Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Quiche-the-manitari


15
0


Μερίδες: 8-10
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 35 '
User Photo apapsa apapsa
Αυτή η συνταγή αφιερώνεται στην kiss-the-cook, όπως προδίδει το λογοπαίγνιο του τίτλου. Πρόκειται για μια παραλλαγή του γνωστού κις λοραίν, πού όπως μαθαίνω στην Wikipedia, ξεκίνησε από την Γερμανική κουζίνα, στο μεσαιωνικό βασίλειο του Lothringen, το οποίο αργότερα περιήλθε στα χέρια των Γάλλων, οι οποίο το ονόμασαν Lorraine. Η λέξη "quiche" είναι από το γερμανικό "Kuchen", που σημαίνει κέικ, μεταλλάχθηκε σε "küche" και τελικά οι Γάλλοι με την προφορά τους το έκαναν "kische" και με την ορθογραφία τους "quiche".
Ετικέτες:κις λοραίν, μανιτάρια, καλαμπόκι, αρακάς, κις, κις λωρέν, κις λορέν Διατροφή:Vegeterian
Κατηγορίες:Ορεκτικά / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (15 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για την βάση

  • ένα φύλλο σφολιάτας
  • φασόλια


Για τη γέμιση

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. μανιτάρια κονσέρβας
  • 100 γρ. καλαμπόκι κονσέρβας
  • 50 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 αυγά
  • 50 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
Για τη βάση

Απλώνουμε την σφολιάτα σε μια ταρτιέρα. Κόβουμε ότι περισσεύει από την σφολιάτα. Με ένα πιρούνι, την τρυπάμε σε πολλά σημεία. Τοποθετούμε από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα και το στρώνουμε με φασόλια. (Όλα αυτά γίνονται για να μη φουσκώσει η σφολιάτα, η οποία, παρόλα αυτά, φουσκώνει  :o)  )  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε την λαδόκολλα με τα φασόλια.

Για την γέμιση και το κις

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα μαραίνουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το καλαμπόκι , τον αρακά και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Όταν τσιγαριστούν όλα, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα στην ψημένη σφολιάτα και βάζουμε το κις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει η γέμιση.

Η γέμιση θα φουσκώσει πολύ και όταν την βγάλετε θα πέσει. Μην ανησυχείτε, έτσι πρέπει να γίνει  :o)  Καλή όρεξη!

Σχόλια

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-11-25 23:04:20
Την φτιάξαμε σήμερα τελικά, πολύ πολύ νόστιμη! Σημ. Δεν είχα αρακά και έβαλα λίγο μπρόκολο
User Photo apapsa apapsa
2009-09-26 18:09:06
Χαίρομαι που σας άρεσε mtzam! Ε, το σεμινάριο επί τόπου δε χρειαζόταν, άλλη φορά να τους το δίνεις τυπωμένο για να το διαβάζουν το βράδυ πριν πέσουν για ύπνο :o)
User Photo mtzam mtzam
2009-09-25 15:28:53
Την έφτιαξα την Παρασκευή που είχαμε φίλους στο σπίτι και τους έκανα και το σεμινάριο ιστορίας- ετυμολογίας της εισαγωγής. Ευτυχώς που ήταν μπουκωμένοι και δεν με έβρισαν. Τη δοκίμασα με φρέσκα μανιτάρια και ήταν φοβερή :))))
User Photo apapsa apapsa
2009-09-11 12:20:51
@ κλάρα: συμφωνώ! @ StrangeEmily: αναμένουμε συνταγή από το φοβερό Αλμανάκ ;o) @ kika: ευχαριστώ kika (o Cooktherapist είναι ο καλλιτέχνης, όπως φαντάζεσαι...)
User Photo kika kika
2009-09-10 23:52:20
φοβερή φωτό!
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-09-10 22:23:04
Η κις μου θυμίζει την εποχή που πειραματιζόταν η μητέρα μου στη μαγειρική το '80 και έφτιαχνε κις λορέν και σουφλέ σοκολάτας πριν γίνουν ιδιαίτερα γνωστά εδώ. Τις συνταγές τις νβρήκε σε ένα φοβερό βιβλίο "το Αλμανάκ της γυναίκας" LOL! Η φωτογραφία είναι πολύ γιάμι!
User Photo κλαρα κλαρα
2009-09-10 19:50:53
πιστευω οτι η λεπτομερεια κανει τη διφορα apapsa!
User Photo apapsa apapsa
2009-09-10 18:17:53
Χε χε, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! @Persa, θα το δοκιμάσω την άλλη φορά! @klara, καμιά φορά έχουν πλάκα αυτές οι λεπτομέρειες που μαθαίνει κανείς στο ίντερνετ, έτσι δεν είναι; :o)
User Photo κλαρα κλαρα
2009-09-10 17:33:08
!!!μου αρεσε η εισαγωγη
User Photo panselin panselin
2009-09-10 17:22:01
και ο τίτλος όλα τα λεφτά!!!! λολ
User Photo persa persa
2009-09-10 16:19:32
πολύ καλή!!! και να προσθέσω για το "ξεφούσκωμα" μετα το ψήσιμο, να μην βγαίνει αμέσως απο το φούρνο, αλλά να την αφήνουμε με την πόρτα ανοιχτή, για να μην "καθίσει"
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-09-10 15:01:58
Πάω να φάω λίγο...
User Photo apapsa apapsa
2009-09-10 14:03:17
Την επόμενη φορά θα βάλω και μπρόκολο. Μιάμ!
User Photo apapsa apapsa
2009-09-10 14:02:52
Όταν έφτιαξα τη γέμιση και την είχα μέσα στο τηγάνι, μπήκα στον πειρασμό να παρατήσω το κις και να την κάνω ομελέτα, θα της πήγαινε πολύ :o)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.