Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Χοιρινό στο φούρνο


9
0


Μερίδες: 12
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 200 '
User Photo mima mima
Έπρεπε να το δοκιμάσω για να δω αν τελικά η μαρινάδα ήταν ωραία με τα υλικά που διάλεξα. Ήταν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα μας. Πολύ νόστιμο αλλά χωρίς φωτογραφία γιατί έβγαινε πολύ σκούρη.
Ετικέτες:αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Χοιρινό
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (9 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

4 κιλά χοιρινό ξεκοκκαλισμένο από σπάλα
2 κιλά πατάτες
αλάτι

Μαρινάδα
1 ποτήρι νερού μαυροδάφνη
1 κύβο κνορ σάλτσα για ψητό
4 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.γ. μέλι
4 κ.σ. μηλόξυδο
4 κ.σ. πετιμέζι
4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
χυμό από 2 λεμόνια
ελαιόλαδο
πιπέρι
ρίγανη
1 χούφτα ξερό φασκόμηλο
πάπρικα
κουρκουμά
1 κεφάλι σκόρδο
Το χοιρινό πρέπει να μείνει στη μαρινάδα όσο περισσότερες ώρεςν γίνεται. Την παραμονή του μεγειρέματος, πλένουμε καλά το χοιρινό και το αφήνουμε να στραγγίσει για να ετοιμάσουμε τη μαρινάδα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κύβο, τη μουστάρδα και το μέλι. Με ένα πηρούνι λιώνουμε και ανακατεύουμε να γίνει μια κρέμα. Προσθέτουμε το κρασί, το μηλόξυδο, το πετιμέζι, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα σόγιαςκαι το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την πάπρικα, τον κουρκουμά, τη ρίγανη και το φασκόμηλο που το τρίβουμε στα χέρια μας.
Παίρνουμε ένα μπολ που να χωράει το κρέας και να έχει καπάκι. Βάζουμε μέσα το κρέας και ρίχνουμε από πάνω την μαρινάδα. Το τρίβουμε καλά με χέρια να πάει παντού η μαρινάδα. Με ένα κόφτερο μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες στο κρεάς και βάζουμε μέσα μαρινάδα. Ξεχωρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις πατάμε με το μαχαίρι, χωρίς να τις καθαρίσουμε και τις σκορπίζουμε πάνω και κάτω από το κρέας. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
Την επομένη το πρωί βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα από την ώρα που θα το ψήσουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση, τις θέλουμε μεγάλες γιατί θα ψήνονται αρκετές ώρες. Αν έχουμε γάστρα τις βάζουμε στον πάτο. Αν όχι τις βάζουμε σε ταψί. Βγάζουμε τα σκόρδα και τα σκορπίζουμε στις πατάτες. Βάζουμε το κρέας από πάνω και ρίχνουμε όλη τη μαρινάδα. Βρέχουμε καλά τις πατάτες με τη μαρινάδα. Η γάστρα η δική μου δεν θέλει νερό. Αν βάλετε ταψί θα συμπληρώσετε νερό γιατί θέλουμε να μείνει ζουμί για να κάνουμε σάλτσα. Το ταψί θα το ψήσετε στους 150 βαθμούς στον αέρα για 3-3,5 ώρες. Στη γάστρα ψήνουμε στη θερμοκρασία που προτείνει ο κατασκευαστής για 3 ώρες. Ανοίγουμε και αν χρειαστεί αφήνουμε λίγο ακόμη.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και κόβουμε μερίδες στο τραπέζι. Το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί ή στη γάστρα, το σουρώνουμε και το πήζουμε με λίγο αλεύρι και το σερβίρουμε στο τραπέζι σε σαλτσιέρα για να βάλει ο καθένας στο πιάτο του.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.