Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σπιτικό ψωμί


16
0


Μερίδες: -
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo mariana mariana
Σπιτικό ψωμάκι για να μοσχοβολήσει το σπίτι!
Φτιάξ'τε το κάποιο Σαββατοκύριακο αν δεν έχετε χρόνο τις καθημερινές. Το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!!
Ετικέτες:Ψωμί Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Κλασσικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (16 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 300 γρ. χλιαρό νερό
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κουταλιές της σούπας ακόμη
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • Χλιαραίνουμε το νερό μας και το ρίχνουμε σε πλαστικό μπώλ μαζί με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέσα στον σβηστό φούρνο μας ώσπου το μίγμα να γίνει σαν κρέμα και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνειά του.
  • Οταν το μίγμα μας είναι έτοιμο, το ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ για το ζύμωμα. Αν δεν μπορείτε να το ζυμώσετε σε μίξερ, κάντε το μόνες αλλά θέλει λίγο παραπάνω κόπο (το δικό μου το έκανα στο μίξερ και το τελείωσα ζυμώνοντάς το και λίγο στο χέρι).
  • Χτυπάμε λοιπόν για λίγο σε υψηλή ταχύτητα τον χυλό μας στο μίξερ και σταδιακά χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε πρώτα το βούτυρο, κατόπιν τα αλεύρια μας και λίγο πριν τελειώσει το αλεύρι βάζουμε και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Ο λόγος που βάζουμε τελευταίο το αλάτι είναι γιατί αν προστεθεί από την αρχή θα σκοτωθούν οι μύκητες που φουσκώνουν το ψωμί.
  • Αφού ομογενοποιηθεί η ζύμη μας, την βγάζουμε από το μίξερ (πρέπει να ξεκολλάει από τους γάντζους και το μπώλ. Αν όχι προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη). Την τοποθετούμε σε λεκανάκι και την ζυμώνουμε λίγο ακόμη με το χέρι. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη σε προφυλαγμένο μέρος ή δίπλα στο καλοριφέρ για κανένα μισάωρο. Οταν την ελέγξουμε θα έχει διπλασιαστεί.
  • Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180° και τοποθετούμε σε μια άκρη του στο βάθος ένα μεταλλικό ή πήλινο μπολάκι με νερό. Και αυτό, για να έχει στο ψήσιμο την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται το ψωμί μας και να μην ξεραθεί.
  • Παίρνουμε τη ζύμη μας που έχει ήδη γίνει διπλάσια, την πλάθουμε δυο-τρεις φορές και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε (είτε στρογγυλή  που την τοποθετούμε σε ταψάκι λαδωμένο είτε όπως στην φωτό σε κλασική φόρμα του κέικ εξίσου λαδωμένη), χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και την αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο ακόμα να πάρει μια ανάσα.
  • Τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο μας (στην προτελευταία σχάρα από κάτω - αντιστάσεις) και ψήνουμε για 1/2 ώρα περίπου. Οταν το ψωμάκι μας είναι έτοιμο και έχει πάρει το χρυσοκίτρινο χρώμα που πρέπει, το βγάζουμε αμέσως από τη φόρμα ή το ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να μη νοτίσει.

                          Καλή επιτυχία!

- Αν θέλετε, πριν δώσετε σχήμα στο ψωμί σας, κρατήστε μια μπαλίτσα ζύμης στο μέγεθος που θα πιάσει το χέρι σας και αφήστε την σε μπολάκι στο ψυγείο τυλιγμένη με ζελατίνη. Θα αποτελέσει το προζύμι σας για την επόμενη φορά και θα το προσθέσετε την ώρα που θα ζυμώνετε (εγώ το κρατάω για καμμιά βδομάδα). Το ψωμί σας θα γίνει πολύ πιο νόστιμο με αυτήν την προσθήκη!  Και να το ξεχάσετε όμως δεν πειράζει καθόλου!! 

Σχόλια

User Photo mariana mariana
2010-11-15 19:29:28
Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμη η συνταγή Lydia μου!! Και φυσικά ο καθένας κάνει και τις παραλλαγές του για να το προσαρμόσει στις γευστικές του απαιτήσεις!! Καλά μαγειρέματα :)
User Photo Lydia12 Lydia12
2010-11-12 21:55:03
mariana σε ευχαριστώ πάρα πολύ, εδώ και ένα μήνα δεν έχω αγοράσει ψωμί από το φούρνο. Το σπίτι μου μοσχοβολάει κάθε μέρα ζυμωτό ψωμί. Ήθελα απο καιρο να σου γραψω αλλα δεν μπορουσα να σε βρω γιατι δεν κατεχω πολυ καλα το computer. Καταλαθος σε βρηκα και τωρα εβαλα την κορη μου να σε ψαξει. Εχω κανει βεβαια μια παραλλαγη αντι για ξερη μαγια βαζω μαγια τοιυ φουρνου 20-25 γραμμαρια και δεν βαζω αλευρι που φουσκώνει μονο του, βαζω 500 γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις. Να εισαι καλα και παλι χιλια ευχαριστω
User Photo Antzela Antzela
2010-04-12 00:16:35
μολις τελειωσει θα το δοκιμασω και με ολικης...ελπιζω να εχουμε παρομοια αποτελεσματα!!!
User Photo mariana mariana
2010-04-11 23:26:10
Χαίρομαι που σας άρεσε Antzela. Κι εγώ πριν καταλήξω στη συγκεκριμένη συνταγή είχα δοκιμάσει διάφορες άλλες αλλά τελικά ήταν η περισσότερο πετυχημένη και εύγευστη.
User Photo Antzela Antzela
2010-04-11 16:10:45
mariana,σημερα εκανα το ψωμακι σου...εμεινε λιγοτερο απο το μισο μετα το μεσημεριανο τραπεζι.Οπως καταλαβες μας αρεσε πολυ!!!! Μπραβο!!!
User Photo mariana mariana
2010-03-06 14:17:07
Σ'ευχαριστώ Nesi, κι εμείς το απολαμβάνουμε όταν υπάρχει βέβαια χρόνος για να φτιαχτεί..
User Photo Nesi Nesi
2010-03-06 09:38:44
EINAI H DEUTERI FORA POU FTIAXNO TO PSOMAKI SOU POLI KALO!!!!!!
User Photo mariana mariana
2010-02-11 22:08:14
Ναι, για όλους μας φαντάζομαι ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος.. Γι'αυτό τέτοιες πολυτέλειες, κάποια χαλαρά Σαββατοκύριακα...
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2010-02-11 22:08:00
Πάντα αξίζει τον κόπο το σπιτικό ψωμί! Κρίμα που συνήθως δεν υπάρχει ο χρόνος...

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.