Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Τραχανομπατζίνα


8
0


Μερίδες: 20
Χρόνος ετοιμασίας:  '
Χρόνος ψησίματος:  '
User Photo Trinity Trinity
Όσοι είναι απο χωριό πιστεύω θα καταλάβουν τι είδους πίτα είναι..Η πίτα είναι για ταψί διαμέτρου 30 εκ.
Ετικέτες:τάρτα, φέτα, τραχανάς, πίτα, γάλα, αλμυρή Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Χωρίς φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (8 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 φλ. γάλα
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φακ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ. φέτα
  • 5 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ

 

Για την κρέμα τραχανά:

 

  • 2 ποτ. νερό
  • 1 ποτ. γάλα
  • 3 αβγά
  • 250 γρ. φέτα
  • 1 ποτ. τραχανά ξινό
  • 1/2 φλ. γραβιέρα

Για την κρέμα τραχανά ζεσταίνουμε το νερό με λίγο αλάτι, προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ζεσταθεί για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 10 λεπτά.

Τρίβουμε με το χέρι τη φέτα μέσα στον τραχανά για να λιώσει και να γίνει σαν κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, ανακατεύουντας γρήγορα για να μην ψηθούν.

Σε μια λεκάνη βάζουμε αλεύρι καλαμποκιού, μπέικιν πάουντερ, γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε συμπληρώνοντας λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειαστεί και το 1/2 φλ. φέτα.

Αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού με αρκετή μαργαρίνη, και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη της πίτας.

Με το χέρι στρώνουμε τη ζύμη στον πάτο αλλά και στα τοιχώματα του ταψιού προσέχοντας να έχουν παντού το ίδιο πάχος.

Αδειάζουμε την κρέμα του τραχανά μέσα στο ταψί.

Χτυπάμε άλλο ένα αβγό και το αδειάζουμε πάνω από την επιφάνεια του τραχανά απλώνοντας για να πάει παντού.

Τέλος τρίβουμε ακόμα μισό φλιτζάνι γραβιέρα με το χέρι σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Προσεκτικά με ένα μαχαίρι σπρώχνουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα προς τα κάτω ώστε να είναι στο ίδιο ύψος σε όλο το ταψί.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά μέχρι να γίνει ροδοκόκκινη.

Σερβίρουμε διακοσμώντας με 2 φυλλαράκια βασιλικού.

Σχόλια

User Photo Averel Averel
2013-03-30 10:41:57
στο ελαφρο ειναι η συνταγή τραχανοπιτα που εβαλα εγω.[2013 την εβαλα]. Κουρκούτι το λεμε, απο βοιωτία μεριά το χωριό
User Photo Trinity Trinity
2012-04-16 15:39:26
είμαι από άρτα βασικά αλλά την συγκεκριμένη την είδα σε μια εκπομπή..η γυναίκα που την έφτιαξε ήταν απο γιάννενα..απλά η ζύμη μου θύμισε αυτή που χρησιμοποιούμε στον πλαστό και μου άρεσε σαν συνταγή..καλό πάσχα!!!
User Photo ΜΑΡΙΑΗΛΙΑΣ ΜΑΡΙΑΗ ΛΙΑΣ
2012-04-14 19:03:10
Ειναι μια πιτα που φτιαχνουν στην Ηπειρο τα Γιαννενα, ετσι εχω την εντυπωση, και πρεπει να ειναι τελεια, εχεις καμια σχεση με την συγκεκριμενη περιοχη και εχω δικηο, η απλως γνωριζεις την συνταγη ?....Καλη Ανασταση Καλο Πασχα ΜΑΡΙΑΗΛΙΑΣ
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2012-03-18 21:14:12
Εύγε trinity που βάζεις παραδοσιακές και επιτυχημένες συνταγές! Τη συγκεκριμένη την έχω δοκιμάσει μόνο με φύλλο!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.