Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ταμπούλε - Λιβανέζικη Σαλάτα με ΜαΪντανό


13
0


Μερίδες: 8 με 10
Χρόνος ετοιμασίας: 40 '
Χρόνος ψησίματος:  '
User Photo theremina theremina

Αυτή είναι η λιβανέζικη εκδοχή της σαλάτας ταμπούλε.  Υπάρχουν δίαφορες εκδοχές, πχ. ή πολίτικη/τούρκικη, που βάζουν περισσότερο πλιγούρι από μαϊντανό. Υπάρχει επίσης ή εκδοχή με κους κούς, αλλά η αυθεντική είναι με το ειδικό ψιλό πλιγούρι για ταμπούλε. Το ψιλό πλιγούρι θα το βρείτε στα Αραβικά μπακάλικα στο κέντρο της Αθήνας (πχ. αριστερά από το Δημαρχείο).  

Αυτή η συνταγή είναι πλούσια σε μαϊντανό και ντομάτα, με ελάχιστο πλιγούρι. Και είναι λεμονάτη!

Επειδή είναι σχετικά χρονοβόρα η παρασκευή, έχω σημειώσει το σημείο όπου μπορεί η σαλάτα να ετοιμαστεί νωρίτερα, ακόμα και μία μέρα πρίν, και τα γίνουν τα τελευταία στάδια λίγο πριν το γεύμα. Αλλά και τελειωμένη, η σαλάτα κρατάει μισή μέρα στο ψυγείο, οπότε μπορεί να ετοιμαστεί από το πρωϊ.

Ετικέτες: Διατροφή:Vegan
Κατηγορίες:Σαλάτες / Σαλάτες
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (13 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

370 με 420 γραμμάρια μαϊντανός (τρία μεγάλα ματσάκια, αλλά ζυγίστε το σύνολο για να είστε σίγουροι για την ποσότητα) - προσπαθήστε να βρείτε πολύ τρυφερό μαϊντανό με μικρά, λεπτά φύλλα και πολύ λεπτά κοτσάνια

20 γραμμάρια φρέσκος δυόσμος (ή 2 κουτάλιες ξερός δύοσμος)

1/4 κούπα και 1-2 κουταλιές παραπάνω, *ψιλό* πλιγούρι (όχι το μέτριο/χοντρό που είναι για πιλάφι - το σωστό μοιάζει με ψιλό σιμιγδάλι)

2 μέτρια κρεμμύδια (150 γραμμάρια σύνολο, περίπου)

850 γραμμάρια φρέσκια ντομάτα

2 ή περισσότερα λεμόνια (για να βγει σχεδόν 1 κούπα χυμό)

1/2 κούπα ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

λίγη κανέλλα, λίγο μπαχάρι αλεσμένο

 

Για το σερβίρισμα:

1 μαρούλι (προαιρετικά)

 

1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό και τον φρέσκο δυόσμο. Πλένουμε τις ντομάτες. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια.

2. Βάζουμε το πλιγούρι στο πάτο ενός μεγάλου γυάλινου μπολ. Ρίχνουμε 1/4 κούπα νερό από πάνω, και αφήνουμε απορροφηθεί από το πλιγούρι.

3. Κόβουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους, (την ντομάτα σε 1 πόντο, το κρεμμύδι σε 1/2 πόντο, περίπου). Τοποθετούμε την κομμένη ντομάτα (μαζί με όλα τα ζουμιά) και το κρεμμύδι στο μπολ πάνω από πληγούρι, αλλά δεν ανακατεύουμε. Αλατίζουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο μαύρο πιπέρι και μία ιδέα από κανέλλα και μπαχάρι.  Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάστούν τα υπόλοιπα υλικά.

4. Παίρνουμε λίγο από τον μαϊντανό και το φτίαχνουμε σε μικρά ματσάκια, προσέχοντας να είναι ευθυγραμμισμένα τα κοτσάνια στο σημείο που αρχίζουν τα βλαστάρια. Κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια, και κρατάμε το ματσάκι σφιχτά με το ένα χέρι πάνω σε ξύλο κοπής, και αρχίζουμε με το άλλο χέρι, κρατώντας ένα πολύ κοφτερό και βαρύ μαχαίρι να ψιλοκόβουμε το μαϊντανό όσο πιό λεπτά μπορούμε. Κόβουμε μετά σε διάφορες κατευθύνσεις για να ψιλοκοφτεί ακόμα καλύτερα. Τοποθετούμε σε δεύτερο μπολ μέχρι να κοπεί όλος ο μαϊντανός, και μετά το ρίχνουμε στο πρώτο μπολ, χωρίς να ακατέψουμε ακόμα.

5. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να σταματήσουμε και να τελειώσουμε την σαλάτα αργότερα. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με πλαστική μεμβράνη και φυλάμε στο ψυγείο.

6. Λίγη ώρα ή μισή μέρα πριν το σερβίρισμα συνεχίζουμε την σαλάτα. Εάν έχουμε φρέσκο δυόσμο, αφαιρούμε τα φύλλα από τα σκληρά κοτσάνια, και ψιλοκόβουμε τα φύλλα, όπως κάναμε με τον μαϊντανό. Το ρίχνουμε στο μπόλ με τα άλλα υλικά, και αμέσως περιχύνουμε με το μισό από το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει ο δυόσμος.

7. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε ελαφρά την σαλάτα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά όσο λεμόνι μας αρέσει. Εγώ την προτιμώ λεμονάτη, οπότε βάζω σχεδόν 1 φλυτζάνι χυμό. Εάν έχει πέσει πολύ λεμόνι, διορθώνουμε με λίγο λάδι, ή λίγη ντομάτα ακόμη. Προσθέτουμε λίγο αλάτι εάν νομίζουμε ότι το παίρνει.

8. Σερβίρουμε αμέσως, ή σκεπάζουμε το μπολ και φυλάμε την σαλάτα στο ψυγείο (κρατά μισή μέρα) μέχρι το γεύμα.

9. Σερβίρουμε την σαλάτα ταμπούλε στο μεγάλο μπολ, ή απλώνουμε σε μία μεγάλη πιατέλα. Γαρνίρουμε με μικρά φύλλα μαρουλιού γύρω από την πιατέλα, και μία καρδιά μαρουλιού τοποθετημένη στο κέντρο της επιφάνειας της σαλάτας.

Στο Λίβανο την σαλάτα ταμπούλε την σερβίρουν με μία πιατέλα από φύλλα μαρουλιού στο πλάι, και χρησιμοποιούμε τα φύλλα αντί για πιρούνια για να φάμε την σαλάτα.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.