Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ταμπούλε


12
0


Μερίδες: 2-4
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 0 '
User Photo Swedish Chef Swedish Chef

Δροσερή και μυρωδάτη σαλάτα που μπορεί να γίνει και κύριο γεύμα.  Πολύ γρήγορο και εύκολο στην παρασκευή, αλλά θέλει κάποια προετοιμασία σε μερικά από τα συστατικά.

Ετικέτες:σαλάτα, δυόσμος, μαϊντανός Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Σαλάτες / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (12 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Τα βασικά:

  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 1 μικρό ποτηράκι κρασιού πληγούρι, περίπου 100ml (ή κους κους αν προτιμάτε)
  • χυμό ενός λεμονιού
  • αλάτι
  • λάδι
  • 1 ντομάτα

Τα προαιρετικά

  • ρεβύθια βρασμένα
  • φρέσκο τυρί
  • ό,τι άλλο σας ταιριάζει

Οι ποσότητες για το πληγούρι και το λαδολέμονο μπορούν να μεταβληθούν κατά τα γούστα σας.

Αν η ζωή, η κοινωνία ή η θεά τύχη σας προίκισε με έναν βοηθό, αναθέστε του να πλύνει και να ψιλοκόψει τα φύλλα του δυόσμου και του μαϊντανού, είναι η μοναδική διαδικασία που απαιτεί λίγο παραπάνω από δυο λεπτά από το χρόνο σας. Αν πάλι δουλεύετε μόνοι αναλάβετε τον άθλο και προσέξτε μην κόψετε κανένα δάχτυλο. Ψιλοκομμένα είπαμε! Τα στραγγίζετε, προσθέτετε λίγο αλάτι και τον χυμό του λεμονιού και στο ψυγείο ολοταχώς μέσα σε καλά σκεπασμένο σκεύος.

 

Εν τω μεταξύ μπορείτε να ετοιμάσετε το πληγούρι. Το ρίχνετε σε ένα βαθύ σκεύος και το περιχύνετε με βραστό νερό, διπλάσιο τουλάχιστον σε όγκο από το πληγούρι. Το ανακατεύετε λίγο και το αφήνετε να φουσκώσει. Δυο ώρες είναι συνήθως αρκετές - αν περισσεύει νερό το σουρώνετε και αλατίζετε.

Όταν το πληγούρι είναι έτοιμο έρχεται η μαγική ώρα της ένωσης. Το ρίχνετε μέσα στην πρασινάδα, ανακατεύετε καλά, λάδι κατά βούληση. Τώρα είναι η ώρα να προσθέσετε και τα βρασμένα ρεβύθια αν θέλετε. Ερμητικό σκέπασμα και ξανά στο ψυγείο.  Καλό είναι να μείνει ολόκληρη μέρα για να ενωθούν οι γεύσεις, αλλά αν δεν προλαβαίνετε κι ένα δίωρο μπορεί να είναι αρκετό. Πριν σερβίρετε, ρίχνετε από πάνω ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους και ανακατεύετε.

 

Η αναλογία πρασινάδας/πληγουριού "πειράζεται" κατά τα γούστα σας. Από όσο ξέρω το αυθεντικό αραβικό ταμπούλε έχει ελάχιστο πληγούρι, ένα πασπάλισμα. Στην Ελλάδα έχω δει την αναλογία να αντιστρέφεται. Εγώ το προτιμώ αρκετά πράσινο πάντως. Πειραματιστήτε.

 

Ταιριάζει ωραία με φρέσκα τυριά όπως το κατίκι ή τα διάφορα κυκλαδίτικα, ακόμα και με γιαούρτι. Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε κι άλλα τραγανά ψιλοκομμένα λαχανικά ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας (αρκεί να μη σκεπάζει τον συνδυασμό μαϊντανού - δυόσμου). Πιείτε μαζί δροσερό λευκό κρασί.

Σχόλια

User Photo Μίνα Μίνα
2011-02-23 11:25:57
Και γω την έχω φάει και είναι πολύ δροσιστική αλλα εκεί που την έφαγα είχε και αγγούρι σε πολύ ψιλοκομμένα κυβάκια (χαρά στην υπομονη του μάγειρα!) Πάντως και το αγγούρι έδενε πολύ ωραία!
User Photo persa persa
2009-06-23 23:20:50
πολύ καλη, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις αντι για ρεβύθια, να δοκιμάσεις λίγα κουκιά. ξερά ή φρέσκα ....χωρίς φέτα τυρί. προσοχή στα κουκια, αν υπαρχει η σχετική αλεργία.
User Photo mtzam mtzam
2009-06-03 12:23:57
Πραγματικά πολύ νόστιμη, την έχω φάει σε πολίτικο μαγαζί και τη βρίσκω πολύ δροσιστική. Δεν ξέρω με ρεβύθια και τυρί, την έχω φάει στην κλασσική της εκδοχή, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν είχε λεμόνι αλλά ξύδι βαλσάμικο. Θα τη δοκιμάσω ακριβώς όπως την περιγράφεις απόψε.
User Photo apapsa apapsa
2009-06-03 11:36:07
Μου αρέσει πολύ η απλή εκδοχή, χωρίς ρεβίθια και τυρί, είναι πραγματικά μαγικό το πόσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα φαγητό που έχει πολύ φρέσκο μαϊντανό!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.