Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Muffins με Κανέλλα


7
0


Μερίδες: 12 μάφινς
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 20 '
User Photo theremina theremina
Ελαφριά κεκάκια, χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη!
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Μάφινς
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1/4 κούπας λάδι (σόγιας ή σπορέλαιο)
1/4 κούπας έτοιμος συσκευασμένος πολτός μήλου (EN applesauce - DE apfelmus)
3/4 κούπας ζάχαρη
2 αυγά (η μόνο τα 2 ασπράδια)

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (ή τύπου 550 βιολογικό αλεύρι)
3 κουταλάκια μπείκιν παούντερ
1/4 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι κανέλλα
1/4 κουταλάκι αλάτι 

2/3 κούπας γάλα

Για το πασπάλισμα κανέλλας:
1/3 κούπας ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκια κοφτά κανέλλα

Σημ.
* Για το πασπάλισμα κανέλλας χρησιμοποιώ ζάχαρη demerara (ακατέργαστη ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο), και η κανονική λευκή ζάχαρη είναι μια χαρά.

Σημ.
* πολτός/πουρές μήλου - Πωλείται στα σουπερμάρκετ σε γυάλινα βαζάκια.  Αντικαθιστά το βούτυρο σε γλυκά και κέικ για λιγότερα λιπαρά.

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κέλσιου.  Βάζουμε 12 χαρτάκια στα ειδικά ταψάκια για μάφινς.

2. Ετοιμάζουμε το πασπάλισμα κανέλλας ανακατεύοντας τα υλικά σε ένα φλιτζάνι ή μικρό μπολάκι.

3. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, τον πολτό μήλου, την ζάχαρη και το λάδι. 

4. Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά:  αλεύρι, μπείκιν παούντερ, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι. 

5. Προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, στο μείγμα με το αυγό, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή κουτάλα (δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό μίξερ για ζύμη των μάφινς).  Προσέχουμε να μην παρά-ανακατευτεί η ζύμη.

6. Με ένα κουτάλι σούπας μοιράζουμε τη ζύμη στα ταψάκια για μάφινς, στα οποία έχουμε τοποθετήσει τα χαρτάκια. Πασπαλίζουμε τα μάφινς με το μείγμα κανέλλας. 

7. Ψήνουμε για 20 λεπτά, η μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν δοκιμάζουμε τα μάφινς.  Μην τα αφήσετε περισσότερο. Επειδή είναι μικρά σε σχήμα, στεγνώνουν γρήγορα μόλις βγουν από τα φορμάκια.

8. Αφήνουμε να 'ηρεμήσουν' 5 λεπτά, μετά ξεφορμάρουμε τα μάφινς από τα ταψάκια και αφήνουμε να κρυώσουν.
Μένουν φρέσκα για 3 μέρες σε αεροστεγές δοχείο (ή μία εβδομάδα στο ψυγείο). 

Σχόλια

User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2010-08-20 16:15:08
Γεια σου Carrie χαίρομαι που πέτυχε η συνταγή. Θα ήθελα όμως να σου πω πως είναι πιο εύκολο να διαβαστούν τα σχόλια όταν τα γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες. Σε παρακαλώ στο μέλλον απέφυγε τα greeklish. Ευχαριστώ πολύ!
User Photo Carrie Carrie
2010-08-20 09:38:41
Ta eftiaxa ex8es & eginan pentanostima!!!Epeidh den vrhka polto mhlou evala 50gr voutyro (se mia allh syntagh gia muffins evaza 125gr opote evala pl ligotero gia na ginoun elafria). Poly kalh syntagh mpravo!& teleia gia na geuteis mazi me apogeumatiko esspressaki!
User Photo apapsa apapsa
2010-05-10 12:30:15
Τα έφτιαξα χτες theremina. Θα ήθελα να δω πως σου γίνονται εσένα, γιατί εμένα μου φαίνεται γίνανε λίγο μπασμένα. Σαν κάτι να μην πήγε καλά. Νόστιμα πάντως, έχω και μάρτυρες :o)
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2010-03-22 22:12:23
Ωραία συνταγή theremina! Το ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μηλοπολτό αντί για βούτυρο είναι πολύ ενδιαφέρον και θα το δοκιμάσω σίγουρα!
User Photo theremina theremina
2009-09-21 00:42:50
Ο μηλοπολτός είναι παχύρευστος, και επίσης περιέχει ζάχαρη οπότε θυμίζει περισσότερο κομπόστο, ή τροφή για βρέφη. Εάν ψάξεις για συνταγή "applesauce" μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι, ξέρω ότι είναι εύκολο, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα.
User Photo panselin panselin
2009-09-21 00:29:55
καλε συ έχεις ρέντα σήμερα!! μπράβο!! μηλοπολτόςδεν μπορεί να φτιαχτεί στο μουλτι με φρέσκα μήλα?

Παραλλαγή συνταγής

User Photo theremina theremina
2009-09-21 00:23:20
Για νηστίσιμα muffins, βάλτε αντί για τα αυγά, 2 + 1/2 κουταλιές αλεύρι σόγιας ανακατεμένο με 3 έως 4 κουταλιές νερό, και αντί για το γάλα, 2/3 κούπας γάλα σόγιας (χωρίς πρόσθετο ασβέστιο), και μισό κουταλάκι μπείκιν παούντερ επιπλέον.
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.