Τυρί φέτα, αλμυρή και τριμμένη. Περίπου τρία τέταρτα για το ταψί του φούρνου
Μια μεγάλη συσκευασία κρέμα γάλακτος
Δύο με τρία αυγά
Ένα κουτάκι σόδα (αναψυκτικό)
Αλάτι, πιπέρι κι ένα μυρωδικό ανάλογα με τα γούστα
Ελαιόλαδο
Προαιρετικά λίγο μπέικον ψιλοκομμένο ή ζαμπόν και σουσάμι
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο. Σε μια επιφάνεια παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και στο μέσον τους δημιουργούμε μια λωρίδα με φέτα τριμμένη, αφού την έχουμε ανακατέψει με το μυρωδικό της αρεσκείας μας. Εγώ βάζω λίγο δυόσμο. Στο μείγμα του τυριού αν θέλουμε βάζουμε λίγο μπέικον, ζαμπόν ή κάποιο άλλο υλικό που μας αρέσει.
Τσαλακώνουμε τα φύλλα (σαν ακορντεόν) και τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του. Χωράει όλο το πακέτο. Προσέχουμε το τυρί να είναι καλυμένο με το φύλλο.
Χτυπάμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος με τ'αυγά και πιπέρι. Αν η φέτα δεν είναι πολύ αλμυρή, βάζουμε κ αλάτι.
Ρίχνουμε το μείγμα στην τυρόπιτα να πάει παντού. Μόλις πριν τη βάλουμε στο φούρνο, περιχύνουμε και με τη σόδα.
Αν μας αρέσει, ρίχνουμε από πάνω σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180-200, στις αντιστάσεις (τη βάζουμε χαμηλά) μέχρι να ροδίσει.
2009-06-11 20:46:34
Τέλεια! Το σκεφτόμουν σήμερα το μεσημέρι να σου πω την αλήθεια, επειδή είχες πει ότι θα'χεις κόσμο.
Ναι, είναι πολύ ωραία τυρόπιτα.. :-)
2009-06-10 15:06:07
Δεν απλώνουμε το μείγμα του τυριού σε όλο το φύλλο, αλλά κάνουμε μια γραμμή στο μέσον του. Ύστερα το τσαλακώνουμε σαν ακορντεόν ή βεντάλια.
Ας βοηθήσει κανείς, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω... :-(
Για το ψήσιμο ρώτησα τη φίλη που μου την έμαθε κ μου είπε ότι εκείνη ανάβει μόνο την κάτω αντίσταση στην αρχή και μετά το βάζει στο πάνω-κάτω.
Εγώ τη βάζω απλά στην χαμηλότερη θέση. Εξαρτάται απ'το φούρνο μάλλον...
Καλή επιτυχία!
2009-06-08 12:03:03
Έχω παρατηρήσει ότι ο φούρνος μας κάνει περισσότερη ώρα για να ψήσει απ' ότι λένε οι συνταγές, οπότε θα κάνω αυτό που λες με το αλουμινόχαρτο. Και θα επανέλθω :o) Ευχαριστώ πολύ!!!
2009-06-08 11:45:08
Απ'ό,τι θυμάμαι, καμιά ώρα αλλά έχω καιρό να τη φτιάξω.. Εξαρτάται κι απ'τον φούρνο.
Έχει πολλά υγρά γι'αυτό τη βάζουμε στην κάτω κάτω θέση.
Την επόμενη, αν δεις ότι γίνεται το ίδιο, βάλε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω και ψήστην περισσότερη ώρα.
Ή βάλτην για ένα διάστημα μόνο στην κάτω αντίσταση.
2009-06-08 11:35:15
Mei-ko help! Την φτιάξαμε προχτές και κάτι δεν πήγε καλά, γιατί ενώ είχαν ροδίσει από πάνω τα φύλλα, μέσα δεν είχαν ψηθεί. Πόση ώρα την αφήνεις εσύ στο φούρνο;
2009-06-11 20:46:34
Τέλεια! Το σκεφτόμουν σήμερα το μεσημέρι να σου πω την αλήθεια, επειδή είχες πει ότι θα'χεις κόσμο. Ναι, είναι πολύ ωραία τυρόπιτα.. :-)
2009-06-11 19:34:20
Mei-ko την έφτιαξα!Πραγματικά δεν παίζετε! Πέτυχε απόλυτα.Αφού να σκεφτείς με το ζόρι με άφησαν να δοκιμάσω!
2009-06-10 19:48:04
Εντάξει μη μου στεναχωριέσε. Και γω αυτό υπέθεσα απλά δεν θέλω να κάνω λάθος γιατί θα δοκιμάση πολύς κόσμος!
2009-06-10 15:06:07
Δεν απλώνουμε το μείγμα του τυριού σε όλο το φύλλο, αλλά κάνουμε μια γραμμή στο μέσον του. Ύστερα το τσαλακώνουμε σαν ακορντεόν ή βεντάλια. Ας βοηθήσει κανείς, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω... :-( Για το ψήσιμο ρώτησα τη φίλη που μου την έμαθε κ μου είπε ότι εκείνη ανάβει μόνο την κάτω αντίσταση στην αρχή και μετά το βάζει στο πάνω-κάτω. Εγώ τη βάζω απλά στην χαμηλότερη θέση. Εξαρτάται απ'το φούρνο μάλλον... Καλή επιτυχία!
2009-06-10 14:58:01
Mei-ko συγνώμη αλλά επειδή θα την φτιάξω το βράδυ δεν έχω καταλάβει καλά τις δύο πρώτες γραμμές της εκτέλεσησ
2009-06-08 14:53:02
Θα το κάνω όπως λες, γιατί είναι πραγματικά ωραία τυρόπιτα και έχω μουλαρώσει τώρα, θα την πετύχω, πού θα πάει :o)
2009-06-08 14:47:07
Βάλτην στους 180 τότε με αλουμινόχαρτο και μην ξεχάσεις να του κάνεις μερικές τρύπες για να φεύγει ο ατμός! :-)
2009-06-08 12:03:03
Έχω παρατηρήσει ότι ο φούρνος μας κάνει περισσότερη ώρα για να ψήσει απ' ότι λένε οι συνταγές, οπότε θα κάνω αυτό που λες με το αλουμινόχαρτο. Και θα επανέλθω :o) Ευχαριστώ πολύ!!!
2009-06-08 11:45:08
Απ'ό,τι θυμάμαι, καμιά ώρα αλλά έχω καιρό να τη φτιάξω.. Εξαρτάται κι απ'τον φούρνο. Έχει πολλά υγρά γι'αυτό τη βάζουμε στην κάτω κάτω θέση. Την επόμενη, αν δεις ότι γίνεται το ίδιο, βάλε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω και ψήστην περισσότερη ώρα. Ή βάλτην για ένα διάστημα μόνο στην κάτω αντίσταση.
2009-06-08 11:35:15
Mei-ko help! Την φτιάξαμε προχτές και κάτι δεν πήγε καλά, γιατί ενώ είχαν ροδίσει από πάνω τα φύλλα, μέσα δεν είχαν ψηθεί. Πόση ώρα την αφήνεις εσύ στο φούρνο;
2009-06-04 17:49:17
νομίζω ότι θα την φτιάχνω κάθε μέρα! δεν παίζετε!
2009-06-04 10:38:28
Τρρρρρελαίνομαι για τσαλακοτυρόπιτες!