Ζύμη για τις πίτες:
Ρίχνουμε το ½ φλιτζάνι του νερού σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Τ’ αφήνουμε για λίγο και μετά ανακατώνουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Τ’ αφήνουμε στην άκρη τυλιγμένο με πετσέτα βρεγμένη με ζεστό νερό και από πάνω μια κουβερτούλα για να δημιουργηθεί η κατάλληλη θερμοκρασία.
Θα δημιουργηθεί αφρός (περίπου 5’)
Σε μια μεγάλη σουπιέρα, βάζουμε το αλεύρι + αλάτι ανακατώνουμε.
Προσθέτουμε το λάδι ή το βούτυρο
Με τα ακροδάκτυλα ζυμώνουμε το αλεύρι μέχρι να ανακατωθεί καλά με το αλεύρι και να γίνουν όλα πολύ μικροί λεπτοί σβώλοι.
Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό του ½ φλιτζανιού και το μίγμα μαγιάς που άφρισε.
Τα χτυπάμε στο μίξερ αργή κίνηση μέχρι να γίνει ζύμη.
Αφού γίνει η ζύμη, τη φέρνουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε για 10’ μέχρι να γίνει μια όμορφη μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέσα σε καθαρή λεκάνη καλυμμένο με το ζεστό ύφασμα από πριν για 1 – 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προχωρούμε να ετοιμάσουμε τον κιμά.
Για τη ζύμη του κιμά:
Στο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μην τα καψαλίσετε. Μόνο να μαραθούν.
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατώνουμε και τελικώς προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο χωρίς τα λάδια.
Τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να αμαλγαματοποιηθούν.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 – 16 μέρη και τα φτιάχνουμε σε μπαλίτσες.
Τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί για να μην κολλάνε και τ’ αφήνουμε για 15’ να ξεκουραστούν.
Φτιάχνουμε λεπτές πίτες περίπου 15 εκ διάμετρο.
Τις βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα.
Απλώνουμε από πάνω τη ζύμη του κιμά έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια σε μια λεπτή στρώση.
Λυώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε με αυτό τις πίτες μας.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στος 200 βαθμούς για περίπου 10’
Σερβίρονται ζεστά ή και κρύα με φέτες λεμονιού.
Επίσης, πάει να το συνοδεύσει και λίγο τζατζίκι όπου όμως θα προτεθούν μεγάλες λεπτές φέτες από αγγούρι
2011-10-14 11:38:15
Το μυστικό του λαχματζούν, εκτός απο τη συνταγή φυσικά το ψήσιμο σε ξυλόφουρνο ;)
2009-07-06 22:23:49
Χαιρομαι που σου άρεσε Σεφ μου :-) Τιμή μου να με συγχαρεί κάποιος που είναι και η δουλειά του.. Μ' αρέσει να μαζεύω απο το κάθε μου πέρασμα κάτι. Ετσι τα ταξίδια μου, δεν είναι μόνο φωτογραφίες αλλά και μαθήματα.. Και αυτή η παρεούλα μας, δίνει και τέτοια. Εϊναι και αυτή ένα είδος ταξιδιού.. Ομορφα Να στε όλοι καλά
2009-07-06 22:18:56
παρα πολυ ωραια η συνταγη σου τα συγχαρητιρια μου
2009-07-06 21:45:23
Αχ λυπάμαι.. Αλλά θα ρωτήσω κάποιους φίλους μήπως μπορούν να μας πουν κατι..
2009-07-06 17:19:41
Συγνώμη που διακόπτω τα νόστιμα σχόλια! Μήπως ξέρει κανείς κάποιο παρόμοιο μαγαζάκι και στη σαλλλλονίκη?
2009-07-05 23:12:52
Ah! Ευχαριστώ για το κατάστημα.. Εϊχα ακούσει για κάποιο κατάστημα στην οδό Αθηνάς αλλά δεν ήξερα που να το βρω. Βεβαίως δικαιολογία μου αφού δεν έψαξα LOL . ..Οπότε και πάλι ευχαριστώ
2009-07-05 22:58:32
Τρελλή φαν των λαχμ-μπ'αζίν! Σουμάκ & σιρόπι ροδιού θα βρειτε στην οδό Αθηνάς στο Αιγυπτιακό μπακάλικο αριστερά από το Δημαρχείο.
2009-07-05 22:13:42
Στην πραγματικότητα, αφού τελειώσει και έχεις μπροστά σου αυτές τις λεπτές πιτούλες, φαίνονται τόσο ντελικάτες που ούτε ζεσταίνουν ούτε βαραίνουν.. Και νομίζω είναι ότι πρέπει για να αντικαταστήσουν πίτσες κτλ.. Ελαφρύ και πολύ γευστικό
2009-07-05 21:35:40
Δυνατό φαγάκι για καλοκαίρι, αλλά δεν κρατιέμαι ως τον χειμώνα, θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία
2009-07-05 21:33:49
Να είσαι καλά. Η μαγειρική είναι τέχνη. Και άρα η καλή μαγειρική συνοδεύεται πάντα με ταλέντο. Ετσι βγήκαν οι ωραίες συνταγές...και από ερασιτέχνες :-)
2009-07-05 21:22:41
Δεν είμαι Chef :) Είμαι ερασιτέχνης. Μου αρέσει όμως το μαγείρεμα και το προσπαθώ. Οχι για να γίνω chef αλλά γιατί με ευχαριστεί! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! :)
2009-07-05 21:16:57
Cooktherapist είσαι chef? Βλέπω ότι ενδιαφέρεσαι και υποστηρίζεις τα υλικά αλλά και τις συνταγές. Μου φαίνεται εάν δεν είσαι, τότε θα ήσουν πολύ καλός εάν γίνεις :-)) Καλή πρόοδο εύχομαι
2009-07-05 21:10:19
και ο κιμάς γίνεται ειτε απο μοσχάρι είτε από πρόβατο είτε από μίγμα.
2009-07-05 21:06:18
ναι
2009-07-05 20:58:41
Οπότε ένα φακελάκι μαγιά;
2009-07-05 20:56:54
είναι αυτή σε φακελάκια. Εχω μετατρέπσει τη συνταγή γιατί αρχικά γινόταν με προζύμι, αυτό που γίνεται με τη μαγιά που φτιάχνουν οι νοικοκυρές απο μόνες τους. Το σουμάκ, εδώ στην Αθήνα το βρήκα και σε βαζάκι στο Βασιλόπουλο. Εγώ το έφερρα σε χύμα απο την Κύπρο που σε κάποια βουνά ακόμα υπάρχει εαν ξέρει κανείς που να το βρει βεβαίως..
2009-07-05 20:33:08
Πολύ καλή συνταγή. για την μαγιά εννοείς ένα κύβο φρέσκο?Επίσης, ο κιμάς θα μπορούσε να είναι και μιγμα πρόβειου? νομίζω του ταιριάζει. Το σουμάκ στα μερη μου, δεν το βρίσκω, και η αραβική κουζίνα το τρέχει αρκετά.
2009-07-05 19:00:44
Πολύ ωραία και μυρωδάτα από τα μπαχαρικά. Το μόνο που δεν κατάλαβα είναι πόσο είναι το 1 κουτί μαγιά. Απ' ότι κατάλαβα δεν εννοεί ξηρή μαγιά που είναι σε φακελάκια.