Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ψωμάκια kaiser


5
0


Μερίδες: 16
Χρόνος ετοιμασίας: 110 '
Χρόνος ψησίματος: 15 '
User Photo mariagalani mariagalani

Βρήκα αυτή τη συνταγή τυχαία και σας προτείνω να την δοκιμάσετε γιατί πραγματικά είναι το καλύτερο ψωμί που έχω ποτέ δοκιμάσει. Και για να μην νομίζετε ότι σας δίνω τυχαίες συνταγές, έχει και ιστορικό background η συγκεκριμένη: θυμάστε τη Χάιντι?? Αυτά είναι τα άσπρα μαλακά ψωμάκια που μάζευε για την γιαγιά όταν ήταν στο σπίτι της Κλάρας-αυτή κι αν είναι η άχρηστη πληροφορία της μέρας!!!

Ετικέτες: Διατροφή:Vegeterian
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 2 πακετάκια μαγιά (των 7 γρ.)
  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/3 κούπας canola oil - δεν ξέρω πως λέγεται αυτό στα Ελληνικά, είναι πάντως σπορέλαιο. Εγώ χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 6-6 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να πάρει μέχρι και 7 1/2 κούπες)
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 2 κ.σ. κρύο νερό
  • παπαρουνόσπορο ή μαυροκούκι

Σε βαθύ μπολ βάλτε την μαγιά και ρίξτε τη 1/2 κούπα χλιαρό νερό. Βάλτε τη 1 κ.σ. ζάχαρη και αφήστε να φουσκώσει για 5'.
Ρίξτε στο μπολ το λάδι, το αλάτι, το υπόλοιπο νερό και την ζάχαρη και αρχικά 4 κούπες αλεύρι. Ζυμώνετε και σιγά-σιγά προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Δουλεύετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για 6-8', μέχρι να γίνει ελαστική. Φτιάξτε μια μπάλα. Βάλτε τη σε λαδωμένο μπολ και λαδώστε την επιφάνεια της. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος για περίπου 1 ώρα.

Προσοχή τώρα:αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο: πάρτε τη φουσκωμένη ζύμη και δείτε πάνω σε αυτή το πρόσωπο κάποιου που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αντιπαθείτε. Ρίξτε μια μπουνιά. Η ζύμη ξεφουσκώνει. Πάρτε κομματάκια (16 συνολικά) και φτιάξτε στρογγυλά ψωμάκια, τα οποία τοποθετείτε σε λαμαρίνα με 6 περίπου εκ. απόσταση το ένα από το άλλο. Σκεπάστε τη λαμαρίνα και αφήστε να φουσκώνουν για 30'.

Χτυπάτε το ασπράδι του αυγού με το νερό και αλείφετε τα ψωμάκια. Ρίχνετε παπαρουνόσπορο ή μαυροκούκι και με ψαλίδι κάνετε έναν σταυρό στη μέση κάθε ψωμιού, περίπου 1 εκ. βαθύ.
ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 205 Κελσίου για 15' περίπου. Βγάζετε από την λαμαρίνα και αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα.

*Θα βγουν 2 λαμαρίνες. Εγώ έψησα σε φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς ώστε να μπουν κι οι δυο λαμαρίνες ταυτόχρονα.

Σχόλια

User Photo mariagalani mariagalani
2012-11-25 16:30:40
Για να δείτε πως σας σκέφτομαι! Δεν δίνω απλά μια συνταγή: δίνω μια ψυχοθεραπεία!!! - και ως κοινωνική προσφορά μπορείτε να το δείτε! Πολλοί θέλουν ξύλο!!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2012-11-22 21:59:39
Ναι βέβαια και η μπουνιά! Και έχω πολλούς άχτι τελευταία... :)
User Photo roxy roxy
2012-11-22 16:10:27
Εμένα μ'άρεσε η μπουνιά!!!!!
User Photo mariagalani mariagalani
2012-11-21 22:47:12
Περιμένω εντυπώσεις!!!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2012-11-21 21:50:42
H «άχρηστη» πληροφορία είναι τέλεια! Θα δοκιμάσω να τα φτιάξω να δω αν είναι και τα ψωμάκια το ίδιο τέλεια :)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.