Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Χριστουγεννιάτικος κορμός


13
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo mariana mariana
Πεντανόστιμος, σοκολατένιος, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γλύκα του!!
Ετικέτες:κορμός, σοκολάτα, παντεσπάνι, σοκολατένιος Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Εποχιακές συνταγές / Χριστούγεννα
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (13 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ :
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 80 γρ. αλεύρι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • 4 κρόκους
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 250 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 1 1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
  • 200 γρ. βιτάμ
  • 2 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι
  • 1 1/2 κουταλάκι Nes cafe
  • Στρώμουμε ένα ρηχό μακρόστενο ταψάκι με λαδόχαρτο και το βουτυρώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Χτυπάμε σε μπωλ τους κρόκους  με λίγη από τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού ώσπου να ασπρίσουν. Χτυπάμε σε άλλο μπωλ τα ασπράξια σε μαρέγκα με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας προσεκτικά στο μίγμα των αυγών. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατώνουμε.
  • Απλώνουμε  ομοιόμορφα το μίγμα στο ταψάκι, στρώνουμε με σπάτουλα την επιφάνεια και ψήνουμε 10 με 12 λεπτά στους 200 βαθμούς
  • Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το παντεσπάνι μας το αναποδογυρίζουμε  σε καθαρή πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη και ξεκολάμε το λαδόχαρτο. Σκεπάζουμε με καθαρό λαδόχαρτο και το τυλίγουμε όσο είναι ακόμη ζεστό με τη βοήθεια της πετσέτας σε ρολό. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΜΙΣΗΣ :
  • Χτυπάμε τους κρόκους με το αλεύρι να αναμιχθούν καλά. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ζαχαρούχο με 100 γρ. νερό. Ρίχνουμε το μίγμα του ζαχαρούχου στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας και μεταφέρουμε και πάλι το μίγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να πήξει η κρέμα μας. Οταν γίνει αυτό, μεταφέρουμε το μίγμα σε μπώλ, προσθέτουμε την σοκολάτα σε κομματάκια, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η σοκολάτα και να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το βούτυρο, τον καφέ διαλυμένο στο λικέρ πορτοκαλιού και ανακατώνουμε (η κρέμα πήζει περισσότερο όταν κρυώσει καλά).
  • Ξεδιπλώνουμε το παντεσπάνι μας, πετάμε το λαδόχαρτο και απλώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας επάνω του. Ξανατυλίγουμε σε ρολό, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω του και τραβάμε γραμμές με ένα πηρούνι για να κάνει τα σχέδια του κορμού. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη, ξύσμα λευκής σοκολάτας ή ότι άλλο προτιμάτε...

Καλά Χριστούγεννα!!

Σχόλια

User Photo mariana mariana
2010-12-26 12:50:38
Χρόνια πολλά κλάρα μου!!
User Photo κλαρα κλαρα
2010-12-24 21:59:01
πανεμορφο...καλες γιορτες!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.