Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Χριστουγεννιάτικο Χριστόψωμο


3
0


Μερίδες: 20
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 75 '
User Photo fioroula fioroula

Παραδοσιακό γλυκό

Ετικέτες:γλυκό, παραδοσιακά γλυκά, παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικα, χριστουγεννιάτικες συνταγές Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Εποχιακές συνταγές / Χριστούγεννα
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (3 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 κιλό αλεύρι σκληρό

3 φακελάκια μαγιά σκόνη

1 κούπα κρασί κόκκινο

3κούπες περίπου χλιαρό νερό που έχουμε βράσει γλυκάνισο και δαφνόφυλλα, σουρωμένο.

1/2 κούπα λάδι

1 κούπα ζάχαρη

1και 1/2 κούπα καρύδια χονδροκομμένα

1 κούπα αμύγδαλα χονδροκομμένα

1 κούπα σουλτανίνα

1 κούπα σταφίδα μαύρη

2 κουταλάκια κανέλλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

2 κουταλάκια γλυκάνισο

1/2 κουταλάκι κόλιαντρο αλεσμένο στο multi

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ

1 κουταλάκι αλάτι

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά σε μια μεγάλη λεκάνη.

Ρίχνουμε το κρασί και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.

Το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1 ώρα περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μετά προσθέτουμε το λάδι   καθώς και όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν και να πάνε παντού σε όλη τη ζύμη.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε τη ζύμη που την έχουμε πλάσει  και την στολίζουμε με ολόκληρα καρύδια, το σκεπάζουμε πάλι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει καλά.

Το ψήνουμε στους180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και ένα τέταρτο. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι , αν βγαίνει στεγνό είναι έτοιμο.

Το πασπαλίζουμε ζεστό με ζάχαρη άχνη και σουσάμι.

 

Σχόλια

User Photo ΝΤΙΜΗ ΝΤΙΜΗ
2010-01-27 22:10:34
Σαν γνήσια Ζακυνθινιά σας λέω πως είναι ο καλύτερο και αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μας. Μπράβο Φιορούλα!
User Photo fioroula fioroula
2010-01-23 21:41:56
σαλιγκάρι μου, κονιάκ ναναι και ότι νάναι. Οσο για τη σουλτανίνα άλλαξε σούπερ μάρκετ και θα βρεις. Καλό βράδυ.
User Photo saligari saligari
2010-01-23 20:07:24
Αγαπητη φιλη Φιορουλα το κονιακ ποσον αστερων να ειναι¨? Αν δεν υπαρχει σουλτανινα τι αλλο να βαλουμε? Περιμενουμε την απαντιση σου με πολλη χαρα.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.