Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ψητό μπούτι χοιρινού με σάλτσα "Adobo"


5
0


Μερίδες: 10 - 12
Χρόνος ετοιμασίας: 600 '
Χρόνος ψησίματος: 200 '
User Photo vch vch

Πάμε Μεξικό! Περιοχή Oaxada (Νοτιοανατολική περιοχή)

Αυτή τη συνταγή τη βρήκα από το βιβλίο «Mexico, The great Cook Book»

Αυτό το πιάτο από χοιρινό είναι πολύ καλό για κυριακάτικο γεύμα αλλά επίσης είναι και πολύ ωραίο να χρησιμοποιείται και την επόμενη μέρα για σάντουιτς.

 

Σαν μενού πάει:

Σούπα από λουλούδια κολοκυθιάς και Σαλάτα από σπανάκι. Γλυκό μήλα στο φούρνο με κανέλα και μέλι

Ετικέτες:Pierna De Cerdo Adobada Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Χοιρινό
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

·        1 μπούτι χοιρινό, 4.5 κιλά

·        2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

·        6 πιπερίτσες πράσινες *

·        6 πιπέρια μπούκοβο *

·        1/4 κρεμμύδι

·        1/3 fl. ξύδι Cider

·        10 σκελίδες σκόρδου

·        1 κ/κι θυμάρι

·        3 γαρύφαλα

·        1 κ/κι κύμινο

·        1 κ/κι ρίγανι

·        1 ξυλαράκι κανέλα

·        Μπαχάρι

·        3 κ/κια all spice

·        2 κ/λιές χοντρό αλάτι

·        Πιπέρι

·        2 κ/λιές ελαιόλαδο

 

Στην πραγματική συνταγή χρησιμοποιούνται

·        6 Chiles anchos

·        8 Chiles pasillas

 

Όμως επειδή δεν τα βρίσκουμε, θα χρησιμοποιήσουμε ότι μπορούμε να βρούμε.

  • Σε μία μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαφρά 1 φλ από το χυμό.

Ψήνουμε τα πιπέρια σε πλάκα (τοστιέρας ή γκριλ) και στη συνέχεια τα βάζουμε να μουλιάσουν στο χυμό για περίπου 20’.

Βάζουμε το χυμό με τα πιπέρια στο μπλέντερ, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ξύδι και τα χτυπάμε να γίνουν ομοιόμορφος πουρές. Τ’ αφήνουμε στην άκρη.

 

  • Βάζουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, το κύμινο, τη ρίγανη, την κανέλα, τα μικτά μπαχαρικά και το αλάτι και τα χτυπάμε στο γουδί να λιώσουν. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό και τ’ ανακατώνουμε να γίνει σαν γιαούρτι.

 

  • Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τρυπάμε παντού το κρέας. Όσο πιο καλά τρυπηθεί, τόσο καλύτερα διεισδύουν τα μπαχαρικά και παίρνει καλύτερη γεύση. Το μεταφέρουμε σε ένα ταψί και το περιχύνουμε με τη σάλτσα από το χυμό και τα μπαχαρικά, το γυρνάμε να πιάσει παντού και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Καλύτερο θα ήταν όλη τη νύχτα. Το γυρίζουμε πότε πότε.

 

  • Πριν το ψήσουμε 2 ώρες πριν, το βγάζουμε και το αλείφουμε με το λάδι και το αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου σιγά σιγά.

 

  • Καλύπτουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 2 ώρες. Σε τακτά διαστήματα το αλείφουμε με τα ζουμιά του. Το γυρνάμε και το αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 1 ώρα. Όταν πια το κρέας, μετά από τις περίπου 3 ώρες, έχει ψηθεί αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο υψώνουμε τη θερμοκρασία και το βάζουμε στο γκριλ για περίπου 5’ – 10’. Προσοχή να μην καεί. Το κρέας θα πάρει ένα σκούρο χρώμα. Το αφήνουμε για 15’ να κρυώσει πριν να το κόψουμε.

 

  • Εάν σας αρέσει, μπορεί κανείς να κάνει διπλάσιο όγκο από τη σάλτσα και με αυτό να συνοδεύσει το κρέας.

 

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-11-01 11:20:13
περιμένω αποτελέσματα. Ναι στα πιπέρια !
User Photo theremina theremina
2009-10-31 17:33:05
Θα το δοκιμάσω! Έχω και τις κατάλληλες αποξηραμένες πιπεριές ancho & pasilla (τις έφερα από ταξίδι στην Ν. Υόρκη). Σε κάθε σουπερμάρκετ υπάρχει τμήμα με Hispanic τροφές, εάν γνωρίζεις κάποιον που θα ταξιδεύψει στις ΗΠΑ είναι πανέυκολο να σου φέρει η να σου στείλει με το ταχυδρομείο, ένα πακέτα με 10-15 αποξηραμένες πιπεριές κάνει μόνο 1.5-2.5 δολλάρια, και ζυγίζει γύρο στα 100 γραμμάρια. Η ancho φαίνεται σκούρα κόκκινη προς καφέ, η pasilla είναι μωβ/μαύρη σε χρώμα, στην αποξηραμένη τους μορφή. Επίσης η αποξηραμένες πιπεριές chipotle είναι εξαιρετικές, με καπνιστή γεύση. Μόνο που θα κάνω το 1/4 της συνταγής, ποιός θα το φάει όλο αυτό το κρέας!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.