο που δεν θα έπρεπε να «γίνουν λάθη».. Το όνομά του «Franz Sacher»... Όταν ο μάγειρας αυτός μεγάλωσε, ξαναδούλεψε τη συνταγή εκείνης της βραδιάς (αφού είχε επιτυχία) και την διέθεσε στην αγορά. Σήμερα είναι η πιο διάσημη τούρτα στον κόσμο…

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.