Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Φατούς - Λιβανέζικη Σαλάτα


8
0


Μερίδες: 2 με 4
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος:  '
User Photo theremina theremina

Καλοκαιρινή σαλάτα με ελαφρύ και ξινό ντρέσσινγκ.

Εάν αγοράσατε σουμάκ για τα λαχμαντζούν, τώρα μπορείτε να φτιάξτε και σαλάτα φατούς με το ίδιο μυρωδικό.

Το σουμάκ είναι ένα κοκκινό προς καφέ ξερό μυρωδικό (μην το μπερδέψτε με το μπούκοβο!) που χρησιμοποιήτε στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής.  Θυμίζει αμυδρά την ρίγανη, με υπόξινη νότα.

Στα Αραβικά, η σαλάτα φατούς και διάφορα φαγητά με το επίθετο 'φάτετ' υποδεικνείουν ότι το φαγητό έχει ξεροψημένη αραβική πίτα (δηλαδή κρουτόν) από πάνω. 

Εδώ έχω βάλει παξιμάδι αντί για την αραβική πίτα, επειδή το καλοκαίρι δεν μου αρέσει να ανάβω τον φούρνο μόνο για να ξεροψήνω την πίτα και να ζεσταίνετε η κουζίνα. 

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Σαλάτες / Σαλάτες
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (8 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

3 κουταλιές φρέσκο χυμό από λεμόνι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές σουμάκ

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ή ένα μικρό ξερό κρεμμύδι

1 αγγουράκι Νείλου/Κρήτης

1 μέτρια ντομάτα

6 μεγάλα φύλλα μαρούλι (την παραδοσιακή ποικιλία)

6 με 8 κλωνάρια μαιντανό

1 με 2 κλωνάρια δυόσμο

όση γλυστρίδα θέλετε

1 παραδοσιακό παξιμάδι (ή μία μεγάλη αραβική πίτα)

1. Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύετε το σουμάκ με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.

2. Κόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, μαζί με όσο από το πράσινο μέρος θέλετε. Εάν βάζετε ξερό κρεμμύδι, το κόβετε στην μέση κατά μήκος, και μετά σε φέτες κατά μήκος τις οποίες τις ξεχωρίζετε. Ρίχνετε το κρεμμύδι στο μπολ και ανακατεύετε με το ντρέσσιγκ.

3. Κόβετε το αγγουράκι σε λοξές φέτες. Κόβετε την ντομάτα σε μέτριους κύβους. Κόβετε τα φύλλα μαρουλιού με το χέρι σε ακανόνιστα κομμάτια. Τα μυρωδικά - μαϊντανός, δυόσμος, και γλυστρίδα - απλός αφαιρείτε τα φυλλαράκια από τα κοτσάνια.

7. Ριχνετε τα σαλατικά (επίσης τους χυμούς από την ντομάτα όταν την κόψατε) μέσα στο μπολ και ανακατεύετε ελαφρά.

 

[ Εάν έχετε αραβική πίτα στο σπίτι και θέλετε να κάνετε την αυθεντική σαλάτα φατούς, ανοίγετε την πίτα και την βάζετε για λίγα λεπτά κάτω από το γκριλ του φούρνου για να ξεραθεί και να γίνει τραγανή. Μετά την κόβετε σε μικρά τριγωνικά κομμάτια (σαν τα μεξικάνικα καλαμποκίσια τσίπς). ]

 

8. Προσθέστε τώρα το παξιμάδι - σπασμένο σε κομμάτια -, ή την ξεροψημένη αραβική πίτα, και ανακατεύετε μία φορά. Αφήστε λίγο την σαλάτα να μείνει - 5 με 10 λεπτά - ώστε να απορροφήσει το παξιμάδι/ή πίτα λίγο από το ντρέσσινγκ, πριν την σερβίρετε.

Σχόλια

User Photo theremina theremina
2009-07-15 23:37:22
Ελπίζω να είναι όπως την έχεις δοκιμάσει :-)) Η κάθε περιοχή έχει και την δική της παραλλαγή. Με/χωρίς σκόρδο στο ντρέσσιγκ, μόνο μέ αγγούρι & ντομάτα (χωρίς μαρούλι), με ραπανάκια (και τα φύλλα τους!), κλπ. Επίσης δεν ρίχνω αλάτι, κάτι που επίσης συνηθίζεται.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-07-15 23:30:34
Αυτή τη σαλάτα την έχω τιμήσει επανειλημμένως σε ένα μικρό και ταπεινό -πολύ ταπεινό Λιβανέζικο στην Αργυρούπολη. Δεν την έχω φάει αλλού και πάντα ήθελα να μάθω πώς την φτιάχνουν!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.