Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ψάρι σαβόρο με πετιμέζι


7
0


Μερίδες: 4
Χρόνος ετοιμασίας: 5 '
Χρόνος ψησίματος: 15 '
User Photo drakos drakos
Βλέποντας το αφιέρωμα της sokolatoulas στο μούστο, σκέφτηκα να σας δώσω τη συνταγή του σαβόρο που αναφέρει σε κάποιο σημείο του αφιερώματός της.  Είναι μια πολύ απλή και νοστιμότατη συνταγή που μπορεί να τη φτιάξει ακόμα κι ένας αρχάριος στη μαγειρική.
Ετικέτες:ψάρι, πετιμέζι Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Θαλασσινά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 κιλό ψάρια (μαρίδα, σαρδέλα ή γόπα)
  • 3 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/4 της κούπας πετιμέζι
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • αλάτι και πιπέρι
  1. Ροδίζετε το σκόρδο στο λάδι και ρίχνετε το αλεύρι.
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό, το πετιμέζι, το ξύδι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
  3. Αλευρώνετε και τηγανίζετε τα ψάρια σε καυτό ελαιόλαδο.
  4. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
  5. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα πετιμεζιού και τα σερβίρετε ζεστά.

Σχόλια

User Photo paprika paprika
2010-09-23 11:51:54
Αυτό είναι το πραγματικό σαβόρο, που οπως σωστά λέει και η StrangeEmil, ήταν ένας τρόπος για να διατηρούν παλιά τα ψάρια λόγω έλλειψης ψυγείων. Το αρισμαρί κυρίως είναι το συντηρητικό και φυσικά το ξύδι. Σε μερικά μέρη αντικαθιστούσαν το πετιμέζι με σταφίδες!!! Μερικές φορές βλέπω συνταγές για σαβόρο που έχουν μέσα ντομάτα...καμμία σχέση βέβαια με σαβόρο! Μπράβο Δράκε για την αυθεντική συνταγή!!!

Παραλλαγή συνταγής

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2010-09-23 07:59:48
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Δεν θα φανταζόμουνα ψάρι με πετιμέζι! Ψάρι σαβόρο είχα δοκιμάσει στη Σαντορίνη, με τα παραπάνω υλικά, χωρίς όμως το πετιμέζι, αλλά με λίγο δεντρολίβανο -"αλεσμαρί"- στη σάλτσα. Τηγανίζουν τα ψάρια, μετά τα βγάζουν από το τηγάνι, προσθέτουν τα υλικά της μαρινάδας και τα ξαναβάζουν εκεί να βράσουν λίγη ώρα. Μου είπαν πως παλιά που δεν υπήρχαν ψυγεία έτσι τα διατηρούσαν για 2-3 μέρες. Το ξύδι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο υποθέτω πως παίζουν το ρόλο των συντηρητικών. Το εφτιαξα κι εγώ σε κάποια φάση που μας φέρανε πολλά μικρά ψάρια. Μέχρι να τελειώσει η διαδικασία μαζεύτηκαν όλες οι γάτες του χωριού στην αυλή μας :-)
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.