Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Χορτόπιτα


7
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo mima mima
Πίτες φτιάχνει συνήθως η μαμά μου. Ήθελα να φτιάξω χορτόπιτα μόνη μου ξεκινόντας από την αγορά μέχρι το κόψιμο των χόρτων. Φύλλο βαριόμουν να ανοίξω και πήρα έτοιμο. Το αποτέλεσμα άρεσε σε όλους
Ετικέτες:αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

12 φύλλα (ζητήστε φύλλα για χορτόπιτα αν τα αγοράζετε χύμα) 1 ματσακι μυρώνια 1 ματσακι καυκαλίθρες 1 ματσάκι παπαρούνες 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι τσουκνίδες 300 γρ. σπανάκι 8 πράσσα 2 ματσάκια κρεμμυδάκια 1 γιαουρτάκι (φρέσκο όχι στραγγιστο, αγελαδινό ή πρόβειο) 500 γρ. φέτα 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι 1 φλ. τσαγιού λάδι (ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο) αλάτι πιπέρι

Πλένουμε τα ματσάκια με τα χόρτα πριν τα κόψουμε. Το βρίσκω πιο εύκολο.

Κόβουμε τα χόρτα, πάνω στο ξύλο κοπής, περίπου μέχρι ένα εκατοστό πλατιές λωρίδες και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Κόβουμε και τα πράσσα και τα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνουμε και αυτά στο σουρωτήρι.
Ρίχνουμε μια χούφτα αλάτι στα χορταρικά και τα τρίβουμε με τα χέρια μας.Αυτό βοηθάει να φύγουν τα υγρά από τα χόρτα για να είναι η πίτα μας στεγνή και τραγανή.
Στίβουμε χούφτα χούφτα τα χόρτα και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, τη φέτα τριμμένη, πιπέρι και ανακατεύμε καλά. Δεν προσθέτουμε αλάτι γιατί τα χόρτα έχουν κρατήσει αλάτι.
Βάζουμε το λάδι σε ένα φλυτζάνι και μαζεύμε τα υλικά μας εκεί που θα στρώσουμε την πίτα.
Λαδώνουμε ένα στενόμακρο ταψί ή στρόγγυλο. Βάζουμε κάτω ένα φύλλο μισό μέσα μισό έξω. Ρίχνουμε λίγο λάδι με το κουταλάκι και βάζουμε φύλλο από την αντίθετη πλευρά με τον ίδιο τρόπο. Άλλα δύο φύλλα μισό μέσα μισό έξω να καλύψουμε και τις άλλες πλευρές του ταψιού. Διπλώνουμε τρία φύλλα για το τέλος και μετράμε τα υπόλοιπα. Χωρίζουμε την γέμιση σε πέντε μέρη
Ρίχνουμε λίγο λάδι και γέμιση. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Στρώνουμε και τα τρία φύλλα από πάνω λαδώνοντας τα καλά.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα.
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ρίχνουμε από πάνω το λάδι που μας έμεινε. Ραντίζουμε με ένα φλυτζανάκι νερό για να μην σηκωθούν τα φύλλα στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στον αέρα στους 150 βαθμούς για μια ώρα.  Ανασηκώνουμε με ένα πηρούνι να δούμε την πίτα αν έχει ψηθεί καλά από κάτω. Αλλιώς την αφήνουμε λίγο ακόμη.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.