Για τη ζύμη:
Χτυπάμε πρώτα την αλισίβα με το λάδι μέχρι ν' ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό και ανακατώνουμε.
Ρίχνουμε το μπέκιν πάουτερ στο αλεύρι και ανακατώνουμε να πάρει αέρα.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε τα αλάτι και τα μυρωδικά.
Ανακατώνουμε.
Κάνουμε μια τρύπα στη μέση στο αλεύρι και ρίχνουμε τα υγρά σιγά σιγά και ζυμώνουμε.
Το νερό είναι όσο χρειαστεί.
Ζυμώνουμε καλά να έχουμε μια μαλακιά ζύμη, πιο μαλακιά από του ψωμιού.
Πρέπει να γίνει αφράτη στο τέλος, οπότε, εάν χρειαστεί παραπάνω υγρό προσθέστε χυμό πορτοκάλι.
Μοιράζουμε τη ζύμη και απλώνουμε το ένα μέρος σε ταψί.
Βρέχουμε τα χέρια μας για να μας ευκολύνει στο άπλωμα.
Καλύπτουμε και τα τοιχώματα και την αφήνουμε λίγο πιο μεγάλη για να μας βοηθήσει στο να κλείσουμε καλά την πίτα από πάνω, αφού μπουν όλα τα υλικά μέσα.
Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα μέρη.
Για τη γέμιση:
Βράζουμε το κοτόπουλο και αφαιρούμε το δέρμα.
Το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες.
Τσιγαρίζουμε το πράσο, τα καρότα, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε να ροδοκοκκινίσει.
Το αφαιρούμε και το αφήνουμε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί.
Σε βραστό νερό ρίχνουμε τις τσουκνίδες και της βράζουμε για 5’.
Τις σουρώνουμε και φυλάμε 1 φλιτζανάκι από το νερό που έβρασαν.
Τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Τις βάζουμε σε μία γαβάθα και προσθέτουμε και το κοτόπουλο.
Κόβουμε το φρέσκο δυόσμο και το βασιλικό και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατώνουμε.
Στο νερό που φυλάξαμε, ανακατώνουμε το 1 κουτάλι αλεύρι μαζί με το γάλα, τ’ αυγά, το μοσχοκάρυδο και το λάδι.
Πρέπει να έχει γίνει ένας αραιός χυλός και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε τελευταία τη φέτα σε κομμάτια μικρά.
Αντί για φέτα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει άλλα τυριά όπως κασέρι ή χαλούμι ή ιταλική scamorza affumicata.
Ανακατώνουμε όλα τα υλικά και τ’ απλώνουμε στο ταψί.
Αφού τα στρώσουμε, απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη την οποία αραιώσαμε ακόμα λίγο παραπάνω, σχεδόν σαν να είναι κέικ.
Διπλώνουμε στις άκριες τη ζύμη που έρχεται από το κάτω φύλλο πάνω από την τελευταία στρώση.
Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε από πάνω μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
Σκορπάμε από πάνω τη ρίγανη και απλώνουμε το ασπράδι του αυγού.
Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
2009-08-25 08:10:11
Ναι απο τη μέρα που την ανέβασα, συνεχώς βρίσκω μπροστά μου διάφορα πράγματα με τσουκνίδα. Αρα μπορεί απλά να ήταν εκεί και απλά δεν έδινα σημασία..
2009-08-23 17:49:22
η παρουσία της τσουκνίδας στα φαγητά δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.Εδώ δτη θεσσαλία την βάζουμε σε πιτες(χορτόπιτες), σε μπακαλιάρο ή σουπιές γιαχνί μαζί με λίγο σπανάκι. για ακόμη μια φορα οι συνταγές ειναι φανταστικές
2009-08-17 10:37:01
Είναι πεντανόστιμη!!! Η μητέρα μου την φτιάχνει ελάχιστα διαφορετική αλλά η τσουκνίδα είναι πραγματικά τρελλή νοστιμιά! ;)