Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Χταπόδι με σάλτσα μαυροδάφνης και πορτοκαλιού


10
0


Μερίδες: 4
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo kika kika

Φτιάξτε αυτό το χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι! Είναι καταπληκτική γεύση!

Ετικέτες:Σαρακοστιανό Διατροφή:Χαμηλών λιπαρών
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Θαλασσινά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (10 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 χταπόδι περίπου ενάμιση κιλό

1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο μπλέντερ ή τον τρίφτη

1 φλιτζάνι μαυροδάφνη

1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

1 φλιτζάνι πολτοποιημένα ντοματάκια κονσέρβας

1 κ.σ. πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερο

2 φύλλα δάφνης

1 ξυλάκι κανέλας

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μαζί με μισό ποτήρι νερό. Το αφήνουμε να βγάλει και τα υγρά του και να βράσει περίπου 30 - 35 λεπτά, δηλαδή να το καρφώνουμε και να είναι τρυφερό.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Κρατάμε το ζουμί που έχει βγάλει κατά το βράσιμο!

Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Αν θέλουμε αφαιρούμε την σκουρόχρωμη μεμβράνη που έχει γύρω του (είναι λιγάκι σιχαμερή!).

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι, την κανέλα, το πιπέρι και την δάφνη και τα ανακατεύουμε. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, αφήνουμε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, την ντομάτα (τα ντοματάκια και τον πελτέ) και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά και ρίχνουμε και το χταπόδι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε όλο το ζουμί από το χταπόδι και συμπληρώνουμε με νερό, συνολικά 3 - 3 1/2 μεγάλα ποτήρια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για όσο λέει το πακέτο των ζυμαρικών ή όσο  al dente θέλουμε εμείς. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Καλή ορεξούλα!

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.