Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κοτόπιτα


7
0


Μερίδες: 12
Χρόνος ετοιμασίας: 90 '
Χρόνος ψησίματος: 70 '
User Photo mima mima
Κατ' αρχήν καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία και λεφτά. Είδα το φύλλο της συνταγής από άλλη πίτα και ήθελα να το δοκιμάσω με κοτόπουλο γιατί το κρέας δεν μου αρέσει.Η δοκιμή πέτυχε. Στον χρόνο προετοιμασίας έχω και τον χρόνο που ζυμώνουμε το φύλλο και τον χρόνο που το αφήνουμε να ξεκουραστεί για να το ανοίξουμε και τον χρόνο για να καθαρίσουμε το κοτόπουλο. Μην σας τρομάζει το μέγεθος της εκτέλεσης, μπορείτε να την ετοιμάσετε σε δύο δόσεις
Ετικέτες:αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όποιο αλεύρι ξέρετε ότι σας ανοίγει καλό φύλλο)
1 αβγό
100 γρ. κεφαλοτύρι
1,5 φλ. τσαγιού γάλα
1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
νερό
ταψί νο 35 ή 40

Γέμιση
1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά (αν δεν μπορείτε να το ξεκοκκαλίσετε πάρτε 1200 γρ.φιλέτα και στήθος και μπούτι)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 μέτρια πατάτα
1 μεγάλο καρότο
1  πιπεριά (ότι έχετε, εγώ είχα κίτρινη)
1 ποτήρι λευκό κρασί
200 γρ. κασέρι
200 γρ. γκούντα
200 γρ. παρμεζάνα
λίγο αλάτι
πιπέρι
2 κρέμες γάλακτος (δεν πειράζει αν είναι ελαφριές)
1 φλ. καφέ γάλα
1 ποτήρι νερό
ελαιόλαδο

Ξεκινάμε από το ζύμωμα του φύλλου για να ξεκουράζεται όσο ετοιμάζουμε την γέμιση.
Θέλουμε τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου (αν το γάλα είναι κρύο το ζεσταίνουμε λίγο).
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι ανακατεμένο με τη μαγιά και ανοίγουμε στη μέση μια λακούβα. Ρίχνουμε εκεί όλα τα υγρά υλικά εκτός από το νερό (ίσως και να μην χρειαστεί, εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού). Ζυμώνουμε σιγά σιγά μαζεύοντας το αλεύρι από γύρω και όταν ανακατευτούν όλα καλά αν βλέπουμε ότι η ζύμη είναι σφιχτή και χρειάζεται λίγο νερό, βουτάμε τα χέρια μας σε ένα βαθύ πιάτο με νερό και βλέπουμε πόσο θα πάρει η ζύμη. Όταν έχουμε μια λεία και ομοιγενή ζύμη, την κάνουμε μια μπάλα, σκεπάζουμε την λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο. Αν δεν σας είναι εύκολο να το ξεκοκκαλίσετε ολόκληρο κόψτε το μερίδες. Βγάζουμε την πέτσα και κρατάμε το ψαχνό από το στήθος και τα μπούτια. Τα κόκκαλα τα κρατάμε για σούπα. Το ψαχνό το κόβουμε κύβους.
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή ανοιχτή κατσαρόλα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε κι αυτό μέσα. Σειρά έχει το καρότο. Ή το κόβετε μικρά τετραγωνάκια ή το τρίβετε στον τρίφτη στην πιο χοντρή πλευρά. Το ρίχνετε κι αυτό στο τηγάνι. Προσθέτετε το λάδι και ανάβετε το μάτι.
Καθαρίζετε την πατάτα την κόβετε σεν κυβάκια και την κρατάτε μαζί με το κοτόπουλο.
Ανακατεύουμε το περιεχόμενο του τηγανιού να αχνιστεί καλά, να μην μας μείνουν άβραστα τα κρεμμύδια. 'Οταν έχουν μαλακώσει ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και την πατάτα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα όλα τα κομμάτια του κοτόπολου. Κόβουμε και την πιπεριά σε λωρίδες και την προσθέτουμε.
Όταν έχουν εξατμιστεί τα υγρά σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε την πατάτα και το κοτόπουλο αν έβρασαν και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Κόβουμε τα τυριά σε κύβους και αφού έχει κρυώσει λίγο η γέμιση τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε και τις κρέμες γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το φύλλο.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε δύο κομμάτια. Το ένα το θέλουμε λίγο πιο μεγάλο γιατί το κάτω φύλλο θέλουμε να βγαίνει έξω από το ταψί. Αλευρώνουμε το τραπέζι ή τον πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί. Δεν γίνεται λεπτό φύλλο γίνεται χοντρούλι. Το σηκώνουμε με τον πλάστη και το βάζουμε μέσα στο ταψί που έχουμε λαδώσει. Το ταιριάζουμε γύρω γύρω να είναι ίσιο και να μην κάνει δίπλες και να πατήσει καλά στον πάτο του ταψιού.
Αδειάζουμε την γέμιση μέσα και με ένα κουτάλι την ισιάζουμε να είναι ομοιόμορφο το πάχος. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Το κόβουμε ίσια με το ταψί και κρατάμε τις άκρες για να κάνουμε στολίδια. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες της πίτας, βάζουμε από πάνω λουλουδάκια ή ότι άλλο θέλουμε με το ζυμάρι που περίσσεψε, αλοίφουμε με λίγο λάδι, την χαράζουμε  και ψήνουμε στους 150 βαθμούς στον αέρα για μια ώρα και δέκα λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη

Σχόλια

User Photo mima mima
2013-01-01 17:01:46
Ευχαριστώ. Καλή χρονιά. Δοκίμασέ την, θα σας αρέσςι πολύ. Αν δεν θες να ανοίξεις φύλλο, πάρε φύλλο κουρού.
User Photo roxy roxy
2013-01-01 11:53:40
Μπράβο αριστούργημα!Τα 5 σκουφάκια είναι λίγα! Καλή χρονιά με υγεία!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.