Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ψωμί


4
0


Μερίδες: 1 καρβελάκι του κιλού
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo Pita-man Pita-man
Φτιάξτε μόνοι σας αφράτο και νόστιμο σπιτικό ψωμί!
Ετικέτες:ψωμί Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Κλασσικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

* 1 κιλό κίτρινο αλεύρι τύπου Μ ή αλεύρι που γράφει "για ψωμί" ή μείγμα) Ψάξτε στα βιολογικά της γειτονιάς σας.
* 40 γρ. νωπή μαγιά ή 10 γρ. μαγιά σκόνη
* 2 κ.γ. αλάτι
* 2 κ.γ. μέλι
* 3 φλιτζάνια ζεστό νερό (όχι βραστό)
* σπόροι γλυκάνισου (προαιρετικά)
* 3-4 κ.σ. λάδι

Για τη μαγιά: Νωπή μπορείτε να αγοράσετε από οποιοδήποτε φούρνο αλλά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 2-3 μέρες. Επίσης, δοκιμάζουμε με το χέρι να είναι το νερό ΧΛΙΑΡΟ, όχι ζεστό. Αν τυχόν ζεσταθεί λίγο παραπάνω δε φουσκώνει γιατί πεθαίνουν οι μικροοργανισμοί. Καλύτερα μαγιά σε σκόνη σε φακελάκια. Τα φακελάκια που πήρα τελευταία φορά έχουν 9 γρ. περιεχόμενο. Ένα τέτοιο φτάνει για 1 κιλό αλεύρι.
Βάλτε το αλεύρι σε μια πλαστική λεκανίτσα μαζί με το αλάτι, το μέλι και τον γλυκάνισο.

Αν έχετε νωπή μαγιά, διαλύστε τη σε ζεστό νερό και μετά προσθέστε τη στο αλεύρι. Αν έχετε μαγιά σκόνη, προσθέστε τη κατευθείαν στο αλεύρι.

Βάλτε μια ποσότητα νερού στο αλεύρι, να γίνει η ζύμη υγρή αλλά όχι νερουλή. Ζυμώστε και προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται. Στην αρχή η ζύμη θα κολλάει, αλλά όσο ζυμώνετε τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα. Θέλει τουλάχιστον 10' ζύμωμα.

Μόλις γίνει αρκετά ελαστική ρίξτε το λάδι και ζυμώστε ξανά. Το λάδι είναι που θα κάνει το ψωμί να αποκτήσει την εξωτερική κρούστα, την "κόρα". Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, αφήστε τη λεκάνη σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ένα ζεστό μέρος για 45᾽ να φουσκώσει. Μπορείτε να τη βάλετε στο σώμα του καλοριφέρ, πάνω στη σόμπα ή στο φούρνο στον ανεμιστήρα στους 50ο.

Πλάστε το καρβελάκι και βάλτε το σε ταψάκι λαδωμένο. Αφήστε το καρβελάκι να φουσκώσει πάλι περίπου 20' στους 50ο (θα πρέπει αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας, η ζύμη να επανέλθει). Ψήστε το στους 180ο για περίπου 50-60'. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνει ένα κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.

Τυλίξτε το με πετσέτα και αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει. Αν θέλετε να το κάνετε πιο αφράτο (=λιγότερο σκληρή κόρα), υγράνετε την πετσέτα.

Συμβουλή για μερακλήδες: Πειραματιστείτε! Εμένα μου αρέσει πολύ το Χριστόψωμο, οπότε πρόσθεσα γλυκάνισο! Δοκιμάστε να προσθέσετε ελιές, τυρί, σουσάμι ή ότι άλλο νομίζετε ότι μπορεί να ταιριάζει!

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.