Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Χταπόδι με μακαρόνια στο φούρνο


11
0


Μερίδες: 4
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 130 '
User Photo apapsa apapsa
Σήμερα ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έπιασα ωμό χταπόδι. Ακόμα δε μπορώ να το πιστέψω ότι το έκανα αυτό το πράγμα (δεν είναι καθόλου του τύπου μου). Αφού, όμως φαγώθηκα να φτιάξω τη συνταγή, έπρεπε να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων.

Μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στον χταποδοκαθαριστή και χταποδομάγειρα πατέρα μου, κατάφερα να το ξεπαγώσω και να κόψω τα πλοκάμια (προσπαθώντας να μην το κοιτάζω και πάρα πολύ, με κίνδυνο να κόψω και κανα δάχτυλο και ποιος τον άκουγε τότε τον πατέρα μου) και τελικά να το κόψω σε κομμάτια. Τα υπόλοιπα ήταν παιχνιδάκι...

Προειδοποιώ ότι το φαΐ είναι βαρύ κι ασήκωτο. Κάντε τα κουμάντα σας με σόδες.
Ετικέτες:χταπόδι, μακαρόνια, ριγκατόνι, κόκκινο κρασί, λίγο-διαφορετικά-μακαρόνια Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Θαλασσινά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (11 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 χταπόδι μεσαίου μεγέθους (μόνο τα πλοκάμια, κομμένα σε μεσαία κομμάτια)

2/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο

3 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 φύλλα δάφνης

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

λίγη κανέλα

λίγο τριμμένο μπαχάρι

150 γρ. κόκκινο κρασί

1 1/2 φλυτζάνι ντοματάκια κονκασέ

λίγη ζάχαρη

2 φλυτζάνια ζεστό νερό

250 γρ. ριγκατόνι

πιπέρι

(προσέξτε την απουσία αλατιού από τα υλικά)
Πλένουμε καλά το χταπόδι. Το κόβουμε σε μεσαία κομμάτια και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, χωρίς νερό γιατί βγάζει υγρά το ίδιο. Αρχικά έχουμε τη φωτιά δυνατή, αλλά σύντομα τη χαμηλώνουμε και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιεί το ζουμί του. Ανακατεύουμε τακτικά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το χταπόδι για 5 λεπτά. Μετά ρίχνουμε και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά-πυκνά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, την κανέλα και το μπαχάρι. Σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να ξεθυμάνει το κρασί και τότε ρίχνουμε τα ντοματάκια και λίγο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μία ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Ανακατεύουμε τακτικά και τσεκάρουμε το νερό: αν χρειαστεί, βάζουμε λίγο ζεστό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160. Στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τα δυο φλυτζάνια νερό και τα ριγκατόνι για να ανακατευτούν με τη σάλτσα. Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα πυρέξ και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Δεν ξεχνάμε να ανακατέψουμε και να προσθέσουμε νερό, αν μας φανεί ότι στεγνώνει το φαγητό.

Σχόλια

User Photo apapsa apapsa
2009-08-24 10:41:43
Α καλά, δεν το συζητάμε... Το κοτόπουλο προτιμώ να μην το σκέφτομαι καλύτερα, γιατί περνάω κι εγώ φάσεις που δεν το χωνεύω καθόλου. Θράψαλα δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ακόμα, ούτε κουνέλι, άαααμα μου 'ρθει ποτέ η όρεξη να τα μαγειρέψω, θα δω τι θα κάνω (ολική αναισθησία, θα το ρίξω στα ναρκωτικά, θα μάθω μαγειρική με τυφλό σύστημα... βλέπουμε...) :o)
User Photo persa persa
2009-08-24 09:01:39
όλοι μας έχουμε κάποια "ευαισθησια" σε κάτι, εγώ στα κουνέλια, δεν μπορω να το μαγειράψω αν έχει το κεφάλι του, δεν μπορώ να το βλεπω και ζητω να το κόψουν(αχ). Αλλα η νοστιμια είναι αυτή που μετράει. Το χταποδακι σε κάποιο νησι το ειχα φάει με τον τρόπο που γράφεις, αλλά με αρωματικό τον άνηθο.ήταν και αυτό πολυ ενδιαφέρον
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-08-23 23:46:39
Θαυμάζω το κουράγιο σου! Ποτέ δεν έχω πιάσει ωμό χταπόδι αλλά μου αρέσει να το τρώω :-) Μια φορά έπιασα φρέσκα θράψαλα για να τα κάνω γεμιστά και από τότε μου προκαλούν αηδία (το ίδιο έχω πάθει και με το κοτόπουλο...) Ωραίο το σερβίρισμα :-)
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-08-23 22:33:29
Εγώ το έφαγα με μια μπιρίτσα και ήταν τέλειο. :)
User Photo apapsa apapsa
2009-08-23 22:27:00
Όπως έλεγα και προηγουμένως, μη βάλετε αλάτι. Εκτός του ότι το χταπόδι είναι αλμυρό απ τη μάνα του, το αλάτι το σκληραίνει κι από πάνω.
User Photo apapsa apapsa
2009-08-23 22:25:05
Μπορούμε να βάλουμε ότι ζυμαρικά μας αρέσουν, βέβαια. Τώρα σκέφτηκα ότι θα είχε πλάκα και με κριθαράκι.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.