Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Τα ψωμάκια της παρέας


20
0


Μερίδες: 2 φρατζολάκια και 6 ψωμάκια
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula

Απόψε φτιάχνοντας κλασικό ψωμάκι σκέφτηκα να πειραματιστώ και να φτιάξω μικρά ψωμάκια σε διάφορες γεύσεις...Επειδή είναι μικρά τα ονόμασα τα ψωμάκια της παρέας και μπορούν να συνοδεύσουν το ουζάκι ή τη μπυρίτσα σας τ Αυγουστιάτικα βράδια και όχι μόνο. Είναι ένα άριστο κολατσιό για όλες τις ώρες της ημέρας.

Ετικέτες:ψωμί,γεμιστό,γέμιση,σνάκ Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Κλασσικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (20 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για τη βασική ζύμη χρειαζόμαστε:
1 κύβο μαγιά
2 ποτήρια νερό
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 ποτήρια αλεύρι ζυμωτό
1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι γλυκάνισο τριμμένο ( προαιρετικά)
Σουσάμι

Για να γεμίσουμε τα ψωμάκια χρειαζόμαστε:
1 ντομάτα πολύ ψιλοκομμένη
Ελιές ψιλοκομμένες
Κόκκινη και πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
Τυροκαυτερή ή τυροσαλάτα
Κέτσαπ
Μουστάρδα
Ψητά λαχανικά ψιλοκομμένα
Χταπόδι βρασμένο ψιλοκομμένο
Γαρίδες
Τυριά που υπάρχουν στο σπίτι

Ετοιμάζουμε πρώτα το ψωμί.
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το γλυκάνισο και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια και τη βάση του σκεύους που έχουμε τη ζύμη, το σκεπάζουμε καλά με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μέχρι να γίνει ψιλοκόβουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τη γέμιση που θα βάλουμε στα ψωμάκια.
Μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε και να κάνουμε συνδυασμούς υλικών αρκεί να δένουν οι γεύσεις μεταξύ τους.
Εγώ έφτιαξα με ντομάτα, πιπεριά και ελιές, με μουστάρδα, κέτσαπ και τυροκαυτερή ή τυροσαλάτα, με ψημένη μελιτζάνα και ντομάτα, με ψιλοκομμένο χταποδάκι και ντομάτα και με γαρίδες σαγανάκι ψιλοκομμένες.
Εσείς μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, φτιάχνουμε με τη μισή δύο φρατζολάκια μακρόστενα ή ένα καρβελάκι, τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα ραντίζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Την υπόλοιπη ζύμη τη χωρίζουμε σε μπάλες (Βγαίνουν 6 με 8, ανάλογα με το μέγεθος).
Ανοίγουμε λίγο κάθε μπάλα σα μικρή πιτούλα, βάζουμε μέσα τη γέμιση που θέλουμε και την κλείνουμε, σχηματίζοντας πάλι μια μπαλίτσα.
Ραντίζουμε τα ψωμάκια μας με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα περίπου.
Τα φρατζολάκια χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Περίπου 50 με 55 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Σχόλια

User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2010-08-01 23:31:54
Πολύ ωραία τα ψωμάκια. Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές θα τα φτιάξω στις διακοπές και θα τα συνοδέψω με μπιρίτσα!
User Photo paprika paprika
2010-08-01 22:12:15
Είναι τέλεια τα ψωμάκια σου κορίτσι μου!!!! Μπράβο!!!!!!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.