1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα το αυγό μαζί με το ξινόγαλα*, την ζάχαρη και το ηλιέλαιο.
2. Προσθέτουμε το αλεύρι, την σόδα, το baking powder και το αλάτι. Χτυπάμε ελαφρά 4-5 φορές με το σύρμα, αλλά όχι περισσότερο. Το μείγμα θα έχει την εμφάνιση σβολιασμένης ζύμης, αυτό είναι επιθυμητό. Δεν ανακατεύουμε πολύ, θέλουμε να υπάρχει αρκετός αέρας μέσα στο κουρκούτι.
3. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι. Βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο, και ρίχνουμε γύρο στην 1/3 ή 1/2 κούπα κουρκούτι (εξαρτάται από την διάμετρο του τηγανιού).
4. Όταν αρχίζει να μαζεύει το κουρκούτι στις άκρες, γυρίζουμε την τηγανίτα από την άλλη πλευρά για να ψηθεί και από εκεί. Συνολικός χρόνος ψησίματος είναι 1 1/2 λεπτό ανά τηγανίτα. Εάν πάρει πολύ χρώμα από κάτω, χαμηλώστε την φωτιά λιγάκι.
5. Βάζουμε τις ψημένες τηγανίτες πάνω στις άλλες σε μία πιατέλα, και όταν ψηθούν όλες, τις ξανά-τοποθετούμε στο τηγάνι (σβηστή φωτιά, αλλά το τηγάνι και το μάτι έχουν ακόμα θερμότητα) για να ξαναζεσταθούν.
6. Σερβίρονται αμέσως ζεστές, με μέλι, μαρμελάδα, ή σιρόπι σφενδάμου (maple syrup).
2012-09-22 10:19:04
Μόλις τις φτιάξαμε και είναι τέλειες. Ο μικρός ξετρελάθηκε :)
2011-10-16 12:57:48
Ωραίο είναι και λίγο ξύσμα λεμονιού στο κουρκούτι!
2011-10-16 12:57:18
Εμείς εκτός από νουτέλα απλώσαμε σήμερα και την εξής κρέμα από πάνω: http://www.cooktherapy.gr/recipes/%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%82
2009-06-19 14:34:30
υπεροχες!!ειδικα με μαρμελαδα δαμάσκηνο!!!
2009-06-16 20:49:01
υπέροχες!!!! εγω ειμαι της σοκολατας και απλωσα μερέντα..... εγινε κόλαση. Μικροι και μεγάλοι τις έφαγαν
2009-06-11 17:12:22
Ευχαριστώ! Δεν το είχα παρατηρήσει...
2009-06-11 15:11:28
Οπότε 1cup = 250ml Δες τις "μετατροπές" στο πάνω μέρος της σελίδας... :)
2009-06-11 14:08:45
Επίσης να πω ότι χρησιμοποιώ ξινόγαλα "VitaFresh" που νομίζω είναι κάπως πίο πηχτό από τις άλλες μάρκες ξινόγαλα & αϊράνι. Εάν θέλετε *πολύ* αφράτες τηγανίτες, χρησιμοποιήστε 1 κούπα παραδοσιακό γιαούρτι με 1/2 κούπα γάλα αντί για ξυνόγαλα. (Παραδοσιακό = πρόβειο, αγελαδινό, ή κατσικίσιο γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά, αυτό που έχει πέτσα από πάνω και δεν είναι διπλοπαστειρωμένο όπως τα στραγγιστά γιαούρτια.)
2009-06-11 14:02:49
Σε όλες μου τις συνταγές χρησιμοποιώ standardized cup / teaspoon / tablespoon measurements, δηλαδή επαγγελματικές μεζούρες. Θα τις βρείτε στα καταστήματα Cookshop, Vefa's House, WMF, κλπ.
2009-06-11 13:36:26
Πολύ νόστιμες!!! Μόνο μία διευκρινισούλα... Όταν λες "κούπα" πόσα ml εννοείς γιατί έχω την εντύπωση ότι μου έπεσε λίγο...
2009-06-07 22:00:33
Ωραία τα pancakes... :)