Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σπιτική ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ σάλτσα ντομάτας


15
0


Μερίδες: 15 ΠΕΡΙΠΟΥ γυάλινα βάζα
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 300 '
User Photo Βοτσαλάκι Βοτσαλ άκι
Σπιτική Σάλτσα ντομάτας
με υπέροχη γεύση και έντονα αρώματα σκόρδου και δυόσμου.
Ετοιμη για χρήση.
Ιδανική για πίτσα, μακαρόνια ή οποιοδήποτε κοκκινιστό φαγητό.
Ετικέτες:Αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Συνοδευτικά / Σάλτσες - Σως
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (15 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 10 κιλά ντομάτες ρόμα
  • 1 κιλό κόκκινες πιπεριές φλωρίνης
  • 6 κρεμμύδια κόκκινα
  • 2 ματσάκια δυόσμο
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • αγνό ελαιόλαδο
  • ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 15 περιπου Γυάλινα βάζα των 300 γραμμαρίων (προσωπικά, χρησιμοποιώ πολλά βαζάκια μικρά, που μαζεύω όλο το χρόνο από μαγιονέζες, μουστάρδες... - και προτιμώ τα μικρά βάζα γιατί τα χρησιμοποιώ σε 1-2 μαγειριές και δεν προλαβαίνει να χαλάσει η σάλτσα στο ψυγείο).

  1. Πλένω καλά τις ντομάτες. (Προσωπικά, τις αφήνω μέσα στο νεροχύτη ή σε μεγάλες λεκάνες με κρύο νερό για λίγη ώρα και μετά τις ξεπλένω καλά να φύγουν τυχόν υπολείματα από χώματα).
  2. Τις κόβω στη μέση αφαιρώντας το κοτσάνι ή όποιο άλλο μέρος της ντομάτας δεν χρειάζεται.
  3. Αφού κόψω όλες τις ντομάτες, τις πολτοποιώ στο μπλέντερ και στη συνέχεια μοιράζω το μείγμα σε δύο μεγάλες κατσαρόλες. (Η ποσότητα από 10 κιλά ντομάτες είναι ότι πρέπει για 2 μεγάλες κατσαρόλες).
  4. Στη συνέχεια καθαρίζω και ξεσποριάζω τις πιπεριές.
  5. Τις πολτοποιώ στο μίξερ και μοιράζω το μείγμα στις 2 κατσαρόλες.
  6. Το ίδιο κάνω και με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αφού τα καθαρίσω τα πολτοποιώ στο μίξερ και μοιράζω το μείγμα στις κατσαρόλες.
  7. Βράζω για 3 ώρες περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύω συχνά ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα αλλά να εξατμίζεται το "νερό" της.
  8. Σταδιακά αυξάνω τη θερμοκρασία και προσθέτω ζάχαρη και αλάτι.
  9. Αφού η σάλτσα φαίνεται να έχει "πιει" το "νερό" της, προσθέτω και το δυόσμο, (τον οποίο έχω πλύνει προσεχτικά και έχω βάλει στο μίξερ τα φυλλαράκια του). Ο λόγος που βάζω τελευταίο το δυόσμο, είναι για να μην παραβράσει και να διατηρήσει περισσότερο ζωντανό το άρωμα του.
  10. Στο μεταξύ έχω βάλει τα γυάλινα βάζα με τα καπάκια τους στο πλυντήριο πιάτων ώστε να απολυμανθούν και να αποστειρωθούν. Τα σκουπίζω προσεχτικά ώστε να μην έχουν νερό μέσα.
  11. Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν έχει γίνει παχύρευστη και το νερό της είναι ελάχιστο.
  12. Κατεβάζω τις κατσαρόλες από τη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να "σταθεί" για 10-15 λεπτά.
  13. Αρχίζω να γεμιζω τα βάζα και αφήνω 1-2 εκατοστά περιθώριο ώστε να προσθέσω ελαιόλαδο.
  14. Κλεινω τα βάζα με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να βεβαιωθω ότι έκλεισαν καλά και τα αναποδογυρίζω. Με αυτόν το τρόπο κλείνουν ερμητικά και δεν "παίρνουν αέρα".
  15. Αφήνω τα βάζα μία μέρα αναποδογυρισμένα και αφού βεβαιωθώ ότι δεν έχουν διαρροές - αυτό θα συμβεί μόνο εάν κάποιο δεν εχει "κλείσει" καλά - μπορώ να τα αποθηκεύσω σε σκιερό μέρος.
  16. Η σάλτσα αυτή διατηρείται μέχρι και ένα χρόνο στα βάζα - πάντα σε σκιερό μέρος - και τα αρώματά της παραμένουν αναλλοίωτα.
  17. Είναι ΙΔΑΝΙΚΗ για πίτσα και μακαρονάδα.
  18. Εξίσου υπέροχη και για οποιοδήποτε κοκκινιστό αφού εχει μέσα τόσα αρώματα (σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριά και δυόσμο)
Καλή επιτυχία :)

- σύντομα θα ανεβάσω και φωτογραφίες -
Λενιώ

Σχόλια

User Photo kokorikos kokorikos
2013-09-04 11:32:26
γεια!! τελεια η συνταγη, εγω το μονο που αλλαξα, ειναι αφου επλυνα τις ντοματες , τις εριξα ολοκληρες σε καυτο νερο για λιγο και μετα τις ξεφλουδισα με μεγαλη ευκολια :) τωρα που ειδα ποσο ευκολο ειναι και ποο νοστιμη ειναι θα κανω πολλα βαζακια για τον χειμωνα :)
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-08-07 12:06:16
Βοτσαλάκι την έφτιαξα τη σάλτσα και είναι φανταστική! Σήμερα θα τη βάλω και σε πίτσα. Σ ευχαριστούμε για την ιδέα! Είναι καταπληκτική!
User Photo Βοτσαλάκι Βοτσαλ άκι
2010-08-03 14:01:06
Σοκολατούλα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την υπέροχη κριτική :) Πίστεψέ με, κάθε φορά που θα ανοίγεις ένα βάζο με τέτοια σάλτσα, θα χαίρεσαι για τον κόπο σου και θα το απολαμβάνεις μέχρι την τελευταία κουταλιά. Άσε τους επαίνους που θα εισπράξεις από τους συνδαιτημόνες σου... Στην πρώτη ευκαιρία, φτιάξε πίτσα με τούτη τη σάλτσα και ... θα με θυμηθείς ;) Καλή σου επιτυχία γλυκιά μου
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-08-03 12:12:54
Λενιώ μας έδωσες μια πολύ καλή ιδέα ή μάλλον δύο για τις ντοματούλες που αφθονούν αυτή την εποχή. Θα επιστρατεύσω το μπαμπά μου να μαζέψει όσες περισσότερες μπορεί και θα φτιάξω την υπέροχη σάλτσα σου και θα σου πω εντυπώσεις, αν και είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα. :)
User Photo Βοτσαλάκι Βοτσαλ άκι
2010-08-03 12:02:24
Μπορεί να φαίνεται "μπελαλίδικη" αλλά σας βεβαιώνω ότι δεν είναι και το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει πλήρως.

Παραλλαγή συνταγής

User Photo Βοτσαλάκι Βοτσαλ άκι
2010-08-03 12:04:57
Μία παραλλαγή που μπορεί να γίνει είναι αντί για κόκκινες πιπεριές και δυόσμο, να προσθέσετε βασιλικό και σκόρδο. Σκοπεύω μία μικρότερη ποσότητα σάλτσας να την κάνω έτσι, που θα είναι αποκλειστικά για πίτσες και μακαρονάδες.
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.