Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μπομπότα


12
0


Μερίδες: 8
Χρόνος ετοιμασίας: 40 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo ΜΗΤΣΟΣ ΜΗΤΣΟΣ
Παραδοσιακή Καλαμποκόπιτα με πολλές παραλλαγές ανά την Ελλάδα!
Ετικέτες:Θρεπτική, Νόστιμη, Εύκολη Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Χωρίς φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (12 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 500 γρ. αλεύρι Καλαμποκίσιο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι (παραδοσιακό, με την πέτσα)
  • 1 φλυτζάνα ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού που την σβήνουμε με μισό λεμόνι
  • 250 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
  • Νερό
  • Μαργαρίνη για το ταψί
  • Σε μια σουπιέρα αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και προσθέτουμε νερό ώσπου να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό
  • Αφήνουμε το μείγμα να "ξεκουραστεί" για 20-30 λεπτά
  • Υπολογίζουμε, σ' αυτό το νεκρό χρόνο, να προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς
  • Βουτυρώνουμε καλά το ταψί του φούρνου μας και χύνουμε τον χυλό, αφού πρώτα ρίξουμε μέσα το τυρί και ανακατέψουμε ελαφρά
  • Τοποθετούμε το ταψί στη 2η θέση του φούρνου και ψήνουμε πάνω-κάτω για 10 λεπτά στους 250 βαθμούς
  • Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για τα επόμενα 15 λεπτά
  • Ίσως χρειαστούν 5-10 λεπτά παραπάνω ψήσιμο, ανάλογα με το πόσο ρόδινη και ξηροψημένη προτιμούμε την μπομπότα

Σχόλια

User Photo Averel Averel
2013-03-24 09:38:25
αυτά τα φαγιά ειναι για μεγάλα υψόμετρα.... Πολύ χορταστικο
User Photo anemos anemos
2011-07-16 15:28:26
πω πω! 1400 μέτρα υψόμετρο! Καλά που τώρα κατοικείται πάλι,έ;
User Photo ΜΗΤΣΟΣ ΜΗΤΣΟΣ
2011-07-15 16:52:57
Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου που πέρασε μέσα από τον πατέρα μου σ' εμένα και προέρχεται από το Καταφύγι Κοζάνης που βρίσκεται στα Πιέρια σε υψόμετρο 1400 μέτρων, χωριό που κάηκε 2 φορές από τους Γερμανούς και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε ακατοίκητο.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2011-06-28 15:32:48
Πολύ ωραία! Δεν ηξερα για τη σόδα, ούτε για τις τσιγαρίδες. Από ποια περιοχή έμαθες τη συνταγή;
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-06-17 14:27:53
Άπειρα σκουφάκια γιατί είμαι fun της παράδοσης! Εξαιρετική συνταγή που θα δοκιμαστεί το συντομότερο.
User Photo paprika paprika
2011-06-16 16:41:02
Όλα τα σκουφάκια γιατί μου αρέσουν οι απλές και νόστιμες συνταγές, όπως είναι όλες οι παραδοσιακές μας!!!! Με απλά και φτηνά υλικά κατάφερναν και δημιουργούσαν καταπληκτικές γεύσεις!!!!
User Photo μαριαννα μαριαν να
2011-06-16 01:23:30
καλημερα!!!ευτυχως υπαρχουν και αυτες οι συνταγες για να μας θυμιζουν τις πολυαγαπημενες μας γιαγιουλες!!ευχαριστω που μοιραστηκες μαζι μας την συνταγουλα!θα δοκιμαστει το σαββατοκυριακο!!

Παραλλαγή συνταγής

User Photo ΜΗΤΣΟΣ ΜΗΤΣΟΣ
2011-06-13 16:38:15
Για να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρες γεύμα η μπομπότα, οι παλιές νοικοκυρές ζεμάτιζαν μισό κιλό σπανάκι το άπλωναν στην επιφάνεια της μπομπότας, πασπάλιζαν λίγο καλαμποκάλευρο από πάνω και στο τέλος ράντιζαν νερό με το χέρι στην επιφάνεια και μετά φούρνιζαν!
User Photo ΜΗΤΣΟΣ ΜΗΤΣΟΣ
2011-06-13 16:42:47
Τον χειμώνα συνήθιζαν να προσθέτουν τσιγαρίδες* (μερικές ίσως φορές αφαιρώντας το τυρί) *Τσιγαρίδες: μικρά τηγανισμένα κομμάτια χοιρινού και διατηρημένα σε βάζα μέσα στο λίπος τους.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2011-06-28 15:31:01
H γιαγιά μου έφτιαχνε μπομπότες και έτσι τις λέγαμε κι εμείς (ορεινός νομός Τρικάλων). Η μητέρα μου έμαθε και αυτή και τώρα άρισα κι εγώ να φτιάχνω και έτσι συνεχίζει η παράδοση. Πριν λίγο καιρό ανέβασα εδώ την κολοκυθόπιτα με μπομπότα.
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.