Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Focaccia - Συνταγή της Γένοβας


10
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch

Η Φοκάτσια είναι μια πιτούλα – ψωμάκι που τρώγεται μόνη της ή με πρόσθετα υλικά όπως ελιές, λιαστή ντομάτα, μυρωδικά, τυριά ή ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Μπορεί να συνοδεύσει δείπνα, σούπες πρωινό κτλ.

Σε αυτή τη συνταγή, χρησιμοποίησα μόνο μυρωδικά.

Φαίνεται δύσκολη αλλά δεν είναι. Αξίζει τον κόπο.

Ετικέτες:φοκάτσια,Ιταλική πίτα,ψωμί Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (10 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό.
  • 25 γρ μαγιά μπύρας κύβος
  • 1 κ/κι αλάτι χοντρό
  • 1 κ/κι αλάτι λεπτό
  • 2 κ/λιές ελαιόλαδο (εάν έχετε χρησιμοποιείστε κάποιο με τα μυρωδικά)
  • 1 κ/λια ρίγανη
  • 1 κ/λιά μίγμα δεντρολίβανου, εστραγκόν, θυμάρι, θρούμπι
  • (250 γρ) Νερό χλιαρό όσο πάρει
  • 20 γρ εκχύλισμα βύνης (σιρόπι)

Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλ. νερό χλιαρό, προσθέτουμε 50 γρ αλεύρι, ανακατώνουμε και τ’ αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα για να φουσκώσει.

Ρίχνουμε το λεπτό αλάτι στη φαρίνα.

 

Προσθέτουμε το εκχύλισμα της βύνης. Εάν δεν βρίσκετε το εκχύλισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη ζάχαρη αλλά η βύνη ταιριάζει καλύτερα.

Η μαγιά όταν είναι έτοιμη, μπορούμε να την προσθέσουμε στη ζύμη.

 

Ανακατώνουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ανακατώνουμε συνεχώς. Θα απορροφήσει περίπου 1 κούπα νερού.

 

Συνεχίζουμε να ανακατώνουμε. Θα πρέπει να γίνει μια πολύ μαλακιά αφράτη ζύμη όπως για τους λουκουμάδες.

 

Επειδή είναι λίγο κουραστικό, μπορείτε να τη βάλετε στο μίξερ για ψωμιά.

Προσθέτουμε το μισό από το λάδι. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για ακόμα 15’.

 

Η ζύμη μας θα έχει γίνει πολύ μαλακή, ελαστική και ζυμώνοντάς την θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Εάν βγαίνει πολύ στεγνή, προσθέτουμε νερό χλιαρό και συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε, εάν βγήκε πολύ υγρή  προσθέτουμε λίγο αλεύρι ενώ εάν δεν είναι αρκετά ελαστική προσθέτουμε ακόμα λίγο λάδι.

 

Την καλύπτουμε με πλαστικό και μετά με κουβέρτα και την κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστο 6 ώρες. (όλη τη νύχτα είναι καλύτερα).

 

Το δοχείο που θα τη φυλάξουμε θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο γιατί η ζύμη θα φουσκώσει πολύ και πρέπει να έχει χώρο για να μην γεμίσει την κουζίνα..

Την άλλη μέρα όταν η ζύμη θα είναι έτοιμη, τη ρίχνουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει στο κάτω του μέρος λαδόκολλα. Αλείφουμε λίγες σταγόνες λάδι.

 

Απλώνουμε με βρεγμένα χέρια τη ζύμη ούτως ώστε να μείνει όχι περισσότερο από 2 δάκτυλα ύψος και να καλύψει το ταψί.

Ραντίζουμε το υπόλοιπο λάδι και το απλώνουμε με τα δάχτυλα. Επίσης, με τα 3 δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια της.

Ρίχνουμε τη ρίγανη και τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα απλώνουμε να πάρουν λάδι.

Τελευταίο σκορπίζουμε και το αλάτι.

 

Σε προθερμασμένο φούρνο, βάζουμε το ταψί στους 250 βαθμούς για 5’. Μετά χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς, ανάβουμε πάνω και κάτω και αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 15’.

 

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.