Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Mπακλαβάς


13
0


Μερίδες: 40 περίπου κομμάτια
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 75 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Η φίλη μας η χgiorgara μας ζήτησε συνταγούλα για μπακλαβά. Πήρα λοιπόν τη μαμά μου πρωί πρωί τηλέφωνο και ζήτησα τα φώτα της. Όχι ότι είναι μαμά μου αλλά στις παραδοσιακές συνταγές η μανούλα μου είναι μανούλα.
Έχουμε και φωτογραφία από τον περσινό μπακλαβά που είχε φτιάξει τα χριστούγεννα.

Ετικέτες:Γλυκό, παραδοσιακό, ταψιού. Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Ταψιού
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (13 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για ένα ταψί κουζίνας χρειαζόμαστε:
Αμυγδαλένιος μπακλαβάς
1 κιλό φύλλο κρούστας
2 κιλά αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα (όχι σκόνη)
2 βανίλιες
100 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στα 4 (κόβουμε την κάθε γουλιά σε 4 κομμάτια)

Αν θέλουμε να φτιάξουμε μπακλαβά με καρύδι χρειαζόμαστε:

1 κιλό φύλλο κρούστας
2 κιλά τριμμένο καρύδι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
μοσχοκάρφια (όσα είναι τα κομμάτια του μπακλαβά)

Για το σιρόπι χρειαζόμαστε:
2 κιλά ζάχαρη
10 ποτήρια νερό
το χυμό από ένα πορτοκάλι
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι (ολόκληρη)
2 βανίλιες
χυμό από ένα λεμόνι
Στον καρυδένιο μπακλαβά βάζουμε και ένα ξύλο κανέλας στο σιρόπι

Χρειαζόμαστε επίσης 400 γραμμάρια αγνό βούτυρο ή φυτίνη για το θέρμισμα.
Και στις δύο εκδοχές η διαδικασία είναι ίδια.
Ανακατεύουμε σ ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί της κουζίνας και στρώνουμε πέντε φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Δεν χρειάζονται βούτυρο γιατί θα θερμίσουμε στο τέλος το γλυκό.
Κρατάμε και πέντε φύλλα για να τα βάλουμε από πάνω.
Όταν βάλουμε το πέμπτο κάτω φύλλο στο ταψί σκορπάμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του μπακλαβά.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Βάζουμε δηλαδή φύλλο - γέμιση.
Στα τελευταία πέντε πάνω φύλλα δε βάζουμε γέμιση.
Μ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε έως κάτω το μπακλαβά σε κομμάτια.
Στον αμυγδαλένιο μπακλαβά βάζουμε στο κέντρο του κάθε κομματιού ένα αμύγδαλο, ενώ στον καρυδένιο ένα μοσχοκάρφι.
Βάζουμε σ ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να κάψει και περιχύνουμε το γλυκό.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 75 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και το πάχος του γλυκού.
Όταν αρχίσει και ροδίζει το φύλλο το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα και το χυμό πορτοκαλιού και την κανέλα στον καρυδένιο μπακλαβά.
Το βράζουμε 20  λεπτά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Όταν βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όταν ψηθεί το γλυκό το περιχύνουμε σιγά σιγά με το σιρόπι.
Όπως σε όλα τα γλυκά ένα από τα δύο ,το γλυκό ή το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό.

Σχόλια

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2013-08-07 18:30:45
Εδώ στις διακοπές στο χωριό ανακαλύψαμε ένα κουτί καρύδια από τη καρυδιά μας που το είχαμε ξεχασμένο απο πέρυσι στο υπόγειο. Για να γιορτάσουμε την εύρεσή του αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα μπακλαβά, αλλα... η μανούλα δεν έχει φτιάξει ποτέ! Οπότε θα το προσπαθήσουμε μαζί αύριο με τη δική σου συνταγή Σοκολατούλα!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-11-26 10:19:22
Xgiorgara μου καλή επιτυχία στο γλυκάκι σου και χρόνια σας πολλά! :-)
User Photo xgiorgara xgiorgara
2011-11-24 23:22:44
sokolatoula μου χιλια ευχαριστω θα του τον φτιαξω την τριτη που εχουμε επετειο ελπιζω να τον πετυχω και να τον εντυπωσιασω για αλλη μια φορα με τις ζαχαροπλαστικες μου ικανοτητες....
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-11-24 11:44:52
Nα είναι καλά οι μανούλες μας και οι γιαγιάδες μας (όσες ζουν ακόμα) που μας έμαθαν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα κι εμείς με τη σειρά μας τη μεταδίδουμε στα παιδιά μας.
User Photo ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛ ΗΣ
2011-11-24 11:15:11
Ο Μπακλαβάς της γιαγιάς μου.Σοκολατούλα ΈΓΡΑΨΕΣ
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2011-11-24 10:42:56
Μπράβο Sokolatoula. :)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.