Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μηλόπιτα σκεπαστή


10
0


Μερίδες: 12
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 45 '
User Photo mafaldaq mafaldaq
Μια λαχταριστή μηλόπιτα με τραγανή ζύμη και κρεμώδη γέμιση!
Ετικέτες:μήλο, κανέλλα, ζύμη Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Ταψιού
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (10 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:
500γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
300γρ. παγωμένο φυτικό βούτυρο σε μικρά κυβάκια
90ml κρύο νερό
90γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:
5-6 μεγάλα μήλα Golden (τα κίτρινα)
60γρ. ξανθές σταφίδες
150γρ. καστανή ζάχαρη
1,5κ.γ. σκόνη κανέλλα
0,5κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ
30γρ. φυτικό βούτυρο

Για τη ζύμη:
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά που είναι για τη ζύμη. Ανακατεύετε καλά και προσπαθείτε να κάνετε τη ζύμη σε θρύμματα αρχικά για να σιγουρευτείτε ότι έχει διαλυθεί/μοιραστεί όλο το βούτυρο. Μετά πλάθετε όλα τα ζυμαράκια μαζί και κάνετε μια μεγάλη μπαλίτσα την οποία και βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. 

Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολάκι βάζετε τις σταφίδες με το κονιάκ έτσι ώστε μουλιάσουν για περίπου 1 ώρα. Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε μικρά κομματάκια και τα αναμιγνύετε σε ένα μπολ με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Όταν μουλιάσουν οι σταφίδες τις ρίχνετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. 

Συναρμολόγηση:
Βγάζετε από το ψυγείο το ζυμαράκι και το χωρίζετε στα 4. Τα 3/4 θα χρησιμοποιηθούν για τον πάτο της πίτας και το 1/4 για το καπάκι. Πάνω σε μια λαδόκολλα ενώνετε τα 3/4 σε μπαλίτσα. Πατάτε ελαφρώς την μπαλίτσα και στρώνετε και από πάνω της λαδόκολλα. Με έναν πλάστη ανοίγετε το ζυμαράκι έτσι ώστε να γεμίσει ένα ρηχό ταψάκι πίτας (όχι πάνω από 25cm διάμετρο) και να καλύψει και τα τοιχώματα. 

Βουτυρώνετε το ταψάκι και μεταφέρετε το απλωμένο ζυμαράκι εκεί (αφήστε την πάνω λαδόκολλα μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά). Με το χέρι ζουλήξτε το ζυμαράκι στα τοιχώματα έτσι ώστε να μην κάνει κενά. Ρίξτε όλη τη γέμιση που φτιάξατε πάνω στο ζυμαράκι αλλά μην υπερχειλίζει  Το ζουμάκι που έχει δημιουργηθεί μοιράστε το σε όλο το ταψάκι. Κόψτε μικρά κομματάκια βούτυρο και ρίξτε το σε 6-7 σημεία της γέμισης όπως είναι. Χωρίς να το απλώσετε. 

Όπως "ανοίξατε" το ζυμαράκι για τον πάτο, "ανοίξτε" το ζυμαράκι και για το καπάκι. Απλώστε το προσεκτικά πάνω σε γέμιση έτσι ώστε να περισσεύει έξω από το ταψάκι. Με το χέρι διπλώστε τη γέμιση που περισσεύει, μέσα στο ταψάκι, για να σφραγίσετε τις άκρες. Εκεί μπορείτε να κάνετε και σχεδιάκια. Με ένα πιρούνι τρυπήστε το καπάκι σε 6-7 σημεία για να βγαίνει ο αέρας κατά το ψήσιμο.

Φουρνίστε σε προθερμασμένο φούρνο για 45min τουλάχιστον στους 180 βαθμούς Κελσίου ή μέχρι να ροδοψηθεί το καπάκι της πίτας. Κόψτε αφού πρώτα έχει κρυώσει πλήρως.

Σχόλια

User Photo apapsa apapsa
2012-11-22 21:36:32
Θαυμάσια και τα cake pops!!
User Photo mafaldaq mafaldaq
2012-11-21 22:03:18
Πρέπει να πω ότι είναι πάρα πολύ λαχταριστή αν και δεν είμαι fan της μηλόπιτας! Τώρα θα ανεβάσω και τα cake pops :)
User Photo apapsa apapsa
2012-11-21 21:59:50
Πόσο χαίρομαι που ανέβασες αυτή την συνταγή! Όταν είδα την μηλόπιτα στην φωτογραφία από το workshop μου έπεσε το σαγόνι! :-)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.