Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Kofta από το Πακιστάν


3
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 90 '
User Photo theremina theremina

Είναι 'σπιτικό' φαγητό, μία συνταγή που μου έμαθε φίλος με καταγωγή από το Πακιστάν.

Δεν μοιάζει με τις έντονες και λιπαρές σάλτσες που έχετε δοκιμάσει σε Ινδικά/Πακιστανικά εστιατόρια.  Εγώ προσωπικά την σάλτσα την βρίσκω ελαφριά, με την ευχάριστη αντίθεση των γεύσεων του τζίντζερ & των μπαχαρικών στην ντομάτα.

Είναι λίγο χρονοβόρα ή διαδικασία, οπότε φτιάχνω μεγάλη ποσότητα.  Και τα τρώμε όλα!

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Κιμάδες
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (3 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για το μείγμα μπαχαρικών:

3 κουταλάκια garam masala

1 1/2 κουταλάκι αλάτι

3 κουταλάκια σπόροι κόλιανδρου, σε σκόνη (εγώ κοπανάω ολόκληρα σπόρια στο γουδί)

1 κουταλάκι σκόνη chili (μάρκα Durkee για λιγότερο καυτερό, μάρκα McCormick εάν αντέχετε τα πολύ καυτερά)

 

Για τον κιμά:

1 1/2 με 2 κιλά μοσχαρίσιο κιμά (εάν θέλετε κάτι πιο αυθεντικό, χρησιμοποιήστε συνδυασμό μοσχάρι με αρνί ή/και κατσίκι)  

2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα στα 4

1 φρέσκια πιπεριά jalapeno, ή 6 φέτες jalapeno από βαζάκι

4 σκελίδες σκόρδο

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (περίπου 6 πόντους μάκρος), ξεφλουδισμένο και κομμένο στα 4

1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (τα φύλλα και τα κοτσάνια), χοντροκομμένο

αλάτι

1/2 κούπα αλεύρι

Λάδι για τηγάνισμα

 

Για την σάλτσα:

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 μικρά κρεμμύδια (ή 1 μέτριο), ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (περίπου 3 πόντους μάκρος), ξεφλουδισμένο και τριμμένο στην λεπτή μεριά του τρίφτη

400 γραμμάρια ντομάτες (φρέσκες ή κονσέρβα)

1 με 1 1/2 λίτρο νερό

το χυμό από μισό λεμόνι

1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο

 

1. Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά σε ένα μπωλάκι, και το διαιρούμε στα δύο. Το μισό θα μπεί στον κιμά, το υπόλοιπο στην σάλτσα.

2. Σε ένα μούλτι βάζουμε τα 2 μεγάλα κρεμμύδια, το μεγάλο κομμάτι τζίντζερ, την πιπεριά jalapeno, τα σκόρδα και το ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο.  Το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα νερουλό ‘πέστο’.

3. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τον κιμά, και προσθέτουμε το πολτοποιημένο κόλιανδρο από το μούλτι, μαζί με το μισό μείγμα μπαχαρικών.  Προσθέτουμε και λίγο αλάτι ακόμα. Ζυμώνουμε τον κιμά (φορέστε χειρουργικά γάντια μίας χρήσης εάν θέλετε) μέχρι να ενσωματωθεί το πολτοποιημένο μείγμα κόλιανδρου στον κιμά.  Σχηματίζουμε το κιμά σε μπαλάκια (όσο ένα καρύδι, 3 με 4 πόντους διάμετρο) και τα αλευρώνουμε πολύ ελαφρά. Θα βγούνε τουλάχιστον 40 μπαλάκια.

4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή φριτέζα ζεσταίνουμε το λάδι, και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε δόσεις. Το λάδι θα σκουρύνει από τον κόλιανδρο και τα μπαχαρικά, μην ανησυχείτε, δεν έχει καεί.

5. Στραγγίζουμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια σε χαρτί κουζίνας, και σκεπάζουμε για να κρατηθούν ζεστά.

6. Ετοιμάζουμε την σάλτσα:  Σε μία μεγάλη & βαθιά κατσαρόλα, σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τρυμμένο τζίντζερ, και το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών. Ανακατεύουμε με κουτάλα. Προσθέτουμε την ντομάτα.  Μετά από 5-7 λεπτά ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και περιμένουμε να πάρει βράση.

7. ‘Όταν βράζει πάλι η σάλτσα, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια. Εάν δεν σκεπάζονται όλα με την σάλτσα, προσθέτουμε κι’ άλλο λίγο νερό. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να γίνει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι εάν χρειάζεται.

8. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και το ψιλοκομμένο κόλιανδρο, και αφήνουμε στην φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.

9. Σερβίρουμε με ρύζι μπάσματι. 

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.