Η συνταγή είναι της κουμπαρίσιους Εύας και το "πείραγμα" που έχω κάνει στο γλυκό είναι η αντικατάσταση της κλασικής μαρμελάδας με σάλτσα φρέσκων, εποχιακών φρούτων.
200 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο (παίρνω ένα βιολογικό, ιταλικό, σε πράσινο περιτύλιγμα)
Για την κρέμα
400 γραμμάρια τυρί κρέμα
1 ζαχαρούχο γάλα
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε σαντιγί
χυμό από 2 λεμόνια
1 κλωναράκι βανίλια
Για την σάλτσα φρούτων
750 γραμμάρια φράουλες ή κεράσια (χωρίς το κουκούτσι)
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κρυσταλική ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ρούμι
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο, που πριν έχουμε λίγο λυώσει (προσοχή μην κάψει). Θέλει καλό ανακάτεμα, να "βραχούν" τα μπισκότα από το βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ ή ταψάκι και το πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να αποκτήσει ίδιο πάχος παντού και να είναι συμπαγές. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 περίπου ώρες.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα με το ζαχαρούχο να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε τον χυμό και τη βανίλια, χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμα, αποσύρουμε το μίξερ και ενσωματώνουμε με σπάτουλα τη σαντιγί. Απλώνουμε την κρέμα στην μπισκοτένια βάση και ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, για τουλάχιστον 6 ώρες.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φρούτα. Αν οι φράουλες είναι μεγάλες τις κόβουμε σε 2 ή 3 κομμάτια. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι τεφάλ και ρίχνουμε λίγη - λίγη τη ζάχαρη για να υγροποιηθεί. Ρίχνουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε ζωηρά με ξύλινη σπάτουλα (η σπατουλίτσα θα πάρει και ωραίο κόκκινο χρώμα). Ρίχνουμε το ποτό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να χυλώσει και να γίνει κάτι σαν μαρμελάδα ή σαν σάλτσα (δεν χρειάζεται πάνω από 20 λεπτά). Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει καλά (1 ώρα) και την απλώνουμε πάνω στην κρέμα τυριού. Καλό είναι να βάλουμε τη σάλτσα των φρούτων πάνω στο γλυκό 2 - 3 ώρες πριν το σερβίρουμε.
ΤΙΡ: Πριν ρίξουμε τα φρούτα στο τηγάνι, τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο και τα ζεσταίνουμε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, δεν έχουν μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με την ζεστή καραμελωμένη ζάχαρη και δεν δημιουργούνται κρύσταλοι στη σάλτσα. Κλεμμένο από σεφ το μυστικό.
2011-03-01 01:34:57
μμμ!!! Νοστιμότατο ακούγεται!!! Αν δεν βάλουμε ξυλαράκι βανίλια και έχουμε του εμπορίου-φυαλίδιο,πόση άραγε βάζουμε?
2009-06-01 14:52:16
Καλά είναι τέλειο θα το δοκιμάσω!
2009-05-31 11:11:39
Πολύ καλο και το tip!