Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Γαμοπίλαφο


11
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 160 '
User Photo katsaroliaki katsaroliaki

είναι το γνωστό σε όλους κρητικό πιλάφι που σερβίρουμε στους γάμους!!!!σαν βέρα κρητικιά δεν γίνεται να μην σας βάλω στον "τοπικό" πειρασμό μας!!!

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Όσπρια
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (11 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1.200 γρ ζυγούρι
  • 2 νεροπότηρα ρύζι (καλύτερα 1 καρολίνα και 1 γλασσέ)
  • 6 νεροπότηρα ζωμό(θα βγεί από το κρέας)
  • 2 κουταλίες της σούπας στακοβούτηρο
  • αλάτι
  • 1/2 νεροπότηρο χυμό λεμόνι

Πλένουμε καλά το κρέας και το βράζουμε σε σιγανή φωτιαμαζί με μια κουταλιά αλάτι,για 1:30 ώρα το λιγότερο.
Μόλις είναι έτοιμο,βγάζουμε το κρέας και σουρώνουμε το ζωμό του.
Σε μια κατσαρόλα ξαναβάζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι, το οποίο και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει,μέχρι να τραβήξει όλο το ζωμό(περίπου 20 λεπτά).
Λιώνουμε το στακοβούτηρο σε ένα μπρίκι και περιχύνουμε το πιλάφι μας και το αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου 5 λεπτά.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι στο πρύζι 5 λεπτά πριν ψηθεί και πριν ρίξουμε το στακοβούτηρο.



Αυτό που κάνει την διαφορά είναι το ζιγούρι και το στακοβούτηρο.Το ζιγουρι χρειάζεται άρκετή ώρα για να ψηθεί γιατί όσο χαμηλή είναι η φωτιά τόσο πιο νόστιμο γίνεται.επίσης θα χρειαστεί πιθανόν να προσθέσεται νεράκι στο κρέας για να κάνεται αρκετο ζωμό.
Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά η νοστιμιά του τα καλύπτει όλα!!!!

καλή όρεξη!!!!!

Σχόλια

User Photo katsaroliaki katsaroliaki
2010-02-23 22:23:51
Vana μου στο στακοβούτηρο είναι αυτό που κάνει την διαφορά.Θα το βρείς σε καταστήματα με κρητικά προιόντα μόνο.Τώρα βέβαια αν θέλεις μπορείς να το αντικαταστήσεις με βούτηρο γάλακτος παραδοσιακό. Sokolatoula αν αποφασίσεις να κάνεις αυτό το δωράκι στον αντρούλη σου.....πες μου και ξέρω που θα σε στείλω!!!!!και θα περααααααασεεεετεεεε φανταστικά!!!αλλά κ με καποια κιλάκια παραπάνω!!!χαχαχαχα
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-02-23 21:32:48
Ωραία! Το Μάιο που έχουμε επέτειο γάμου λέω να κάνω δώρο έκπληξη στον άνδρα μου ένα ταξιδάκι. Λέτε να είναι στην Κρήτη; Τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι καθόλου κακή ιδέα...Και θα φάμε και γαμοπίλαφο σούπερ! Μπράβο katsaroliaki!
User Photo vana vana
2010-02-23 19:16:38
Και πού θα βρούμε στακοβούτυρο ή με τι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε; Γιατί ξελιγωθήκαμε και δεν ξέρουμε πως να το φτιάξουμε. Τρελλαίνομαι για την κουζίνα της Κρήτης. Όποτε έρχομαι βάζω δυο κιλά.
User Photo katsaroliaki katsaroliaki
2010-02-23 17:30:04
από τον Μαρτιο έως και τον Μαιο είναι η καλυτερη περιοδος για ενα τετοιο ταξιδακι!!!!;))))) βαλιτσες λοιπον και φυγαμεεεεεεεεεεεεε!!!!!
User Photo apapsa apapsa
2010-02-23 17:24:34
Αυτό το νησί είναι τόσο υπέροχο, που σίγουρα είναι τέλειο και τον χειμώνα. Βρε λες να μην περιμένουμε το καλοκαίρι και να πεταχτουμε μια βολτιτσα τώρα; :)
User Photo katsaroliaki katsaroliaki
2010-02-23 17:18:47
κλαρα μου δεν ειναι μονο το δικο σου αλλα και το δικο μου....χαχαχαχα και το προβλημα ειναι οτι αμα δεν φας ολη την πιατελα δεν σταματας με τιποτα!!!!πειρασμός μεγααααλοοοοοοοοος!!!! apapsa μου και εγω που δεν πλησιαζω καν στην εγκυμοσύνη και τι δεν θα εδινα για ενα πιατο!!!;)))χεχεχεχεχεχεχε!!!χειμώνα πάντως είναι καλύτερο το νησί μας!!!!!
User Photo κλαρα κλαρα
2010-02-23 17:12:42
απ τα αγαπημενα μου ! αν και εχει πολλες θερμιδες! το κακο ειναι οτι δε μου φτανει μονο 1 πιατο! χαχαχα
User Photo apapsa apapsa
2010-02-23 17:06:30
Αμάν katsaroliaki τι μας έκανες! Το λατρευω το γαμοπίλαφο, που θα βρω *τώρα* λίγο;;; (Όχι, δεν είμαι πάλι έγκυος χι χι χι) Θελω να πάω στην Κρήτη, θέλω να έρθει το καλοκαιράκι και θέλω και γαμοπίλαφο. :)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.