Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κριτσίνια


10
0


Μερίδες: 40 κριτσίνια
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 15 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Σήμερα πειραματίστηκα με κριτσίνια και έφτιαξα διάφορες γεύσεις. Το αποτέλεσμα μου άρεσε και τα μοιράζομαι μαζί σας. Προσοχή! Καίνε. Μόλις βγήκαν από το φούρνο.
Ετικέτες:Πρωινά Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Κλασσικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (10 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 1/4 κούπα χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 1 /2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας λάδι
σουσάμι για πασπάλισμα

Σταφίδες, μήλο, καρύδια, κανέλα, σταγόνες σοκολάτας, αν θέλετε να κάνετε γλυκιές γεύσεις.

Λιαστή ντομάτα, μπέικον, πολύχρωμες πιπεριές, ελιές, γραβιέρα, φέτα ή regato, αν θέλετε να κάνετε αλμυρές γεύσεις.
Βάζουμε σ ένα μπολ τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι και φτιάχνουμε τη ζύμη μας.
Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε κομμάτια, ανάλογα με τις γεύσεις που θέλουμε να φτιάξουμε.


Για τα αλμυρά κριτσίνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένο μπέικον, πιπεριές πολύχρωμες, ελιές και λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένα και τριμμένα τυριά.  Ανακατεύουμε τα υλικά αυτά στη ζύμη σε όποιους συνδυασμούς μας αρέσουν, πλάθουμε κορδόνια, τ αλείφουμε με λίγο νερό ή αυγό αν δεν νηστεύουμε, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Το ίδιο κάνουμε και με τις γλυκιές γεύσεις. Ψιλοκόβουμε μήλο ή ότι άλλο φρούτο μας αρέσει (δαμάκηνο, σύκο, βερίκοκο αποξηραμένα), σταφίδες, σοκολάτα λευκή, γάλακτος ή κουβερτούρα και κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε κριτσίνια.
Η διαφορά στα γλυκά κριτσίνια είναι ότι τα πασπαλίζουμε με κρυσταλική ζάχαρη και όχι με σουσάμι.



Και στις δύο περιπτώσεις όταν τα κριστίνια μας έχουν μπει στο ταψί τ αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν πριν τα ψήσουμε.
Στη συνέχεια τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσουν καλά ή στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.


Φυσικά μπορείτε να κάνετε και σκέτα κριτσίνια. Τα αλείφετε με αυγό ή νερό, τα πασπαλίζετε με σουσάμι και τα ψήνετε.

Είναι ένα νόστιμο σνακ για μπυρίτσα τ αλμυρά ή για το πρωινό τα γλυκά.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.