Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Τσουκνίδα «Urtica Dioica» - Πίτα


5
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 45 '
User Photo vch vch
Το παρεξηγημένο φυτό των δύο φύλων (Dioica)! Φυτρώνει παντού αλλά την αντιμετωπίζουμε όπως ο «διάβολος το λιβάνι»..

 

Προχθές μιλώντας με το φίλο μου τον Αστέριο, τον άκουσα να λέει ότι μαγειρεύει τη Τσουκνίδα και επειδή τον άκουσα να μιλά με ζέση, αποφάσισα να το ψάξω λίγο παρακάτω.

 

Θυμάμαι τη γιαγιά να μαγειρεύει τη τσουκνίδα αλλά στο μυαλό μου αποτυπώθηκε η ανάμνηση των τόσων τσιμπημάτων και τα κλάματα που ακολουθούσαν…, οπότε και την έσβησα από τη μνήμη..

 

Παρότι τσούζει προκαλώντας φλεγμονή όταν την αγγίξουμε, η τσουκνίδα είναι πολύ ευεργετική για τον οργανισμό μας.

 

Περιέχει A, B, C βιταμίνες, σαν αφέψημα και με εντριβές στο κεφάλι καταπολεμά την πιτυρίδα, σαν πολτός και σαν έμπλαστρο κάνει καλό στους ρευματισμούς αλλά και τα φύλλα κοπανισμένα σταματούν αιμορραγίες.

Είναι διουρητική, και ιδανική για αντιμετώπιση της αναιμίας και του πονοκεφάλου. Επίσης, περιέχει σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και νάτριο.

Βοηθά στο μεταβολισμό και στο να μην πέφτουν τα μαλλιά.

Δεν περιέχει οξαλικό οξύ όπως το σπανάκι και έτσι συνιστάται για τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά.

 

Γίνεται σούπα, εκχύλισμα,  πίτες, τηγανιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μακαρόνια, πάει ωραία με αυγά και σε ομελέτες, ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φρέσκα σε σαλάτα.

Μερικοί φτιάχνουν ακόμα και μπύρα από τη τσουκνίδα και λένε ότι είναι πολύ ωραία.

 

Στο Νότο της Ιταλίας την «Ortica» τη βρίσκει κανείς σε πολλά φαγητά, σε ποτά και κρέμες για περιποίηση σώματος και μαλλιών αλλά και σαν φάρμακο.

 

 

Χρησιμοποιούνται μόνο τα νεαρά φυτά γιατί τα γηραιότερα ενοχλούν τα νεφρά.

 

Θα φτιάξουμε μια πίτα

 

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε, σπανακόπιτα, ελαιόπιτα ή πίτα με μολόχες.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

 

  • 1/2 φλ. λάδι
  • 1/3 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ/λιά σόδα - διαλυμένη μέσα στο χυμό
  • 1 κ/λια του γλυκού μπέκιν πάουντερ
  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ίσως λίγο παραπάνω
  • 1/2 φλ. αλισίβα
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κουταλιά μίγμα βοτάνων Προβηγκίας
  • Λίγη ρίγανη
  • Ασπράδι 1 αυγού
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει

 

Για τη γέμιση:

 

  • Στήθος από Κοτόπουλο (προαιρετικό)
  • 4 Κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο λιωμένο
  • 1 1/2 κιλά φύλλα τσουκνίδας
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 κ/λιά αλεύρι
  • Λίγο γάλα
  • 1 κ/λια ελαιόλαδο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Λίγο δυόσμο
  • Λίγο βασιλικό
  • Τυρί φέτα
  • 2 αυγά
Για τη ζύμη:

 

Χτυπάμε πρώτα την αλισίβα με το λάδι μέχρι ν' ασπρίσουν.

Προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό και ανακατώνουμε.

 

Ρίχνουμε το μπέκιν πάουτερ στο αλεύρι και ανακατώνουμε να πάρει αέρα.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι.

 

Ρίχνουμε τα αλάτι και τα μυρωδικά.

Ανακατώνουμε.

 

Κάνουμε μια τρύπα στη μέση στο αλεύρι και ρίχνουμε τα υγρά σιγά σιγά και ζυμώνουμε.

Το νερό είναι όσο χρειαστεί.

 

Ζυμώνουμε καλά να έχουμε μια μαλακιά ζύμη, πιο μαλακιά από του ψωμιού.

 

Πρέπει να γίνει αφράτη στο τέλος, οπότε, εάν χρειαστεί παραπάνω υγρό προσθέστε χυμό πορτοκάλι.

 

Μοιράζουμε τη ζύμη και απλώνουμε το ένα μέρος σε ταψί.

 

Βρέχουμε τα χέρια μας για να μας ευκολύνει στο άπλωμα.

Καλύπτουμε και τα τοιχώματα και την αφήνουμε λίγο πιο μεγάλη για να μας βοηθήσει στο να κλείσουμε καλά την πίτα από πάνω, αφού μπουν όλα τα υλικά μέσα.

 

Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα μέρη.

 

Για τη γέμιση:

 

Βράζουμε το κοτόπουλο και αφαιρούμε το δέρμα.

Το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες.

 

Τσιγαρίζουμε το πράσο, τα καρότα, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο.

 

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε να ροδοκοκκινίσει.

Το αφαιρούμε και το αφήνουμε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί.

 

Σε βραστό νερό ρίχνουμε τις τσουκνίδες και της βράζουμε για 5’.

 

Τις σουρώνουμε και φυλάμε 1 φλιτζανάκι από το νερό που έβρασαν.

 

Τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

 

Τις βάζουμε σε μία γαβάθα και προσθέτουμε και το κοτόπουλο.

Κόβουμε το φρέσκο δυόσμο και το βασιλικό και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατώνουμε.

 

Στο νερό που φυλάξαμε, ανακατώνουμε το 1 κουτάλι αλεύρι μαζί με το γάλα, τ’ αυγά, το μοσχοκάρυδο και το λάδι.

Πρέπει να έχει γίνει ένας αραιός χυλός και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.

Βάζουμε τελευταία τη φέτα σε κομμάτια μικρά.

 

Αντί για φέτα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει άλλα τυριά όπως κασέρι ή χαλούμι ή ιταλική scamorza affumicata.

 

Ανακατώνουμε όλα τα υλικά και τ’ απλώνουμε στο ταψί.

 

Αφού τα στρώσουμε, απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη την οποία αραιώσαμε ακόμα λίγο παραπάνω, σχεδόν σαν να είναι κέικ.

 

Διπλώνουμε στις άκριες τη ζύμη που έρχεται από το κάτω φύλλο πάνω από την τελευταία στρώση.

 

Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε από πάνω μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

 

Σκορπάμε από πάνω τη ρίγανη και απλώνουμε το ασπράδι του αυγού.

 

Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-08-25 08:10:11
Ναι απο τη μέρα που την ανέβασα, συνεχώς βρίσκω μπροστά μου διάφορα πράγματα με τσουκνίδα. Αρα μπορεί απλά να ήταν εκεί και απλά δεν έδινα σημασία..
User Photo persa persa
2009-08-23 17:49:22
η παρουσία της τσουκνίδας στα φαγητά δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.Εδώ δτη θεσσαλία την βάζουμε σε πιτες(χορτόπιτες), σε μπακαλιάρο ή σουπιές γιαχνί μαζί με λίγο σπανάκι. για ακόμη μια φορα οι συνταγές ειναι φανταστικές
User Photo Σαυρίτσα Σαυρίτ σα
2009-08-17 10:37:01
Είναι πεντανόστιμη!!! Η μητέρα μου την φτιάχνει ελάχιστα διαφορετική αλλά η τσουκνίδα είναι πραγματικά τρελλή νοστιμιά! ;)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.