Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Paella


6
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 35 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo Coraline Coraline
To εθνικό φαγητό της Ισπανίας.. Λένε ότι κάθε πόλη έχει την δική της εκδοχή παέγιας. Η πιο γνωστή είναι αυτή της Βαλένθια. Μπορείτε να βρείτε παραλλαγές μόνο με κρέας, μόνο με θαλασσινά, μόνο με λαχανικά. Εδώ είναι μια συνταγή πιο κλασική, από την Ανδαλουσία και είναι ένα μιξ από όλα.
Ετικέτες:αλμυρό, παέγια Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ζυμαρικά & Ρύζι / Ρύζι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Τα αστεράκια είναι προαιρετικά, δεν είναι στην κλασική συνταγή, αλλά προσθέτουν γεύση.
  • 1/2 κιλό γαρίδες μεγάλες ή 600g μικρές (προτιμάμε τις μεγάλες, γιατί οι μικρές θα γίνουν τοσοδούλες) / μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες ή κατεψυγμένες, οπότε θα πρέπει και να τις ξεπαγώσουμε
  • 600g χοιρινό κομμένο σε μικρά κομματάκια- μπουκίτσες
  • 50 g chorizo (μπορείτε να το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλιώς μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πικάντικο σαλάμι)
  • 4 ποτήρια ρύζι νορμάλ (όχι μπασμάτι κλπ.)
  • 3-4 ντομάτες ή 150g πελτέ
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1 πιπεριά
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί (τα ψηλά και λιγνά ποτήρια)
  • 3/4 του νεροπότηρου γλυκό κόκκινο κρασί
  • 1-2 κύβους ζωμό λαχανικών- κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • αλάτι
  • προσθετικό χρώματος για παέγια (κάνουν και τα προσθετικά για ζαχαροπλαστική χρώματος πορτοκαλί αλλά αν δε βρείτε δεν πειράζει, η μόνη διαφορά είναι στο χρώμα και όχι στη γεύση)
  • ελαιόλαδο άφθονο
  • νερό άφθονο
  • * σάλτσα JUGO Maggi
  • * σάλτσα Bovril
1.Καθαρίζω τις γαρίδες. Κρατάω τα κεφάλια και τις ουρές και τα βάζω σε ένα μπολ με μπόλικο νερό. Σπάω τα κεφάλια τους και τα αφήνω μέσα μέχρι το νερό να κοκκινήσει. Μετά το στραγγίζω και το κρατώ στην άκρη.
2. Τηγανίζω τις ντομάτες (λιωμένες) ή τον πελτέ με λάδι, ζάχαρη και αλάτι.
3. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα τηγανίζω με μπόλικο λάδι, σαν σε φριτέζα, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προαιρετικά προσθέτω μια κουταλιά JUGO.
4. Ψιλοκόβω το chorizo και το αφήνω στην άκρη.
5. Βγάζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά με την κουτάλα που έχει τρυπούλες για να στραγγίξουν και τα αφήνω στην άκρη. Στο λάδι που μου έχει μείνει ρίχνω το χοιρινό.
6. Τηγανίζω το χοιρινό στο ίδιο λάδι αφού το αλατίσω πρώτα σε μέτρια φωτιά, ίσα ίσα μέχρι να ασπρίσει- δεν το θέλω καλοψημένο.7. Βάζω στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τα κρασιά μαζί με τους κύβους από ζωμό λαχανικών συν, προαιρετικά, μια κουταλιά Bovril διαλυμένη σε μισό ποτήρι ζεστού νερού (τα ποτήρια τα κοντά και χοντρά, όχι τα ψιλά και αδύνατα :Ρ)
8. Ρίχνω το μίγμα σε μία παεγιέρα ή αν δεν έχω σε ένα μεγάλο μεγάλο τηγάνι. 
9. Προσθέτω 8 ποτήρια νερό (τα κοντόχοντρα πάλι). Όσα από αυτά βγάζει το νερό από τα κεφάλια των γαρίδων συν όσα μένουν σκέτο νερό
10. Αφήνω το ρύζι να μουλιάσει σε κρύο νερό για 5' περίπου.
11. Προσθέτω το χοιρινό. Ρίχνω λίγο αλάτι συν το προσθετικό χρώματος και το αφήνω να βράσει.
12. Όταν βράσει ρίχνω το ρύζι συν ένα ποτήρι νερό. Όταν το νιώθω να είναι έτοιμο να κολλήσει ρίχνω ακόμα ένα ποτήρι νερό.  Ανακατεύω απαλά και το αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά για κάνα μισάωρο. Το ρύζι ζητά αλάτι, οπότε προσθέτω, ανάλογα με τα γούστα μου.
13. Όταν το ρύζι αρχίσει να γίνεται ρίχνω το chorizo. Όχι νωρίτερα, γιατί το ρύζι θα ποτίσει από τη μυρωδιά του. 
14. Όταν αρχίσει να γίνεται, ρίχνω τις γαρίδες (όχι νωρίτερα, γιατί θα συρρικνωθούν). Αν αρχίσει να κολλάει ρίχνω λίγο νερό ακόμη. Γενικά θα πρέπει να μπορώ να την ανακατεύω, χωρίς πρόβλημα.
15. Όταν αρχίσει ν'απορροφά το ζουμί, τη δοκιμάζω και αν το ρύζι είναι aldente (ούτε σκληρό ούτε τελείως βρασμένο) τη βγάζω από το μάτι και τη σκεπάζω είτε με μια εφημερίδα είτε με μια βαμβακερή πετσέτα. Να έρθουν οι υδρατμοί να φουσκώσει το ρυζάκι μας. Το αφήνω για 6-10' και είναι έτοιμο.

Σχόλια

User Photo marilu marilu
2011-07-11 12:04:07
τέλεια συνταγή!!!
User Photo Coraline Coraline
2011-07-10 00:04:42
Σαφράν βάζεις έτσι κι αλλιώς, αρωματίζει το φαγητό. Το άλλο είναι εφετζίδικο καθαρά.
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2011-07-09 19:33:09
Αυτό που αναφέρει η συνταγή σαν προσθετικό χρώματος για paellia είναι σε μορφή σκόνης και λέγεται Colorante Alimentario (χρωστική για τρόφιμα) αλλά δεν το έχω συναντήσει σε καταστήματα στην Ελλάδα σε αυτή ακριβώς τη μορφή. Οι πιο πολλές συνταγές χρησιμοποιούν εναλλακτικά σαφράν που δίνει παρόμοιο αποτέλεσμα στο χρώμα.

Παραλλαγή συνταγής

User Photo Coraline Coraline
2011-07-09 18:54:39
Mπορείτε να προσθέσετε ό,τι λαχανικά και θαλασσινά θέλετε και αντί για χοιρινό να βάλετε κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Απλά τα λαχανικά θα πρέπει να είναι βρασμένα και αν είναι τα ρίχνουμε στο τέλος μαζί με τις γαρίδες. Σε πολλές πόλεις συνηθίζουν να ρίχνουν αρακά ή φασολάκια. Επίσης εκεί μπορείτε να προσθέσετε μύδια. Επίσης μπορείτε να βάλετε καλαμαράκια, αλλά αυτά επειδή θέλουν πολύ ώρα για να είναι έτοιμα τα προσθέτω στην αρχή μαζί με το χοιρινό.
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.