- 1 Κιλό Χοιρινό για τηγανιά (π.χ. μπούτι)
- Ελαιόλαδο να "γλείφει" τον πάτο πλατιάς κατσαρόλας (βλ. φωτό)
- 1/2 φλυτζανάκι του καφέ Τσίπουρο
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί (μοσχάτο ή γλυκό Σαμιώτικο)
- 1 κ.σ. κοφτή πάπρικα πίτμεντον (καπνιστή)
- 1 κ.σ. μουστάρδα (καυτερή-πικάντικη)
- 1 στημένο πορτοκάλι (τον χυμό)
- Αλάτι, μαυροπίπερο, ρίγανη
|
- Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κομμάτια του χοιρινού μέχρι να πάρουν χρώμα, περίπου 10 λεπτά
- Σβήνουμε με το τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα
- Διαλύουμε την μουστάρδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο χοιρινό
- Ρίχνουμε το αλάτι, το μαυροπίπερο και την πάπρικα
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και χαμηλώνουμε στο μισό τη "φωτιά"
- Ελέγχουμε περιοδικά τα υγρά για τα επόμενα 20 λεπτά
- Όταν μειωθούν τα υγρά δυναμώνουμε την φωτιά και σε λίγο ρίχνουμε το κρασί
- Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα σκεπάζουμε το σκεύος και χαμηλώνουμε στο μισό
- Για τα επόμενα 20 λεπτά ελέγχουμε τα υγρά για να μείνουν τόσα, όσα χρειάζονται σύμφωνα με το συνοδευτικό μας (ρύζι, πουρές κλπ)
- Αν θέλουμε ξηροψημένη τηγανιά, αφήνουμε να τηγανιστούν για λίγο τα κομμάτια του κρέατος και στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη και σερβίρουμε.
|