Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Gâteau à la broche/Baumkuchen, το Γλυκό σαν δέντρο


12
0


Μερίδες: 25 - 30
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch

Δικαίως χαρακτηρίζεται ως ο βασιλιάς των κέικ.

 

Το παράξενο αυτό γλυκό ξεκίνησε να παρασκευάζεται στο χωριό του Tirolo στο Brandenberg κάπου το τέλος του 17ου αιώνα.

 

Από τότε, εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τώρα θεωρείται ένα εκλεπτυσμένο γλυκό των Χριστουγέννων στις βουνίσιες περιοχές της Ευρώπης. Ψήνεται σε αναμμένη φωτιά στη σούβλα.

 

Στη Γερμανία συνηθίζεται σε γάμους ή μεγάλες γιορτές και ονομάζεται: «Baumkuchen». Στη Γαλλία το βρίσκει κανείς στα Πυρηναία όρη.

 

Η διαδικασία να φτιαχτεί θέλει αρκετή υπομονή καθώς ψήνεται σε πολλά στρώματα  και σε δυνατή φωτιά αργά αργά στο τζάκι.

 

Είναι μια πολύ μοναδική εμπειρία για παρέες και παιδιά.

Οι έμπειροι μάγειροι είναι γνωστοί για το μέγεθος που φτιάχνουν και που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε πάνω από μέτρο ύψους με πολλά στρώματα  μέχρι και 25!!

 

Όταν κόψει κανείς μια φέτα αντικατοπτρίζεται σε αυτό όλη η μαεστρία του δημιουργού του, αφού θα φαίνεται μπροστά μας ένα κομμάτι κορμού δέντρου με τα πολλά του δακτυλίδια..

 

Για σκεφτείτε λοιπόν μια σούβλα φέτος στο τζάκι σας να γυρνάει με ένα κωνικό σχήμα σαν καλούπι..

Με μια κουτάλα, παίρνουμε γερές δόσεις από το χυλό και τον απλώνουμε απλόχερα στο κορμάκι της σούβλας, ενώ αυτή γυρνάει, ο χυλός πάει να πέσει αλλά δεν προλαβαίνει και έτσι ψήνεται δημιουργώντας πολλές συνεχόμενες προεξοχές σαν τα μικρά κλαδάκια που σιγά σιγά ροδοκοκκινίζουν από τη φωτιά!!
Και αφού πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρωματάκι είναι έτοιμη να δεχθεί  την επόμενη της στρώση.

 

Απλώνουμε ξανά την επόμενη στρώση ενώ δεν σταματά να γυρνά ο κορμός.

 

Και έτσι το πάχος του δέντρου χτίζεται, τα κλαδάκια πληθαίνουν μέχρι που θα φτάσετε σε πολλά πολλά στρώματα. Όσο πιο καλά τόσο πιο καλά..

 

Και έτσι ενώ ψήνεται και ευωδιάζει την ατμόσφαιρα, σιγά σιγά χτίζεται ένα πανέμορφο ψηλό ροδοκόκκινο γλυκό δεντράκι που θα σας διασκεδάσει με τη κομψή του τσαχπινιά…

 

Τα βγάζουμε από τη σούβλα, το γυρνάμε 90 μοίρες να κάτσει στο πλατύ του μέρος και είναι έτοιμο!

 

Μπορείτε να το συνοδεύσετε με διάφορες σάλτσες από φρούτα του δάσους, μαρμελάδες, σοκολάτα φοντάν

 

Η φωτογραφία είναι από το site:

http://pagesperso-orange.fr/moulindelamousquere/pages/broche.htm.

 

Εκεί μπορείτε να δείτε και πιο καλά τον τρόπο παρασκευής για να σας βοηθήσει.

Αυτή μου η συνταγή είναι λίγο διαφορετική από αυτή που θα δείτε στο site.. Είπαμε, προσθέτουμε και δικές μας πινελιές...

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Εποχιακές συνταγές / Χριστούγεννα
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (12 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 10 κρόκους αυγών
  • 2 φλ. ανάλατο βούτυρο, που το έχουμε λιώσει σε πολύ χαμηλή φωτιά
  • 1 ½ φλ. Ζάχαρη
  • 2 κ/λιές. Φλούδα λεμονιού ψιλοκομμένη
  • 2 κ’λιές φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη
  • 2 βανίλιες
  • 4 κ/λιές ρούμι
  • 5 κ/λιές ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς

 

  • 70 γρ αμυγδαλόψιχα σκόνη, καβουρδισμένα
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 κ/λιά. Αλάτι

 

  • 10 ασπράδια αυγών
  • 1 φλ. Ζάχαρη

Σκεύη που θα χρειαστούμε:

  • Μία σούβλα που μπορεί να γυρίζει μόνη της εάν είναι δυνατόν για να μην κουραστείτε.

 

  • ένα ξύλινο κωνικό καλούπι που θα το τυλίξουμε με λαδόχαρτο δένοντάς το με σπάγκο για να το κρατήσουμε σταθερό. Ο σπάγκος να μην έχει πλαστικό. Εάν δεν βρίσκεται ξύλινο καλούπι, μπορείτε να φτιάξετε από αλουμινόχαρτο που θα το κάνετε να έχει διάμετρο βάσης περίπου 70 εκ και διάμετρο άλλης άκρης περίπου 6 εκ. Ύψος περίπου 50 εκ. Το λαδώνουμε και το αλευρώνουμε για να μπορεί να βγαίνει μετά.

 

  • μία μεγάλη βαθιά κουτάλα και ένα μεγάλο και βαθύ δοχείο για το χυλό

 

  • ένα άβαθο ταψί στο ίδιο μήκος και λίγο παραπάνω που θα το κρατάμε από κάτω εκεί που στάζει. Θα το τοποθετήσετε η άκρη του να περνά λίγο το κέντρο μέχρι εκεί που στάζουν τα ζουμιά για να μείνει και λίγο ακάλυπτο σημείο με τις φλόγες να αγκαλιάζουν κοντά το δεντράκι για να ψήνεται γρήγορα
  • Σ ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους για περίπου 10’.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, αφού το έχουμε λιώσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε το 1 ½ φλ. Ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι και τους σπόρους από τη βανίλια.
  • Ρίχνουμε τους χτυπημένους κρόκους αυγών στο βούτυρο και ανακατώνουμε.
  • Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και μετά τα ρίχνουμε σταδιακά στο μίγμα με τα αυγά. Ανακατώνουμε δυνατά να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη. Προσθέτουμε το ρούμι, το ανθόνερο και το αμύγδαλο.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μια μαρέγκα.
  • Ανακατώνουμε τα ασπράδια στο μίγμα.
  • Ο χυλός μας είναι έτοιμος.

 

 

Ο κώνος ετοιμάζεται όπως γράφω πιο πάνω.

 

Αφού ανάψουμε μια δυνατή φωτιά και στερεώσουμε τη σούβλα που γυρίζει, αρχίζουμε να αλείφουμε όλη την επιφάνεια του κώνου.

Ενώ η σούβλα γυρίζει τα ζουμιά πέφτουν και τα μαζεύετε από το ταψί να μην ψηθούν και τα ρίχνετε πίσω στο μίγμα.
Προσεχτικά όμως, εάν ζεσταθεί και αρχίσει να πήζει καλύτερα να μην το ξαναβάλετε πίσω.

Αφού θα το βλέπετε πως εξελίσσεται, προσπαθήστε να το συνηθίσετε ούτως ώστε να βάζετε σιγά σιγά όσο χρειάζεται.

Αφού η πρώτη στρώση, που θα αποτελέσει το πρώτο δακτυλίδι, απλωθεί περιμένετε να ροδοκοκκινίσει.

 

Αφού είναι έτοιμο, προχωρήστε στην επόμενη στρώση. Ψήνετε και ξανά το ίδιο.

 

Ετσι σιγά σιγά χτίζεται το δέντρο μας.

 

Αφού τελειώσει το υλικό και έχει ψηθεί, το αφαιρούμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη σούβλα και τον κώνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

Μετά κόβουμε σε φέτες.

 

Σερβίρεται με ότι σάλτσα ας αρέσει. Από butterscotch, γλάσο από ρούμι, λιωμένης μαρμέλαδας κτλ.

 

Καλή όρεξη και καλή διασκέδαση…

 

 

Σχόλια

User Photo vch vch
2010-08-19 01:27:16
Γεια σου Τόνια. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :-) Ο λόγος που δεν φαίνεται να πήρε τα 5 σκουφάκια που έδωσες ήταν ότι το κομπιούτερ υπολογίζει εκείνη τη στιγμή και διαμορφώνει το μέσο όρο με τις προηγούμενες ψηφοφορίες και αυτό δείχνει. Να είσαι καλά και εύχομαι κάθε επιτυχία...
User Photo tonia13v tonia13v
2010-08-18 13:13:49
Αυτο το κεικ ειναι ιεροτελεστια!!!!!!μοναδικο απιστευτο θα ηθελα πολυ να το δοκιμασω!!!! Μπραβο, δεν εχω τι αλλο να πω...α και μια διευκρινηση ενω πατησα 5 σκουφακια για την βαθμολογια εδειξε οτι ψηφησα με λιγοτερα δεν ξερω γιατι!!!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-12-23 08:08:40
Καλά τέλειο! Θέλω τζάκι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
User Photo vch vch
2009-12-22 23:27:38
Εαν έχετε barbeque πάλι κάνει... ελα σκέψου κάτι... βάλε φαιά ουσία, κάτι θα σκεφτείς.. :-)
User Photo mariana mariana
2009-12-22 23:12:32
Τι κρίμα να μην έχουμε τζάκι...
User Photo vch vch
2009-12-22 22:28:12
Είναι απίθανο. Ελπίζω να το τολμήσετε.. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωραία εμπειρία είναι.. Καλή επιτυχία εύχομαι σε όλους/ όλες.. Ευχαριστώ για τα καλά σας λογάκια
User Photo persa persa
2009-12-22 16:17:05
θα πρεπει να είναι το χριστουγεννιατικο γλυκο της παρεας όπου ο καθένας ρίχνει κα απο μια κουταλια..χαχααα. κάπου στο σπιτάκι πανω στο βούνο κλεισμένοι απο τα χιόνια,..., θα μπορούσα να γράψω και άλλα, με εμπνέει
User Photo κλαρα κλαρα
2009-12-22 13:51:27
φαινετε πολυ καλο ,παρε ιστικο και παραμυθενιο.!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-12-22 11:17:37
Εκπληκτικό!!!! Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι πρωτότυπο που δεν το έχεις φτιάξει vch. Μπράβο για την υπομονή, το μεράκι και την αγάπη σου για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική!
User Photo panselin panselin
2009-12-22 09:45:52
Aπολαυστική διαδικασία, θα ήθελα να τη δω!!
User Photo litsaki73 litsaki73
2009-12-22 09:31:32
Μπελαλιδικο, αλλα ισως ο,τι πιο πρωτοτυπο και ευφανταστο εχω δει ποτε μου... Δεν ξερω αν ποτε θα το προσπαθησω, αλλα σιγουρα θα ηθελα να βιωσω την παρασκευη του... εμπειρια μοναδικη!!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.