Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Τηγανίτες με ντιπ πορτοκαλιού σε Φοντύ


4
0


Μερίδες: 5
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch
Οι μπαλίτσες από τους λουκουμάδες σε συνδιαασμό με το πορτοκάλι που ψήνεται στη μέση του τραπεζιού μέσα σε σκεύος φοντύ πάνω στην εστία, γίνεται όμορφος τρόπος να τελειώσει ένα γεύμα με φίλους.

Μπορεί να συνοδευτεί με μπάλες παγωτού για να υπάρχει η αντίθεση του ζεστού και του κρύου.

Σημ.

 

Το αραρούτι ή αλλιώς μαραντάμυλο (Arrow Root) είναι τύπος αλευριού (όπως το νισιεστέ) το οποίο παράγεται από τις ρίζες ενός φυτού (Maranta arundinacea) και περιέχει ψηλή περιεκτικότητα αμύλου.

 

Είναι ανώτερο από το αλεύρι καλαμποκιού ή της πατάτας.
Δίνει μια πιο ωραία, καθαρή αλλά και πιο ελαφριά υφή, τύπου ζελέ, στο φαγητό.

Παλαιότερα χρησιμοποιείτο αρκετά σαν ποτό, βράζοντάς το και προσθέτοντας διάφορες άλλες γεύσεις όπως βανίλια ή κανέλα, ή φρούτα κτλ.

Ταιριάζει καλύτερα στο δέσιμο όξινων τροφών, γι’ αυτό και το ντίπ πιο κάτω. Δένει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Πάει επίσης και με γαλακτοκομικά προϊόντα και άρα είναι ωραίο και για κρέμες.

 

Συνιστάται να διαλύεται πρώτα σε λίγο κρύο νερό και μετά να προστίθεται στο ζεστό μείγμα.

Επίσης, προσεκτικά να μην ζεσταθεί πολύ γιατί χαλάει η κολλητική του ικανότητα και με αποτέλεσμα να αραιώσει το μείγμα μας.

 

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Λουκουμάδες
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για τις τηγανίτες

• 60 γρ βούτυρο
• 1 ½ φλ. αλεύρι κοσκινισμένο
• 3 αυγά χτυπημένα
• 2 ξυλαράκια βανίλιας
• 5 κ/λάκια ζάχαρη
• Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
• Λίγη ζάχαρη για το τέλος

Μια παραλλαγή είναι να χρησιμοποιηθούν και κομματάκια μπανάνας μέσα στο κέντρο του λουκουμά.

Σάλτσα πορτοκαλιού

• 4 μεγάλα πορτοκάλια
• 2 λεμόνια
• 1 περγαμόντο
• 4 κ/λιές αραρούτι
• 1 μκρό κομμάτι βούτυρο
• 1/3 φλ. ζάχαρη άχνη

Για αυτούς που τους αρέσουν τα καυτά, ένας ωραίος συνδυασμός είναι να χρησιμοποιηθεί μέσα στη σάλτσα τριμμένη κόκκινη πιπερίτσα.
Για τη σάλτσα:

Τρίβουμε τη φλούδα από τα 2 πορτοκάλια, το λεμόνι και το περγαμόντο.

Στύβουμε το χυμό από τα πορτοκάλια και το λεμόνι.

Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το αραρούτι με λίγο από το χυμό των φρούτων και μετά το υπόλοιπο.

Ρίχνουμε 2/3 του φλ. νερό και το σιγοβράζουμε για 1’ ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε στη συνέχεια τα τρίμματα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 2’.

Εάν χρησιμοποιείτε την πιπερίτσα τη ρίχνεται στο τέλος. Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή μέχρι να κάνουμε τις τηγανίτες.

Για τις τηγανίτες

Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα με 1 ¼ φλ. νερό. Τα βράζουμε για λίγο.

Τ' απομακρύνομαι από τη φωτιά, προσθέτουμε αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία.

Σταδιακά χτυπάμε τ’ αυγά και στη συνέχεια προσθέτουμε μαζί το άρωμα και τη ζάχαρη.

Ζεσταίνουμε το λάδι, εάν είναι εφικτό σε φριτέζα στους 180 βαθμούς.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε κομμάτια από μπανάνα, βουτάμε κομματάκι κομματάκι κάθε φορά και μετά το τηγανίζουμε.

Ρίχνουμε κουταλάκια τσαγιού από το χυλό παίρνοντας με το ένα χέρι τη ζύμη όπως κάνουμε τους λουκουμάδες.

Τα ψήνουμε λίγα κάθε φορά και για 6’ – 8’, μέχρι να ροδίσουν.

Τα στραγγίζουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Τα διατηρούμε ζεστά ενώ ψήνουμε τα υπόλοιπα.

Αφού είναι όλα έτοιμα, βάζουμε τη σάλτσα στο δοχείο του φοντύ πάνω στην εστία και σερβίρουμε τις ζεστές τηγανίτες με δίπλα λίγο παγωτό.

Οι ξένοι θα απολαύσουν το έδεσμα βουτώντας τις τηγανιτές μπαλίτσες στη σαλτσούλα.

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-10-31 19:36:51
και όντως το σαχλάμπ είναι το σαλέπι..Το βγάζω απο τις πληροφορίες γιατί ήταν άσχετο... Ευχαριστούμε Theremina.
User Photo vch vch
2009-10-31 18:44:32
Ναι Theremina, όντως το σαλέπι με το αραρούτι δεν είναι το ίδιο.. Αυτό το ήξερα. Αυτό όμως που δεν συνέδεσα ποτέ, ήταν το σαχλάμπ της Αιγύπτου είναι το σαλέπι που βρίσκουμε αλλού. Εκεί μου είχαν πει οτι ήταν Arrowroot.. Τέλως πάντων, τα υπόλοιπα ισχύουν. Αυτό για της Αίγύπτου θα το ψάξω καλύτερα και πιο συγκεκριμένα.. Απλά για να φύγει η περιέργεια τώρα :-)
User Photo theremina theremina
2009-10-31 16:36:36
I beg to differ, που λένε και οι άγγλοι. Το σάχλαμπ (σαλέπι) *δεν* είναι το ίδιο με το arrowroot. http://en.wikipedia.org/wiki/Arrowroot http://en.wikipedia.org/wiki/Salep
User Photo vch vch
2009-10-31 15:53:13
Sokolatoula, δες τη νέα σημείωση που ανέβασα πιο πάνω στην περιγραφή για να δώσω λίγα στοιχεία για το αραρούτι.
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-10-31 12:06:20
Υπέροχο! Το αραρούτι τι είναι;
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-10-31 10:48:51
Το βρίκσω παιχνιδιάρικο και μου αρέσει :)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.