Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Στούντελ με μήλο (προέλευση Αυστρία)


12
0


Μερίδες: 8
Χρόνος ετοιμασίας: 120 '
Χρόνος ψησίματος: 45 '
User Photo anthropomastoras anthropomast oras
Η συνταγή είναι βασισμένη σε μία παλαιότερη από την Κα Βέφα Αλεξιάδου μα αρκετά τροποποιημένη από μέρους μου μιας και άλλαξα κατά πολύ την δοσολογία ορισμένων συστατικών και πρόσθεσα ακόμα 2. Σύμφωνα πάντα με την παραδοσιακή συνταγή από την γιαγια Χίλντε. (γειτόνισσα μου)
Ετικέτες:φούρνος, κατσαρόλα, αυστρία, καρύδια, σταφίδα, κουκουνάρι, λεμόνι, μοσχοκάρυδο, βούτυρο, γαρύφαλλο, μήλο, γλυκό, Apple, stundel Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Παραδοσιακά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (12 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 κιλο ζύμη σφολιάτα ή μια δόση ζύμη στρούντελ 
2 κιλά μήλα 
1 και 3/4 κούπα ζάχαρη 
1/2 κούπας χυμό λεμονιού 
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα 
1 κούπα σταφίδες σουλτανίνα 
1/2 κούπα κουκουνάρι 
2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη 
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο 
1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο/μοσχοκαρφο 
1/2 κούπας βούτυρο φρέσκο ζωικό τύπου Κερκύρας λιωμένο 
4 κουταλιές κορν φλάουρ (καλαμποκάλευρο ψιλό λευκό) 
λίγη ζάχαρη άχνη 
λίγη σαντιγύ (προεραιτικά)
Εκτέλεση 

1. Κόψτε τα μήλα σε όγδοα και αφού τα πλύνετε πολύ καλά εξωτερικά, καθαρίστε τα χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα τους. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 1/3 κούπας νερό. Σιγοβράστε τα σκεπασμένα μερικά λεπτά, προσέξτε ότι δεν πρέπει να λιώσουν. Στραγγίστε τα και μετρήστε το ζουμί τους. Πρέπει να είναι 1 και 1/2 κούπα. Αν είναι περισσότερο, συμπυκνώστε το, βράζοντάς το περισσότερο, αν είναι λιγότερο, συμπληρώστε το με νερό. 
2. Διαλύστε στη συνέχεια το κορν φλάουρ σε λίγο από το ζουμί κι ανακατέψτε το με το υπόλοιπο. Βράστε το σε σιγανή φωτιά, ώσπου να δέσει και να διαυγάσει. Αφήστε το να κρυώσει κι ανακατέψτε το με τα μήλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και το βούτυρο που έχετε ήδη λιώσει. 
3. Ανοίξτε τη σφολιάτα σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο 60x25 εκ. Αραδιάστε στο κέντρο κατά μήκος τα μήλα και σκεπάστε τε με το μισό φύλλο. Βρέξτε με λίγο νερό την άκρη του άλλου μισού και σηκώστε το να έλθει και να επανωτίσει λίγο στην άκρη του πρώτου, καλύπτοντας τα μήλα. Πατήστε την ένωση με τα δάχτυλα να κολλήσει. ΄Ετσι έχετε ένα μακρύ ρολό.
4. Βάλτε το με προσοχή σε καλά βουτυρωμένη κουμπωτή φόρμα γλυκού 25 εκ. σχηματίζοντας κουλούρα ή καλύτερα το αφήνετε σε ρολο. Ενώστε τις δύο άκρες βρέχοντας πάλι το φύλλο με νερό, για να κολλήσει. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να φυλάξετε το στρούντελ στην κατάψυξη. ΄Οταν πρόκειται να το ψήσετε, αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 ώρες, να ξεπαγώσει, χαράξτε την επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι ακτινωτά σε κανονικές αποστάσεις και ψήστε το στους 175 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά η σφολιάτα και παρατηρήσετε το σιρόπι να εξέρχεται της ζύμης. 
5. Οταν ψηθούν και κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια τους με λίγη ζάχαρη άχνη. Σερβίρετέ το ελαφρά ζεστό. Συνοδέψτε το, αν θέλετε, με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή σαντιγύ όπως συνηθίζεται στην βόρεια Ιταλία και στην Αυστρία. Όπως βλέπετε και παρακάτω που πλέον μπήκα στην εργοστασιακή παραγωγή για τον συγκάτοικό μου.


Σχόλια

User Photo mima mima
2010-10-11 18:00:36
Πολύ ωραία συνταγή. Πιο εύκολη με τη σφολιάτα, πιο νόστιμη με τη ζύμη για στρούντελ.
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-10-11 14:06:19
Πολύ καλή η ιδέα σου να το κόψουμε σε φέτες και μετά απλά να το ζεσταίνουμε anthropomastora! Όταν κάνω τέτοια γλυκά συνήθως φτιάχνω περισσότερα και βάζω και στο καταψύκτη κι ένα - δύο άψητα. Τα βρίσκω μπροστά μου όταν μου έρχονται απρόοπτες επισκέψεις και δεν έχω τίποτα στο σπίτι να προσφέρω.
User Photo anthropomastoras anthropomast oras
2010-10-09 22:57:00
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια ... Μπορείτε να το κάνετε φέτες και στην συνέχεια να το συσκευάσετε σε σακουλάκια και στον καταψύχτη... μετά απλά το ζεστένεται σε φούρνο μικροκυμάτων και είναι σαν να το έχετε μόλις ωγάλει από το φούρνο ...
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-10-09 14:10:45
Eξαιρετική συνταγή που θα δοκιμαστεί το συντομότερο και θα συνοδεύσει πολλά απογευματινά καφεδάκια τα χειμωνιάτικα απογεύματα!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.