Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Τεμπελόπιτα


5
0


Μερίδες: 8-12
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 40 '
User Photo persa persa

Τεμπελόπιτα λένε τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται μια πίτα, το φύλλο της.Παλιότερα οι γυναίκες πήγαιναν στα χωράφια και δεν είχαν πολύ χρόνο, σήμερα η εργαζόμενη μητέρα νοικοκυρά ίσως να έχει και λιγότερο. Μια πίτα με σπιτικό φύλλο, έχει άλλη νοστιμιά.Αξίζει την κάθε προσπάθεια!!!

Ετικέτες:πίτα, εύκολο σπιτικό φύλλο Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 κιλό αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις ή ολικής ή μισό ολικής και μισο καλαμποκίσιο, ότι σας αρέσει)
  • 1κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • νερό όσο πάρει, να γίνει σφικτό
  • νισεστέ
  • μαργαρίνη ή βούτυρο
  • και ο λεπτός πλάστης

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.Προσθέτουμε σταδιακά νερό.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9-10 μπάλες.

Ο τραπέζι που θα δουλέψουμε να ανοίξουμε το φύλλο πρέπει να είναι τραχύ(δύσκολο στις σημερινές κουζίνες).Γι'αυατό στρώνουμε ένα τραπεζομάντηλο-μουσαμά και τον αλευρώνουμε.

Κάθε μπάλλα την ανοίγουμε σαν πίτα γύρου και την αλοίφουμε με αρκετή μαργαρίνη. Στοιβάζουμε 3 καθε φορά. Από τις τρεις η κάτω πλευρά και ή πάνω επιφάνεια να μην έχουν μαργαρίνη γιατί θα αλευρωθούν.

Λαδώνουμε το ταψί. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θαανοίξουμε φύλλο. Στην αρχη τα πατάμε σταυρωτά με τον πλάστη να ανοίξουν και κατόπιν, αρχίζουμε και τυλίγουμε απο τις άκρες, πιέζουμε και ρολλάρουμε τα χέρια μας πάνω στο φύλλο μεχρι να φτάσουμε στη μεση. Ξεδιπλώνουμε.Ξανακάνουμε το ίδιο από άλλη πλευρά μεχρι να γίνει το φύλλο πιο μεγάλο από το ταψί. Με αυτο τον τρόπο ανοίγουμε κάθε φορά απο τρία φύλλα και γίνεται γρήγορα.Ταφύλλα είναι τα χοντρά για πίτα (όχι για μπακλαβά).

Αν κατα το πλάσιμο το φύλλο κολλά και δεν ξετυλίγεται πό τον πλάστη, είναι γιατί έχει υγρασία, χρειάζεται νισεστέ καθε φορα πριν τυλιχτεί μεχρι να μην κολλά.

Συνήθως στρώνουμε 5 φύλλα κάτω, 3 στη μέση(μοιράζουμε τη γέμιση), και περίπου 3 πάνω. Αν καταφέρουμε και τυλιξουμε τις άκρες κόθρο(με γέμιση), τότε δεν χρειάζονται λόγια.

 

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.