Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Τονοσαλάτα (μεσογειακή)


6
0


Μερίδες: 4 με 5
Χρόνος ετοιμασίας:  '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo theremina theremina

Ελαφριά και δροσερή σαλάτα ιδανική για τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Εγώ βάζω ζυμαρικά για να κάνω ένα κύριο πιάτο, αλλά μπορείτε να την φάτε και χωρίς.

Ετικέτες: Διατροφή:Χαμηλών λιπαρών
Κατηγορίες:Σαλάτες / Σαλάτες
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

2 κονσέρβες τόνος σε άλμη, στραγγισμένος  (συνολικά 300γρ τόνο, καθαρό βάρος)

2 μέτριες ντομάτες (400-500 γραμμάρια)

2 μικρές/μέτριες πράσινες πιπεριές

2 αγγουράκια Νείλου

3 κουταλιές κάππαρη

1/2 μικρό κρεμμύδι

15 ελιές

φρέσκα μυρωδικά της εποχής, όπως μαϊντανό, δυόσμο ή βασιλικό

 

250 γραμμάρια (μισό πακέτο) ζυμαρικά ολικής άλεσης, κατά προτίμηση βίδες  

 

3 κουταλιές κόκκινο ξίδι καλής ποιότητος (πχ από κρασί Bordeaux ή Sherry)

3 κουταλιές ελαιόλαδο

Προαιρετικά: λίγες σταγόνες Tabasco ή 2-4 φέτες jalapeno (από βαζάκι)

 

1. Βάζουμε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να ζεσταθεί, και βράζουμε τα ζυμαρικά.

 

2. Ενώ βράζουν τα ζυμαρικά, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις ντομάτες και τα αγγουράκια σε μεγάλους κύβους (και κρατάμε το ζουμί). Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρότερους κύβους, και ψιλοκόβουμε την κάππαρη και το κρεμμύδι.  Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και κόβουμε την σάρκα σε 3-4 κομμάτια.

 

3. Σε μεγάλο γυάλινο μπολ (θα μπουν και τα ζυμαρικά στο τέλος) ρίχνουμε το ξύδι και το λάδι.  Εάν θέλουμε πικάντικη την σαλάτα, προσθέτουμε λίγες σταγόνες Tabasco, ή μερικές φέτες jalapeno, ψιλοκομμένες. Αλλιώς λίγο μαύρο πιπέρι αρκεί.

 

4. Ρίχνουμε μέσα τα κομμένα λαχανικά και τις ελιές, και ανακατεύουμε καλά.  Αλατίσουμε ελαφρά, και ρίχνουμε μέσα τον τόνο.  Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά την τελευταία στιγμή και τα προσθέτουμε στην σαλάτα.

 

5. Εάν δεν είναι έτοιμα ακόμα τα ζυμαρικά, βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο για να μείνει δροσερή. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να φάμε την τονοσαλάτα όπως είναι, αλλά εγώ προσθέτω και τα ζυμαρικά για να φτιάξω ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

 

6. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι. Τα προσθέτουμε στο μπολ με την τονοσαλάτα και ελέγχουμε την γεύση - εάν είναι στεγνή, προσθέτουμε λίγο λαδόξιδο ακόμα, ή μισή ντομάτα επιπλέον. Σερβίρουμε, ή βάζουμε στο ψυγείο για να είναι ακόμα πιο δροσερή πριν την φάμε.

Σχόλια

User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-07-10 22:16:42
Αχά! Ευχαριστώ! Είσαστε διαφωτιστικές και οι δύο. :)
User Photo theremina theremina
2009-07-10 16:54:10
Εμμ...Εάν προτιμάτε τα μεγάλα αγγούρια, βάλτε περίπου το 1/3 στην σαλάτα. Η ένα μεσαίου μεγέθους.
User Photo theremina theremina
2009-07-10 16:50:55
Τα αγγουράκια Νείλου είναι αυτά τα μικρά αγγουράκια με λίγα/μικρά σπόρια μέσα, που είναι νόστιμα και τραγανά . 'Εχουν την τάση να είναι κυρτά ή να χοντραίνουν πρώτα στις άκρες παρά στην μέση. Γνωστά και ως αγγουράκια Κρήτης. Σε αντίθεση με τα μεσαίου μεγέθους αγγουρια που χοντραίνουν στην μέση πρώτα και έχουν σκληρή & γλιτσερή φλούδα, ή τα μεγάλα μακριά αγγούρια (παραδόξος τα μεγάλα λέγονται και English cucumbers). Αν μου επιτρέψτε να πω – χωρίς να με παρεξηγήστε - τα μικρά είναι τα πιο νόστιμα!
User Photo kiss the cook! kiss the cook!
2009-07-10 16:36:52
Κύριε, κύριε... να πω εγώ που ξέρω? Τα αγγουράκια Νείλου είναι κάτι μικρά σε size αγγουράκια (φαντάσου κάτι μεγαλύτερο από πίκλες και κάτι μικρότερο από το δικό μας αγγούρι-γκουμούτσα!). Έχουν και λιγότερα σποράκια... αλλά κατά τ' άλλα είναι απλώς αγγούρια!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-07-10 15:14:58
Μου αρέσει πολύ ο τόνος αλλά έχω ερώτηση: Τί είναι τα αγγουράκια Νείλου;

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.