Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Τάρτα Caprese, με dressing Βασιλικού


8
0


Μερίδες: 2-4 άτομα
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 25 '
User Photo Elenia Elenia

Χρωματιστή, μυρωδάτη, υγιεινή, νόστιμη τάρτα...

Ετικέτες:τάρτα,mozzarella,βασιλικός,αλεύρι,ντομάτα,παρμεζάνα Διατροφή:Vegeterian
Κατηγορίες:Ορεκτικά / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (8 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

για την ζύμη:

  • 70 γρ. μαλακό (1050) αλεύρι ντίνκελ, βιολογικής γεωργίας
  • 50 γρ. μαλακό αλεύρι ολικής αλέσεως, βιολογικής γεωργίας
  • 50 γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια περίπου 2 εκ.
  • 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κρόκο ενός μέτριου αυγού
  • πρέζα από μη ραφιναρισμένο αλάτι

 

γέμιση Caprese:

  • 300 γρ. τυρί mozzarella από βουβάλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2-3 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες

 


dressing Βασιλικού:

  • 15 γρ. φύλλα φρέσκα βασιλικού
  • 2 κ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 8 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • πρέζα από μη ραφιναρισμένο αλάτι
  • 1 κ. σούπας νερό

Σε ένα πολυμίξερ προσθέτετε το αλεύρι, την παρμεζάνα, το αλάτι και τα ανακατεύετε 1-2 φορές αναβοσβήνοντας, την ταχύτητα pulse.

Προσθέτετε το κρύο βούτυρο και πάλι στην ταχύτητα pulse αναβοσβήνετε το κουμπί περίπου 30 φορές, μέχρι να έχετε ένα μίγμα όπου το βούτυρο να μοιάζει σαν αρκετά χοντρή άμμο.

Ρίχνετε τον κρόκο, αφού πρώτα το έχετε ανακατέψει με 2 κουταλιές της σούπας νερό και αρχίζετε στην χαμηλότερη ταχύτητα το γύρισμα -για ελάχιστο χρόνο. Ρίχνετε 1 κ. της σούπας νερό, το ανακατεύετε για ελάχιστα ακόμη δευτερόλεπτα και το σβήνετε. Να ξέρετε πάντα, ότι η ζύμη για τάρτες είναι έτοιμη, όταν την τσιμπάτε και ενώνεται μεταξύ της, γι' αυτό σας επισημάνω ότι αν δεν χρησιμοποιήσετε το αλεύρι που χρησιμοποιώ, ρίξτε με τον κρόκο 1 κ. σούπας νερό, ανακατέψτε και πριν ρίξετε την επόμενη κουταλιά/ες ελέγξτε για τον αν η ζύμη σας είναι έτοιμη με την τεχνική του "τσιμπήματος".


Την μαζεύετε γρήγορα σε μια μπάλα, την πατάτε ελαφρά ώστε να γίνει λίγο πλατιά, την τυλίγετε σε λαδόχαρτο ή σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά το λιγότερο.


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζετε την σχάρα όπου θα ακουμπήσετε τις ταρτιέρες στην 2η θέση από κάτω.
Αν χρησιμοποιήσετε δύο μικρές ταρτιέρες, χωρίζετε την ζύμη στα δύο και με την βοήθεια δύο λαδόχαρτων -ανάμεσα θα είναι η ζύμη, την ανοίγετε με τον πλάστη. Την απλώνετε σε κάθε ταρτιέρα, την τρυπάτε καλά με ένα πιρούνι και την ξαναβάζετε στο ψυγείο για 15 λεπτά το λιγότερο.


Στρώνετε επάνω στην ζύμη/ες ένα τσακισμένο λαδόχαρτο, την γεμίζετε με φασόλια ή τις ειδικές κεραμικές μπίλιες, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό, η ζύμη να φουσκώσει κατά το ψήσιμο της. Την ψήνετε για 15 λεπτά, βγάζετε τα "βάρη" πάνω από την ζύμη και ψήνετε την τάρτα για άλλα 5 λεπτά. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό, σβήνετε τον φούρνο και την αφήνετε μέσα για 1 λεπτό. Την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά για 3 λεπτά μέσα στην ταρτιέρα. Τέλος, προσεκτικά με την βοήθεια ενός μαχαιριού, βγάζετε την ψημένη ζύμη και την αφήνετε επάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.


Ετοιμάζετε το ντρέσινγκ όπου θα ακουμπήσετε την γέμιση Caprese. Πλένετε και στεγνώνετε πάρα πολύ καλά τον βασιλικό. Σε ένα μούλτι, βάζετε τον βασιλικό με την παρμεζάνα, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τα ανακατεύετε μέχρι να γίνουνε μια ρευστή πάστα. Την βάζετε στο ψυγείο για αργότερα.


Ετοιμάζετε την γέμιση caprese, κόβοντας σε λεπτές φέτες την mozzarella και τις ντομάτες.
Βάζετε την ζύμη της τάρτας πίσω στην ταρτιέρα όπου την ψήσατε - είναι πιο εντυπωσιακή όταν την προσφέρετε και αποφεύγονται τυχών λάθη, σκεπάζετε τον πάτο της με το ντρέσινγκ από βασιλικό και προσεκτικά εναλλάξ στρώνετε επάνω το τυρί mozzarella με την ντομάτα. Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο ελαιόλαδο από επάνω, την γαρνίρετε στο κέντρο με ένα φυλλαράκι βασιλικού και την απολαμβάνετε με μια σαλάτα εποχής και ένα δροσερό ποτήρι κρασί...


Καλή σας Απόλαυση...
πηγή: www.food4life.gr

Σχόλια

User Photo Elenia Elenia
2010-05-10 21:34:09
Παρατήρησα μια διάκριση στο προφίλ μου... και όταν το ακουμπάω με τον κέρσορα γράφει 30... τι σημαίνει το μεν και το δε;;; ευχαριστώ...
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2010-05-09 22:30:32
Το τι συμβαίνει είναι το εξής: επειδή είχαμε προβλήματα με διάφορους κώδικες που περνούσαν με το paste από διάφορες εφαρμογές υπάρχουν διάφορα φίλτρα που απλοποιούν τον κώδικα. Ετσι όταν πατάς το κουμπί για την αποθήκευση της συνταγής τότε "καθαρίζει" ο κώδικας. Η λύσεις είναι 2: α) κάνεις paste και πατας το cleanup messy code (το εικονίδιο με το σκουπακι) εκεί βλέπεις τι γίνεται και το διορθώνεις - μπορείς να το κάνεις ανα πάσα στιγμή αν πατήσεις επεξεργασία συνταγής) β) κάνεις πρώτα paste σε ενα κειμενογράφο απλού κειμένου (οχι εμπλουτισμένου) όπως το notepad (σημειωματάριο) στα windows. Απο εκεί πάλι copy και paste στο cooktherapy. Αν συνεχίζει να σου κάνει προβλήματα... εδώ είμαστε!
User Photo Elenia Elenia
2010-05-09 22:14:21
Ναι το κάνω copy paste από το blog μου.. αν πας να το δεις εκεί δεν είναι έτσι...
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2010-05-09 22:09:28
Γιατί έχεις πρόβλημα με την στοίχιση; Το κάνεις επικόλληση από κάπου; Πες μου λίγο τη διαδικασία και αν δεν θέλεις εδώ, μπορείς να μου τη στείλεις στο support@cooktherapy.gr
User Photo Elenia Elenia
2010-05-09 21:44:56
Κοίτα, δεν έχεις να μπερδευτείς με τίποτα... μια τάρτα, από πάνω η σάλσα βασιλικού και από πάνω εναλλάξ ντομάτα mozzarella... μάλλον η στοίχιση σε μπερδεύει... admin HELPPPPPPP
User Photo κλαρα κλαρα
2010-05-09 20:51:42
πολυ καλο φαινεται αν και μπερδευτηκα λιγο με τα υλικα!
User Photo Elenia Elenia
2010-05-09 19:32:19
Θα με τρελάνει η στοίχιση....γρρρρ

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.