Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Muffins Μόκα με Σοκολάτα


6
0


Μερίδες: 12 μάφινς
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo theremina theremina

Ελαφριά κεκάκια, χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη, αλλά με πλούσια γεύση σοκολάτας!


 
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Μάφινς
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 κούπα ζάχαρη 
1/2 κούπα σπορέλαιο
2 αυγά

2 κούπες αλεύρι 
1 κουταλάκια μπείκιν παούντερ (baking powder)
1 κουταλάκι σόδα (baking soda)
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές κακάο*

150 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε της έτοιμες «σταγόνες» κουβερτούρας Γιώτης που πωλούνται σε φακελάκια, αλλά θα σας βγει κάπως πιο ακριβά.)

1/4 κούπα λικέρ Kahlua ή λικέρ Illy (Εάν δεν είναι διαθέσιμο το λικέρ, χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά στιγμιαίος καφές εσπρέσσο σε 1/4 κούπα νερό.)
1/2 κούπα ξινόγαλα (ή γάλα με 3/4 κουταλάκι ξύδι για να πήξει)
1 κουταλάκι βανίλια σε υγρή μορφή (ή ρούμι, ή κονιάκ)


* Κακάο - προτιμότερη η μάρκα "Van Houten" ή "ΑΒ" -> Το κακάο τύπου 'Ολλανδίας' (Dutch-process cocoa) διαφέρει από το ελληνικό κακάο, έχει επεξεργασθεί με αλκάλια και δίνει άλλη γεύση στα κεϊκ.

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κέλσιου. Βάζουμε 12 χαρτάκια για muffins στο ειδικό ταψί για muffins.

2. Σε ένα μέτριο μπόλ, ανακατεύουμε τα αυγά, το ξινόγαλα, την ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάμε καλά με μία σπάτουλα.

3. Σε δεύτερο μπόλ, κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά: αλεύρι, μπείκιν παούντερ, σόδα, κακάο, αλάτι.

4. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά στο το μείγμα με τα αυγά, χρησιμοποιώντας μόνο την σπάτουλα. Προσέχουμε να μην παρα-ανακατευτεί η ζύμη.

5. Μετά προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας, το λικέρ καφέ (ή το σκέτο καφέ), και την βανίλια (ή το κονιάκ/ρούμι).

6. Με ένα κουτάλι σούπας μοιράζουμε τη ζύμη στο ταψάκι για muffins.

7. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, η μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν δοκιμάζουμε τα muffins. Σε περίπτωση που η οδοντογλυφίδα ΄χτυπήσει' κομμάτι σοκολάτας, θα βγεί υγρή, δοκιμάστε πάλι με άλλη σε άλλο σημείο του muffin που δεν υπάρχει κομμάτι σοκολάτας.

8. Αφήνουμε τα muffins στο ταψί για 4-5 λεπτά και μετά τα ξε-φορμάρουμε από το ταψί. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

9. Τα muffins μένουν φρέσκα για 3 μέρες (ή μία εβδομάδα στο ψυγείο).

Σχόλια

User Photo Mokalover Mokalover
2013-09-13 15:57:48
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ το εξης: Συνήθως όταν κάνω muffins αντικαθιστώ το κανονικό αλέυρι, με αλέυρι άλεσης. Στην προκειμένη συνταγή να βάλω απλό ή φαρίνα ολικής αλέσης;
User Photo apapsa apapsa
2010-05-08 21:21:24
Σε ευχαριστώ για την λεπτομερή απάντηση, θα έχω στο νου μου τις συμβουλές σου! Φιλιά!
User Photo theremina theremina
2010-04-26 14:47:12
Sorry για την αργοπορία στην απάντηση, τώρα πρόσεξα το σχόλιο! Γάλα + ξίδι = buttermilk (ξινόγαλα). Το sour cream δεν ξέρω πως γίνεται ακριβώς, το είχα διαβάσει στιγμή στο tastefully, ένα ελληνικό μπλογκ μαγειρικής, νομίζω είναι στο wordpress.com, αλλά δεν θυμάμαι την διαδικασία ή τα υλικά. Το cream of tartar είναι το "ταρταρικό οξύ" ή "κρεμόριο". Επειδή όμως δεν είμαι σίγουρη εάν οι ξένες μάρκες και το ελληνικό προιόν έχουν την ίδια ισχύ (είναι χημικά μείγματα -όπως και το baking powder- και ο κάθε κατασκευαστής το φτίαχνει όπως θέλει), θα συνιστούσα για 'ελληνικές' συνταγες (της γιαγίας, μαμάς, του τσελεμεντέ, κλπ) να χρησιμοποιήσεις κρεμόριο/ταρταρικό οξύ, και για ξενόγλωσσες συνταγές να ψάξεις για εισαγώμενο cream of tartar. Εγώ το βρίσκω μαζί με τα εισαγώμενα μπαχαρικά στο σουπερμάρκετ. Με το baking powder την έχω πάθει μερικές φορές, οπότε τώρα για ξενόγλωσσες συνταγές χρησιμοποιώ baking powder εισαγωγής και για ελληνικές συνταγές βάζω από τις ντόπιες μάρκες. 'Οταν η συνταγή λέει 1/4 ή 1/2 κουταλάκι, η διαφορά στην ισχύ φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα, εάν θα φουσκώσει ή δέσει σωστά το μείγμα...
User Photo apapsa apapsa
2010-03-22 22:20:29
Theremina, να σε ρωτήσω κάτι: το γάλα όταν του ρίξουμε το ξύδι γίνεται αυτό που στις ξένες συνταγές λένε "sour cream"; Και μια ακόμη ερώτηση, άσχετη με αυτή τη συνταγή: ξέρεις τι είναι το "cream of tartar" και αν το βρίσκουμε κάπου στην Αθήνα;
User Photo theremina theremina
2009-09-21 00:44:06
Για νηστίσιμα muffins, βάλτε αντί για τα αυγά, 3 κουταλιές αλεύρι σόγιας ανακατεμένο με 3 έως 4 κουταλιές νερό, και αντί για το ξινόγαλα, γάλα σόγιας (χωρίς πρόσθετο ασβέστιο) μαζί με 3/4 κουταλάκι ξίδι, και μισό κουταλάκι μπείκιν παούντερ επιπλέον.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.