Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ψωμί ολικής-μαλακού-σκληρού


4
0


Μερίδες: 10 και βάλε
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo Averel Averel
Ενα ψωμάκι με στυλ της διαφήμισης "εμείς στο Τενεση...πετάμε τις ταπες των βαρελιών περιμένωντας το τζώνυ να ωριμασει"
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πρωινά - Γρήγορα γεύματα / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 200 γρ ασπρο [μαλακο] σταρενιο . Σαν αυτο που λενε για ολες τις χρησεις
  • 300 γρ σκληρο σταρενιο [κιτρινο ελαφρα]
  • 500 γρ ολικής αλεσης
  • λιγο λαδακι
  • 2 κ.γλ. αλατι 
  • νωπή μαγιά [όσο ένα ζάρι]
Κοσκινιζουμε  το αλευρι [ασπρο - κιτρινο] για να βγαλουμε τυχον σκυπιδακια ή πρωτείνες [μαμουνακια]
Το ολικης δεν το κοσκινίζουμε.

Διαλύουμε την μαγια σε χλυαρο νερο και την ρίχνουμε στο αλεύρι, στο οποίο εχουμε ρίξει το αλάτι

Νερο χλιαρο περίπου το 1/3 απο το αλευρι που βαλαμε. Κάπου 500 σηλαδη, ας βάλουμε 400 για αρχη και μετα προσθετουμε σιγα σιγα αν χρειαστει

Ζυμώνουμε.. Αμα θέλουμε κανουμε καρβελάκια, αλιώς το αφήνουμε ένα όπως ειναι.

Το αφήνουμε να ξεκουραστει κανα δωδεκάωρο σκεπασμένο απλά με ένα πανάκι και κατι για να κραταει την ζεστη

Οταν έχει γίνει [διπλασιαστει περίπου] το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτα, και μετα αφήνουμε το ψωμί για κανα μισαωρο μέσα στον φούρνο.

Αντε καλη όρεξη

Σχόλια

User Photo Averel Averel
2013-03-25 17:55:47
emily, μια φορα που δεν ήταν καλο το προζύμι περιμενα γυρω στις 20 ωρες. Το προζυμι ειχα διαβασει οτι το ανακαλύψανε οι οβριοί απο λαθος , μια φορα που ειχανε ξεχασει αυτο που φτιαχναν για τρεις μερες. Οταν ειναι ετοιμο το ακους να βραζει ελαφρα, αν το αφήσεις κανει φουσκαλες. Την Κ.Δευτερα εκανα λαγάνα, και το κατω μερος της ήταν με λακουβίτσες επειδή ειχε βράσει περισσότερο :p
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2013-03-25 09:43:03
Δεν νομίζω να δουλεύαμε μαζί Averel
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2013-03-24 18:49:17
Έχω διαβάσει τελευταία πως βελτιώνεται η ποιότητα του ψωμιού όταν το αφήνουμε μια μέρα πριν το ψήσουμε, κυκλοφορούν και σχετικές συνταγές.
User Photo Averel Averel
2013-03-24 12:33:22
δουλευαμε ποτε μαζι;;
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2013-03-24 10:14:53
Ωραίο το ψωμάκι. Θέλει βέβαια το 12ωράκι του... btw τον Τζάκ περιμένουν στο τενεσί. Ο Τζώνυ μένει Σκωτία νομίζω :P

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.