Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Il Pesto


9
0


Μερίδες: 5
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος:  '
User Photo vch vch

Ότι και να πούμε, το φυτό βασιλικός βρίσκεται σε κάθε ελληνικό πεζούλι.

 

Οι Ιταλοί φίλοι μας όμως, το χρησιμοποίησαν με μεγαλύτερη τόλμη και μαεστρία και έφτιαξαν τη σάλτσα που πια βρίσκεται σε όλο τον κόσμο το «Πέστο».

 

Στην περιοχή της  “Liguria” και ειδικά στη Γένοβα τη γενέτειρά του, το πέστο χρησιμοποιείται σε σούπες, πάστες, πατάτες κτλ.
 

Εγώ δε, το χρησιμοποιώ σχεδόν παντού… τόσο που έγινε λίγο πολύ το σήμα κατατεθέν μου και ο λόγος κοροϊδίας μου από τους φίλους μου..

 

Στην Ιταλία οι «σκληροπυρηνικοί» λένε ότι δεν υπάρχει «Pesto» εάν δεν γίνει μέσα σε γουδί μαρμάρινο με ξύλινο εργαλείο.. γιατί ο βασιλικός δεν ελευθερώνει τα σωστά έλαιά του εάν δεν τριφτεί και χτυπηθεί στα τοιχώματα του πέτρινου γουδιού..

 

Βεβαίως στις μέρες μας, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό μπλέντερ και αρκούμαστε στο να μην βγάλει όλα τα έλαιά του…

 

Σημαντικό επίσης είναι να χρησιμοποιήσουμε καλή ποιότητα βασιλικού και σε μεγάλη ποσότητα.

 

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές πέραν της βασικής συνταγής.

 

Είδα να προσθέτουν αντί για σπόρους από κουκουνάρια καρύδια ή να προσθέτουν γάλα ή κρέμα γάλακτος, καπνιστό μπέικον κτλ.

 

Στη βασική Γενοβέζικη συνταγή απαραίτητα είναι τα φρέσκα φασολάκια αλλά εγώ σας παρουσιάζω την απλή.

Ετικέτες: Διατροφή:Χαμηλών λιπαρών
Κατηγορίες:Συνοδευτικά / Σάλτσες - Σως
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (9 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 40 μεγάλα φύλα βασιλικού
  • 1 γενναία πρέζα θαλασσινού αλατιού
  • 2 σκελίδες καθαρισμένου σκόρδου κομμένο στα δύο
  • 1 παλάμη σπόρια από κουκουνάρι
  • 2 κ/λιές τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • ½ ποτήρι (κρασιού) ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Προσεκτικά πλένουμε τα φυλλαράκια του βασιλικού χωρίς να τα στύψουμε.
    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τριφτούν τα φύλλα και να μαυρίσουν ή να μαραθούν.

  • Χρησιμοποιούμε γουδί αλλά προσεκτικά τρίβουμε τα φύλλα στο πλάι και δεν τα χτυπάμε στο κάτω μέρος με δύναμη.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο που προηγουμένως πατήσαμε και πολτοποιήσαμε με λίγο αλάτι, τρίβουμε καλά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κρεμούλα σαν ένας πράσινος πουρές.

 

  • Προσθέτουμε στη συνέχεια αργά αργά το λάδι και ανακατώνουμε μέχρι να γίνει σαν κρέμα.

 

  • Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και το τυρί και ανακατώνουμε ελαφρά.

 

  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

 

 

 

 

Σχόλια

User Photo vana vana
2010-02-23 22:22:36
Δηλαδή το χρησιμοποιούμε έτσι ωμό; Και πού το βάζουμε; Πάνω από τα μακαρόνια; Δηλώνω άσχετη.
User Photo vch vch
2009-10-28 16:21:50
μια μικρή διόρθωση.. στη βιασύνη μου απάνω, ξέχασα να πω που μπαίνει το σκόρδο...

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.