Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σπιτικό φύλλο της καταστροφής-…ας το χαρούμε!!!


7
0


Μερίδες: 15
Χρόνος ετοιμασίας: 40 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo persa persa

Αφορμή για να γράψω αυτή τη «συνταγή» αποτέλεσε η προσπάθεια της κουμπάρας να φτιάξει πίτα με φύλλο από τα χεράκια της. Η ιστορία έχει ως εξής :Το πάλεψε με λεπτό πλάστη , άντε και με τον πιο χοντρό το αποτέλεσμα δεν διέφερε και πολύ. Τα φύλλα είχαν αλλόκοτο σχήμα και τυχερή αν δεν είχαν και τρύπες. Την ετοίμαζε και για φίλους που περίμενε την επόμενη μέρα. απογοητευμένη μου τηλεφώνησε για βοήθεια.

Και επειδή υπάρχουν άτομα που προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν με τη πρώτη, ή και την δεύτερη, απογοητεύτηκαν, αποφάσισα να μοιραστώ την λύση που δώσαμε στην  πίτα της κουμπάρας.

Ετικέτες:πίτα, σπιτικό φύλλο, πλάσιμο φύλλων Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

500γρ. αλεύρι(σκληρό ή γι όλες τις χρήσεις)

1 φακελάκι μαγιά

1 κουτ.σ. ξύδι

2 κουτ.σ. λάδι(όσο πιο εκλεκτό τόσο καλύτερο για τη γεύση της πίτας)

11/2 – 2 κούπες χλιαρό νερό

Νισεστέ ή αλεύρι(για το άνοιγμα των φύλλων)

Λίγη μαλακή μαργαρίνη

Σε ένα φλιτζανάκι βάζουμε μισή κουταλιά ζάχαρη τη μαγιά και λίγο χλιαρό νερό και το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε λεκάνη ή ταψί ανοίγουμε τρύπα στη μέση, σαν ηφαίστειο και εκεί προσθέτουμε τη μαγιά που μοιάζει αφρώδης σαν μους, το λάδι το ξύδι και το αλάτι. προσθέτουμε και περίπου μια κούπα νερό και αρχίζουμε να μαζεύουμε το αλεύρι σε ζύμη. προσθέτουμε νερό, αν δούμε ότι χιάζεται για να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι μας σε μια ενιαία μάζα και να μην κολλά στα χέρια μας. Η ζύμη δεν πρέπει να πάρει πολύ νερό και να μαλακώσει γιατί δεν θα ανοίγουν τα φύλλα, θα κολλούν στο πλάσιμο αλλά να είναι σφιχτή. Αν παρόλα αυτά σας ξεφύγει, θα δείτε ότι όλα διορθώνονται.

 

Χωρίζω την ζύμη σε 10 μπαλάκια. Με αυτή την ποσότητα ανοίγω περιπου10 φύλλα(ένα-ένα) με λεπτό πλάστη για ταψί κουζίνας. Για να κερδίσω χρόνο, πιέζω τα μπαλάκια ανάμεσα στα χέρια μου, όπως τα μπιφτέκια, να γίνουν λίγο πλακέ. Ανά δύο βάζω μαργαρίνη ανάμεσα και ετοιμάζομαι για το πλάσιμο.

 

Χρησιμοποιώ το νισεστέ για να αλευρώσω την επιφάνεια του τραπεζιού, βάζω πάνω τα δυο πιτάκια και τα ανοίγω, πατώντας στην αρχή έναν σταυρό και μετά ξεκινά το ρολλαρισμα.  Είτε τα ανοίγεται με λεπτό είτε με τον χοντρό πλάστη, σαν να είναι σφολιάτα, δεν χρειάζεται απογοήτευση, για πως θα πετύχουν.

Απλά δεν θα γίνει πίτα σε ταψί, αλλά θα γίνει στριφτή.

Τα φύλλα που πιθανότητα γίνουν μακρόστενα, και έχουν και καμία τρυπούλα,

Θα ρίξουμε λαδάκι με την βοήθεια ενός κουταλιού-τα σπιτικά αντέχουν την παρουσία του λαδιού

θα τα γεμίσουμε από τη φαρδιά τους μεριά ως τη μέση σκόρπια τη γέμιση .τα τυλίξουμε(σαν στρουντελ), διπλώνουμε τις άκρες.

 Έχουμε το ταψί κοντά ,(που το έχουμε λαδώσει) για να σηκώσουμε την μια άκρη και να στριφογυρίσουμε ελαφρά την υπόλοιπη γύρω απ'την αρχή. κάνουμε αυτό(σαν σαλιγκάρι) , συνεχίζουμε γύρω γύρω μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα ή να μην χωρά το ταψί.

 

Αλείφουμε λαδάκι και στην επιφάνεια και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην αρχή για 20’ στους 220 και το υπόλοιπο χρόνο στους 200.

 Αν περισσέψει ζύμη, τη βάζουμε σε ταπερ και στο ψυγείο, κρατά για άλλες 3 μέρες(μπορεί να γίνει βάση για μια απλή πίτσα ή να βάλουμε φέτα και να κάνουμε τηγανόψωμα

 

Δεν πάει τίποτα χαμένο, ούτε υλικά ούτε κόπος.

 

Τώρα τι να ευχηθώ? Καλή επιτυχία ή καλή επιτυχία καταστροφής???

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.