Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Χοιρινό μπούτι με δαμάσκηνα στη γάστρα


13
0


Μερίδες: 20
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 150 '
User Photo ΜΗΤΣΟΣ ΜΗΤΣΟΣ
Φαγητό για μπουφέ ή τραπέζι γιορτινό (το σέρβιρα πριν λίγες μέρες στη γιορτή μου-Δημήτρης-και με την ευκαιρία το φωτογράφισα)
Ετικέτες:Άλλη γεύση, υπέροχα αρώματα, κερδίζει τους απαιτητικούς του τραπεζιού! Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Χοιρινό
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (13 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 μπούτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο, περίπου 2,5-3 κιλά
  • 3-5 σκλήδες σκόρδο
  • 15 σπυριά μπαχάρι
  • 15 σπυριά μαυροπίπερο
  • θυμάρι ξερό
  • δενδρολίβανο
  • 12 ξηρά δαμάσκηνα
  • αλάτι
  • 2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1/2 φλυτζάνα ελαιόλαδο
  • μερικές "βουκίτσες" βούτυρο
  • μερικές πατατούλες αν υπάρχει χώρος!
  1. Καθαρίζουμε το μπούτι από τα περιττά λίπη, το πλένουμε και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  2. Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε το κρέας σε διάφορα σημεία και βυθίζουμε λεπτές φετούλες σκόρδου, μαυροπίπερο και μπαχάρι σε όλες τις πλευρές του.
  3. Τρίβουμε με αλάτι και πασπαλίζουμε με θυμάρι.
  4. Τοποθετούμε το μπούτι στη γάστρα και προσθέτουμε 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο.
  5. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις "βουκίτσες" βουτύρου στην επιφάνεια.
  6. Σκορπίζουμε τα δαμάσκηνα και χύνουμε 1 ποτήρι κρασί γύρω από το κρέας.
  7. Τοποθετούμε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μισή ώρα.
  8. Ανοίγουμε την γάστρα μετά την μισή ώρα και προσθέτουμε το δεύτερο ποτήρι κρασιού. ΟΧΙ πάνω στο κρέας.
  9. Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε άλλες 2 ώρες.

Σχόλια

User Photo ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛ ΗΣ
2010-12-30 21:10:42
Εάν προσθέσεις λίγο κρεμμύδι στην συνταγή , λίγο περισσότερο κρασί και μελάκι ,άνευ πατάτας είσαι στο τέλειο
User Photo paprika paprika
2010-11-03 17:21:39
Να'σαι καλά μερακλή Μήτσο γι'αυτο το εξαιρετικό φαγητό που μας έδωσες!!!!! Και εγώ το βάζω στα υπ'όψιν για τα Χριστούγεννα!!!!!!
User Photo vana vana
2010-10-31 20:48:52
Χρόνια σου πολλά Δημήτρη και σε όλους όσους γιόρταζαν έστω και καθυστερημένα. Το χοιρινό σου φαίνεται τέλειο και γιορτινό. Μάλλον το κλείνω για τα Χριστούγεννα.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.