Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Τσουρέκι εύκολο


17
0


Μερίδες: Ανάλογα..
Χρόνος ετοιμασίας: 200 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo mariana mariana
Εύκολα στην παρασκευή τους αρκεί να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας. Στη συγκεκριμένη συνταγή κατέληξα μετά από αρκετές δοκιμές άλλων που το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιούσε αρκετά. Δοκιμάστε να τα φτιάξετε για το Πάσχα. Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι!
Ετικέτες:Τσουρέκι Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (17 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 κιλό αλεύρι αμερικής και λίγο επιπλέον ακόμα που θα το δείτε στο ζύμωμα όσο να μην κολλάει η ζύμη και να γίνει ελαστική και εύπλαστη (εγώ χρησιμοποίησα το Robin Hood που υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ σε κίτρινη συσκευασία).
  • 1 βιτάμ (250 γρ.)
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλ. γάλα χλιαρό
  • Ξύσμα μισού πορτοκαλιού και μισού λεμονιού
  • 1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κουταλιά κακουλέ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό για το άλλειμα
  • Για την επιφάνεια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, σουσάμι ή ότι άλλο προτιμάτε.
  • Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό
  • Σε μια λεκάνη διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε 1 1/2 φλ. τσαγιού από το αλεύρι μας, ανακατώνουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει και να γίνει διπλάσιο (κανένα μισάωρο περίπου)
  • Σε κασταρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Χτυπάμε τα αυγά μας και τα προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο ανακατώνοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το μαχλέπι, το κακουλέ, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι
  • Χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας  στη λεκάνη με τη μαγιά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μας και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε ελαστική και εύπλαστη υφή. Καλύπτουμε με ζελατίνα τη λεκάνη μας και την σκεπάζουμε με πετσέτα
  • Αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (για 2 ώρες περίπου)
  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια και την πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
  • Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια μας σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν (30 - 40 λεπτά περίπου)
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-180° (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας)
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή σουσάμι ή ότι άλλο προτιμάτε.
  • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά (και πάλι εξαρτάται από τον φούρνο σας)

            Γίνονται πολύ αφράτα και μυρωδάτα.     Καλή επιτυχία!

Σχόλια

User Photo mariana mariana
2010-03-02 00:11:13
rose, το κακουλέ είναι στο ράφι των σούπερ μάρκετ με τα μπαχαρικά, σε σακουλάκι που γράφει πάνω την ονομασία του, σε μορφή σκόνης. Δίνει το κλασικό παραδοσιακό άρωμα του τσουρεκιού. Θα το βρεις σίγουρα αν το ψάξεις με την ονομασία του και αξίζει τον κόπο να το προσθέσεις στη ζύμη σου
User Photo rose rose
2010-03-01 15:56:04
Σε παρακαλω λυσε μου την απορια.Τι ειναι το ΚΑΚΟΥΛΕ και που το βρισκεις; Ειναι απαραιτητο συστατικο;
User Photo κλαρα κλαρα
2010-02-27 22:36:53
ομορφα και γυαλιστερα!θα τα φτιαξω τη μεγαλη βδομαδα για το Πασχα!!!
User Photo mariana mariana
2010-02-27 20:40:24
Σ'ευχαριστώ Sokolatoula! Πρόσθεσα και την φωτό μόλις βγήκαν από τον φούρνο!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-02-27 19:38:52
Η συνταγή που φτιάχνω τσουρέκια είναι παρόμοια με τη δικιά σου και γίνονται πραγματικά πολύ νόστιμα. Η διαφορά είναι ότι εγώ βάζω φυτίνη ενώ εσύ βιτάμ. Όλα τα σκουφάκια για τα τσουρεκάκια σου!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.