Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Χαλουμόπιτα


8
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 25 '
User Photo vch vch

Η ζύμη με βάση το πορτοκάλι και σε συνδιασμο με την αλμυρή γέμιση του χαλουμιού και το δυόσμο, διαμορφώνουν .... ρεσιτάλ γεύσης.

 

 

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (8 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • 1 Κg αλεύρι
  • 3 – 3.5 φλυτ. χυμό πορτοκάλι φρέσκο
  • 1 κουτ/κι σόδα
  • 2 κουτ/κια Baking powder
  • 1 φλ. Λάδι άοσμο
  • Αλάτι

 

Για τη γέμιση

 

  • 2 χαλούμια τριμμένα
  • 250 γρ μαλακό τυρί (κεφαλογραβιέρα)
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 κουτ/κι Baking powder
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 αυγά ολόκληρα και 1 ασπράδι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το B.P.

 

Ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα.

 

Ανακατεύουμε τη σόδα στο πορτοκάλι μέχρι ν' αφρίσει.

 

Αφού το αλεύρι και το λάδι ομογενοποιηθούν (έχουν γίνει μικροί ομοιόμορφοι σβόλοι), προσθέτουμε το χυμό λίγο λίγο.

 

Ζυμώνουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Την αφήνουμε στο πλάι να ξεκουραστεί.

 

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.

 

Ανακατώνουμε τα τυριά, το δυόσμο, τα κρεμμύδια, το “baking powder”, το πιπέρι, τ’ αυγά και λίγο ελαιόλαδο.

 

Τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν όλα μια μάζα.

 

Προσθέτουμε στο τέλος το γάλα και το αλεύρι και τ’ ανακατεύσουμε ξανά.

 Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλο και το απλώνουμε σε ταψί.

Ανεβάζουμε τη ζύμη στα πλαϊνά του ταψιού.

 

Βάζουμε τη γέμιση μέσα στη ζύμη.

 

Το τελευταίο μέρος της ζύμης το μαλακώνουμε ακόμα περισσότερο προσθέτοντας λίγο ακόμα χυμό.

Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια (σα λάσπη).

 

Γυρνάμε τα κάθετα πλαϊνά μέρη της ζύμης από πάνω απο τη γέμιση, απλώνουμε πάνω απο αυτά το φύλο.τα πατάμε να κολλήσουν και με τη βοήθεια ζεστού νερού διορθώνουμε τις ατέλειες και τα κενά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.

 

Απλώνουμε 1 ασπράδι αυγού για να βοηθήσουμε το κοκκίνισμα στο ψήσιμο.

 

Ψήνουμε σ ε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 – 25 λεπτά.

 

 

Tips:

Τα χαλούμια τα βρίσκουμε σε διάφορες ποιότητες και μορφές.

 

Τα φρέσκα χαλούμια είναι καλύτερα για το ψήσιμο γιατί μαλακώνουν και ελευθερώνουν πιο εύκολα τη γεύση τους.

Γίνονται  τηγανιτά ή στα κάρβουνα.

 

Τα ώριμα χαλούμια, αυτά που έχουν περάσει τουλάχιστον 40 ημέρες στο ειδικά παρασκευασμένο νερό (άλμη), είναι πιο δυνατά σε γεύση και είναι ιδανικά για να φαγωθούν ωμά σε συνδυασμό με παγωμένο καρπούζι αλλά και τριμμένο πάνω απο μακαρονάδες.

 

Για τις πίτες, προτιμώ να αναμιγνύω παλιό χαλούμι και φρέσκο, ούτως ώστε να αναδεικνύεται η αλμυρή του γεύση με τη δυνατή μυρωδιά του δυόσμου..

 

Δοκιμάστε χαλούμι στην παρασκευή του "Παστίτσιο".

 Θα σας αρέσει..

 

Σχόλια

User Photo nakupenda nakupenda
2012-03-03 20:52:03
Οταν λεμε λαδι αοσμο τι εννοουμε;;; :)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.